Renal biyopsi ile IGA nefriti tanısı alan hastalarda immunohistokimyasal olarak C3 birikiminin prognoza etkisi
Evaluation of the effect of immunohistochemical C3 accumulation on prognosis in pati̇ents diagnosed with iga nephritis by renal biopsy
  1. Tez No: 665747
  2. Yazar: PINAR EZGİ DAMA
  3. Danışmanlar: DOÇ. ZEKİ SOYPAÇACI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nefroloji, Nephrology
  6. Anahtar Kelimeler: IgA Nefriti, Glomerülonefrit, Proteinüri, Hematüri, IgA nephropathy, glomerulonephritis, proteinuria, hematuria
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Amaç: İmmünglobulin-A nefriti (IgAN) dünyada en sık görülen glomerulonefrittir. Genellikle hızlı progresyon göstermese de önemli bir kronik böbrek yetmezliği nedenidir. IgAN'de prognozu öngörmede histopatolojik parametrelerle ilgili pek çok çalışma yapılmaktadır. Histopatolojik olarak kompleman-3 (C3) birikiminin, kompleman yolağının aktivasyonu sonucu, kötü prognozla ilişkili olduğu düşünülmektedir. Bu çalışmada da kliniğimizde takip edilen, primer IgAN tanısı alan hastalarda başta mesangial C3 olmak üzere histopatolojik bulguların prognoza etkilerini belirlemek amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Bu çalışmaya 2009 –2020 yılları arasında İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi, Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi nefroloji polikliniğine başvuran, böbrek biyopsisi ile IgAN tanısı alan 74 hasta dahil edildi ve retrospektif olarak incelendi. Çalışmaya yalnızca primer IgAN olan hastalar dahil edildi. Hasta verileri, kliniğimizin dosya arşivi ve hastane probel kayıt sisteminden elde edilerek değerlendirildi. Hastaların tanı anındaki serum kreatinin, tahmini glomerüler filtrasyon hızı (GFR), proteinüri, hematüri varlığı ve böbrek biyopsilerinde immunofloresan boyamada glomerül mezangiumunda IgM varlığı, mezangial IgA oranı, C3 varlığı ve tubuler atrofi varlığı incelendi. Hastaların 1. ve 3. yıl takiplerindeki serum kreatinin, GFR, proteinüri miktarları karşılaştırıldı. GFR'de %50'den fazla azalma ve son dönem böbrek yetmezliği (SDBY) görülmesi kötü prognostik gösterge olarak kabul edildi. Bulgular: 74 hastanın 39'unda C3 negatif, 35'inde ise pozitif olarak saptandı. C3 pozitifliği saptanan grubun anlamlı olarak daha düşük GFR ve daha yüksek serum kreatinin oranlarına sahip olduğu görüldü (sırasıyla p=0,022 ve p=0,024). C3 pozitifliği saptanan hastaların %22,9'unda, C3 negatif olan hastaların %10,7 sinde SDBY izlenmiştir. Fakat anlamlı istatistiksel ilişki saptanmamıştır(p=0,208). 74 hastanın 1'inde IgM değerlendirilmemişti. 73 hastanın 59'unda (%80,8) IgM boyanması izlenmedi, 14 hastada (%19,2) IgM pozitifliği mevcuttu. IGM pozitifliği bulunan 14 hastanın bazal GFR değerlerinin, IGM bulunmayan hastalardan anlamlı şekilde daha düşük olduğunu saptadık (p=0,015). Hastaların bazal ve birinci yıl serum kreatinin değerleri arasında anlamlı farklılık saptanmadı (bazal kreatin ve birinci yıl kreatin için sırası ile p=0,101 ve p=0,316). IgM pozitifliği izlenen hastaların %35,7'sinde SDBY gelişirken, IgM negatif hastaların yalnızca %11,9'unda SDBY geliştğini ve IgM pozitifliğinin, SDBY gelişmesi ile anlamı şekilde ilişkili olduğunu gösterdik (p=0,046). IgA mezangial 1+, 2+ ve 3+ gruplar arasında bazal serum kreatinin ve GFR'de anlamlı farklılık olmadığını gözlemledik (sırasıyla p=0,669; p=0,337). Sonuç: IgAN'de C3 ve IgM pozitifliği, hastalığın başlangıcında daha yüksek serum kreatinin ve daha düşük GFR değerleriyle ilişkilidir. IgM pozitifliği, SDBY gelişimi ile anlamlı şekilde ilişkilidir. Geniş kapsamlı ve uzun dönem kohort çalışmarıyla C3 birikiminin prognoza etkisinin daha iyi anlaşılabileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Objectives: Immunoglobulin-A nephritis (IgAN) is the most common glomerulonephritis in the world. Although it does not usually progress rapidly, it is an important cause of chronic kidney failure. There are many studies on histopathological parameters to predict prognosis in IgAN. Histopathologically, complement-3 (C3) accumulation is thought to be associated with poor prognosis as a result of activation of the complement pathway. In this study, we aimed to determine the effects of histopathological findings, especially mesangial C3, on prognosis in patients who were followed up in our clinic and diagnosed with primary IgAN. Material and Method: To our work, between 2009 and 2020, 74 patients who were admitted to the nephrology outpatient clinic of İzmir Kâtip Çelebi University, Atatürk Training and Research Hospital and diagnosed with IgAN by kidney biopsy were included and retrospectively analyzed. Only patients with primary IgAN were included in the study. Patient feeding was obtained from the file archive of our clinic and the hospital probel recording system and evaluated. The creatine, glomerular filtration rate (GFR), proteinuria, hematuria at the time of diagnosis, and immunofluorescence staining in the biopsies of the patients, IgM in the glomerular mesangium, mesangial IgA ratio, C3 reading and tubular atrophy were interestingly examined. The amounts of creatine, GFR and proteinuria in the 1st and 3rd year follow-up of the patients were compared. More than 50% decrease in GFR and end-stage renal failure (ESRD) were accepted as poor prognostic indicators. Results: In 39 of 74 patients, C3 was negative and 35 of them were positive. It was observed that the group with C3 positivity had significantly lower GFR and higher creatinine rates (p = 0.022 and p = 0.024, respectively). ESRD was observed in 22.9% of the patients with C3 positivity and in 10.7% of the patients with C3 negative. However, no significant statistical relationship was found (p = 0.208). IgM was not evaluated in 1 of 74 patients. IgM staining was not observed in 59 (80.8%) of 73 patients, 14 patients (19.2%) had IgM positivity. Basal GFR values of 14 patients with IGM positivity were found to be statistically lower than those without IGM (p = 0.015). There was no statistically significant difference between basal and first year creatine values of the patients (p = 0.101 and p = 0.316 for basal creatine and first year creatine, respectively). While 35.7% of patients with IgM positivity developed ESRD, only 11.9% of IgM negative patients developed ESRD. These rates statistically show that IgM positivity is associated with the development of ESRD (p = 0.046). No significant difference was found in basal GFR and basal creatinine between IgA Mesangial 1+, 2+ and 3+ groups (p = 0.669; p = 0.337, respectively) Conclusion: C3 and IgM positivity in IgA nephropathy is associated with higher creatinine and lower GFR values at the onset of the disease. IgM positivity is statistically related with ESRD. We think that the effect of C3 accumulation on prognosis can be better understood with a comprehensive and long-term cohort study.