Kronik hepatit C hastalarında karaciğer biyopsilerinde saptanan inflamasyonla ortalama trombosit hacmi arasındaki ilişki
Analysis of the relation between the inflammation in liver biopsy and mean platelet volume in chronic hepatitis C patients
- Tez No: 306126
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NACİYE ÖZLEM SAYGILI YÖNEM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
- Anahtar Kelimeler: İnflamasyon, Trombositler, AFP
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Ortalama trombosit hacmi (OTH), trombositlerin aktivitesini, uyarılmasını ve üretkenliğini gösteren bir parametredir. Ortalama trombosit hacmindeki değişiklikler trombosit üretimi göstergesi olmakla birlikte sepsis, tromboz hatta solunum sıkıntısı sendromu gibi birçok hastalık durumunun şiddetindeki değişikliklerin de bir göstergesidir. Ortalama trombosit hacmi birçok hastalıkta basit ucuz hızlı ve güvenilir bir inflamatuar gösterge olarak çalışılmış ve tedavi ile romatoid artrit ve ankilozan spondilitli hastalarda OTH'de azalma bildirilmiştir. Bu nedenle kronik hepatit C hastalarının retrospektif olarak karaciğer biopsilerinde saptanan inflamasyon ile ortalama trombosit hacmi ilişkisini analiz etmeyi amaçladık. Çalışmaya yaşları 18-65 yaş arası değişen 19 kadın, 18 erkek toplam 37 kronik hepatit C hastası ve 37sağlıklı birey dahil edildi.Hasta grubundaki bireylerin siroz bulguları yoktu ve hepsi 2007-2010 yılları arasında Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi (CÜTF) gastroenteroloji polikliniğinde hepatit C enfeksiyonu için ayaktan pegile interferon ve ribavirin tedavisi almış, karaciğer biyopsileri yapılmış, takip sorunu yaşamayan, hastalardan oluşuyordu. Pegile interferon ve ribavirin kullanımı için kontrendikasyonu olan vakalar, trombosit sayı ve fonksiyonlarını, koagülasyon sistemini etkileyebilecek nonsteroidantiinflamatuar, aspirin, oral antikoagülan ve oral kontraseptif gibi ilaçlar alan hastalar çalışmadan dışlandı. Her ne kadar kronik hepatit C'li hastalarda sağlık uygulama talimatında karaciğer biopsisi gerekliliği ortadan kalkmış olsa da; karaciğerdeki inflamasyonun göstergesi olarak histolojik aktivite indexi kullanılmaktadır. Ancak hastalara tedavinin kontrolü için karaciğer biyopsisi invaziv bir işlem olduğu için çoğunlukla yapılamamaktadır. Bu nedenle tedavi yanıtını öngörebilecek noninvaziv bir gösterge gerekmektedirBiz bu çalışmada OTH'nin bu amaçla kullanılabilecek bir belirteç olup olmadığını araştırdık. Tedavi öncesi hasta grubuna ait OTH'nin kontrol grubuna göre anlamlı şekilde yüksek olduğunu saptadık.Ayrıca kalıcı yanıt gösteren olgularda OTH`nin anlamlı şekilde azaldığını saptadık. Ancak OTH ile histolojik aktivite indexi (HAİ) arasında hem tedavi öncesi hem tedavi sonrası anlamlı bir ilişki saptamadık. Hasta grubundaki kalıcı virolojik yanıt gösteren bireylerin tedavi öncesi ve tedaviden 6 ay sonraki alfafetoprotein (AFP) değerleri karşılaştırıldığında tedavi sonrası AFP değerlerinde anlamlı şekilde azalma olduğunu saptadık.Tedavi alan gruptaki bireylerin tedavi öncesi alaninaminotransferaz (ALT), Gamaglutamiltransferaz (GGT), alkalenfosfataz (ALP), aspartataminotransferaz (AST), OTH değerlerinin kontrol grubuna göre anlamlı derecede yüksek olduğunu tesbit ettik. Kalıcı virolojik yanıt gösteren olgularda tedavi ile OTH anlamlı şekilde azalmıştır ancak kalıcı yanıt gösteren ve tedaviye yanıtsız bireylerin tedaviden 6 ay sonraki OTH'leri arasında herhangi bir farklılık bulunamadı. Neticede inflamasyon açısından bakıldığında OTH'nin, kronik hepatit C'li hastalarda tedavi ile azalan ve kontrol grubuna göre yüksek bir parametre olduğunu fakat HAİ ile ilişkisi olmadığını saptadık.Ek olarak tedavi başarısının noninvaziv göstergesi olarak AFP'nin daha önemli olduğunu bulduk. Ancak verilerimizin doğrulanması için daha geniş vaka sayılı çalışmalar gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Mean platelet volume (MPV) is a parameter which indicates activity, stimulation and productivity of the platelets. Changes in MPV are an indicator of platelet production as well as of alterations in severity of numerous diseases such as sepsis, thrombosis and even respiratory distress syndrome. MPV has been analyzed as a simple, cheap and reliable indicator of inflammation in many diseases, and a reduction in MPV depending on treatment was reported in patients with rheumatoid arthritis and ankylosing spondylitis. Therefore, we aimed to analyze the association between MPV and inflammation detected in liver biopsy samples of chronic hepatitis C patients, retrospectively.A total of 37 (19 female, 18 male) chronic hepatitis C patients whose ages ranges from 18 to 65, and total 37 healthy individuals were included in the study. The patient group was consisted of patients who had not experienced a follow-up problem, had undergone an ambulatory pegylated interferon and ribavirin therapy for chronic hepatitis C infection and whose liver biopsies had been carried out between 2007 and 2010. Individuals in the patient group did not have any evidence of cirrhosis. Patients who have a condition contraindicated for pegylated interferon and ribavirin and those who receive drugs affecting platelet number ,functions and coagulation cascade such as non steroidal anti-inflammatory drugs, aspirin, oral anticoagulants and oral contraceptives, were excluded from the study.Although necessity of liver biopsy in hepatitis C patients was removed on health practice prescription, histological activity index can still be used as the indicator of liver inflammation. As liver biopsy is an invasive procedure, it is not routinely performed for checking the success of therapy. Therefore, a non-invasive indicator is required for prediction of treatment response. In this study, we analyzed whether MPV could be used as a marker for this purpose. MPV was significantly higher in patient group compared with control group before treatment. Furthermore, in cases with sustained response, MPV was significantly decreased. However, there was no significant association between MPV and HAI before and after treatment.In patient group, there was significant reduction in AFP values of patients with sustained virological response when compared with AFPs before and 6 months after treatment. ALT, AST, GGT, ALP, MPV values were significantly higher in the patient group before therapy when compared with the control group. MPV was reduced significantly by the treatment in cases with sustained virological response; however there was no difference between individuals with sustained response and those with no response in terms of MPVs after 6 months of treatment. In conclusion, we detected that MPV is a parameter that is reduced by treatment in chronic hepatitis C patients and which is higher than the control group before therapy, but it is not associated with HAI, in regard to inflammation. Additionally, we found that AFP is more important as a non-invasive indicator of treatment success. However, further studies with larger number of patients are needed for confirmation of our results.