Ankilozan spondilitli hastalarda anti tnf-alfa tedavisinin egzersiz kapasitesi üzerine etkisini inceleyen prospektif klinik çalışma
A prospective clinical investigation of the effects of anti-tnf alpha therapy on exercise capacity of patients with ankylosing spondylitis
- Tez No: 361271
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERHAN ÇAPKIN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Ankilozan spondilit, anti-TNFα tedavi, aerobik kapasite, iş yapabilme kapasitesi, Ankylosing spondylitis, anti-TNFα therapy, aerobic capacity, physical functional capacity
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Ankilozan Spondilitli Hastalarda Anti Tnf-Alfa Tedavisinin Egzersiz Kapasitesi Üzerine Etkisini İnceleyen Prospektif Klinik Çalışma Amaç: Ankilozan Spondilit (AS) tedavisinde kullanılan anti TNF-α ajanların hastalık aktivitesi üzerine olumlu etkileri iyi bilinmesine rağmen, bu ilaçların genel kardiyopulmoner sağlığı üzerine etkileri yeterince ortaya konmamıştır. Mevcut çalışma da bu ajanların kardiyopulmoner sağlık durumuna, aerobik egzersiz ve iş yapabilme kapasitesi üzerine olan etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Metod: Çalışmaya kliniğimizde takip edilen modifiye New York kriterlerini karşılayan aktif hastalığı olan 28 hasta (19'u erkek) dahil edildi. Aynı sayıda yaş, cinsiyet, vücut kitle indeksi (VKİ) eşleştirilmiş kontrol grubu alındı. Hastaların klinik ve laboratuar bulgularını değerlendirmek için; Bath AS hastalık aktivite indeksi (BASDAI), Bath AS metroloji indeksi (BASMI), Bath AS fonksiyonel indeksi (BASFI), AS yaşam kalitesi anketi (ASQoL), eritrosit sedimantasyon hızı (ESH), C reaktif protein (CRP) düzeyleri kullanıldı. Hastaların maksimal egzersiz kapasiteleri (maksimum/pik VO2) kardiyopulmoner egzersiz testi (bisiklet ergometrisi ile şiddeti kademeli artan yüke karşı sabit hızda tükeninceye kadar egzersiz) ile belirlendi. Ölçümler tedavi öncesi ve tedavinin 4. ayında tekrarlandı. Bulgular: Yaş ortalaması 37±9.1 yıl olan hastaların, hastalık süreleri 8.9±7.6 yıldı. AS'li hastalarda kontrol grubuna kıyasla aerobik kapasitesi (sırasıyla, VO2pik; 21.2±5.5, 27.2±6.6 ml/kg/dk, p=0.001), tolere edilebilen maksimum iş yükü (110.4±34.8, 153±39.8 Watt p=0.0001) ve egzersiz süresi (16.3±2.6, 19.6±2.9 dakika p=0.0001) değerleri istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha düşüktü. Hastaların 4.ay değerlendirmesinde aktivite parametre [BASDAİ (6.1±1.4'den 2.9±1.4'e), BASMI (8.2±2 den 6.9±1.8'e) BASFI (4.7±2.7'den 2.4±2.4'e), ASQOL (11.8±4.6'den 4.9±4.2'e), ESH (39.2±23'den 15.5±13.7'e) ve CRP (1.5±1.1den 0.5±0.7'e)] değerlerinde tedavi öncesine göre istatistiksel olarak anlamlı düzelme sağlandı (p=0.0001). Yanı sıra hastaların aerobik kapasitesinde (VO2pik, 21.2±5.5'den 24±5.5'e, p=0.001), tolere edebildikleri maksimum iş yükünde (110.4±34.8'den 132.9±37.2'e, p=0.0001), egzersiz süresinde (16.3±2.6 dakikadan 17.6±2.9 dakikaya, p=0.001) istatistiksel olarak anlamlı bir artış olduğu tespit edildi. Sonuç: AS'li hastalarda anti-TNFα tedavisi inflamatuar parametrelerde ve yaşam kalitesindeki olumlu etkinin yanı sıra hastanın kardiyopulmoner sağlık durumunu objektif olarak gösteren VO2pik, maksimum iş yükü ve egzersiz süresi gibi parametrelerde de kısa sürede anlamlı düzelme sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
A Prospective Clinical Investigation Of The Effects Of Anti-Tnf Alpha Therapy On Exercise Capacity Of Patients With Ankylosing Spondylitis Aim: Anti-TNF alpha inhibitors effectively reduce disease activity and symptoms in ankylosing spondylitis (AS), a chronic inflammatory disease with definite cardiovascular involvement, but their potential beneficial cardiovascular effects is not clear yet. We have investigated the effects of anti-TNF alpha therapy on cardiorespiratory fitness and physical functional capacity in patients with AS. Methods: Twenty-eight (19 male) AS patients fulfilling the modified New York criteria with active disease state were consecutively enrolled. Control group consisted of age, gender and body mass index-matched healthy individuals. The clinical and laboratory data were obtained through; Bath AS Disease Activity Index (BASDAI), Bath AS metrology Index (BASMI), Bath AS Functional Index (BASFI), AS Quality of Life Index (ASQoL), erythrocyte sedimentation rate (ESR), C reactive protein (CRP). Physical working capacity (maximum power output) and aerobic exercise capacity (maximum/peak VO2) of the participants were determined by cardiopulmonary exercise test (incremental cycle ergometer test till volitional exhaustion at constant speed of 60 RPM). Measurements were obtained before and 4 months after initiation of the therapy. Results: The mean age of the patients was 37±9.1 years and the mean disease duration was 8.9±7.6 years. The AS patients compared to the controls had significantly lower aerobic exercise capacity (VO2 peak: 21.2±5.5 vs. 27.2±6.6 ml/kg/min, p=0.001), maximum power output (110.4±34.8 vs.153±39.8 Watt, p=0.0001) and exercise duration (16.3±2.6, 19.6±2.9 min, p=0.0001). When the AS patients were re-evaluated at 4th month of treatment they had significantly improved disease activity and laboratory parameters compared to respective initial values [BASDAI (6.1±1.4 vs.2.9±1.4), BASMI (8.2±2 vs. 6.9±1.8) BASFI (4.7±2.7 vs. 2.4±2.4), ASQOL (11.8±4.6 vs. 4.9±4.2), ESR (39.2±23 vs. 15.5±13.7) and CRP (1.5±1.1 vs. 0.5±0.7)] (p=0.0001). Significant improvement was also obtained in patients aerobic capacity (VO2 peak, 21.2±5.5 vs. 24±5.5, p=0.001), maximum power output (110.4±34.8 vs. 132.9±37.2 W, p=0.0001), exercise duration (16.3±2.6 vs. 17.6±2.9 min, p=0.001) after the treatment. Conclusion: Results from this study indicates that in addition to the inflammatory parameters and quality of life index short term anti-TNFα therapy provides significant improvement in cardiopulmonary health status as objectively reflected by peak VO2, maximum work rate and exercise duration.