Diz osteoatrit tanılı hastalarda kısa dalga diatermi ile yüksek yoğunluklu lazer tedavisinin etkinliğinin karşılaştırılması
  1. Tez No: 665754
  2. Yazar: ZAFER CEYHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞAHİKA BURCU KARACA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Diz osteoartriti, yüksek yoğunluklu lazer tedavisi, Kısa dalga diatermi, Ağrı, WOMAC, SF-36, Knee osteoarthritis, high intensity laser therapy, Shortwave diathermy, Pain, WOMAC, SF-36
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Amaç: Yüksek yoğunluklu lazer tedavisi ile kısa dalga diatermi tedavisinin diz osteoartritli hastalarda ağrı, fiziksel fonksiyon ve yaşam kalitesine olan etkilerini araştırmak ve bu modalitelerin etkinliklerini karşılaştırmayı amaçlamıştır. Gereç ve Yöntem: Kırıkkale üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon AD poliklinik tedavi birimine diz ağrısı yakınmasıyla başvuran hastalar arasından değerlendirme sonrası ACR kriterlerine göre primer diz OA tanısı alan ve radyolojik olarak Kellgren-Lawrence evre 2 ve 3 olarak değerlendirilen toplam 60 hasta çalışmaya alındı. Çalışma prospektif, randomize tasarlandı. Hastalar randomize olarak 2 gruba ayrıldı. Birinci gruba 2 hafta (haftada 5 gün toplam 10 seans) süre ile yüksek yoğunluklu lazer tedavisi ve egzersiz, ikinci gruba 2 hafta (haftada 5 gün toplam 10 seans) süre ile kısa dalga diatermi tedavisi ve egzersiz uygulandı. Hastalar tedavi öncesi ve tedavi sonrası VAS, WOMAC, Zamanlı Kalk ve Yürü Testi, Merdiven İnip Çıkma Testi, 30 Saniye Kalk Otur Testi, 40 Metre Hızlı Tempo Yürüme Testi, SF-36 testleri ile değerlendirildi. Bulgular: HİLT grubunda tedavi öncesi ve sonrası tüm testlerde istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmıştır. KDD grubunda ise 30 saniye otur-kalk, 40 metre hızlı tempo yürüme testi hariç tüm testlerde istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmıştır. Hilterapi merdiven inipçıkma testi ve 40 metre hızlı tempo yürüme testi hariç tüm testlerde tedavi öncesi- sonrası değişimler açısından Kısa Dalga Ditatermi'ye göre daha etkili bulundu. Sonuç: Her iki gruba uygulanan tedavilerin kısa dönemde etkili olduğu görülmekle beraber; ağrı, fiziksel fonksiyonel ve yaşam kalitesi üzeine Hilterapi'nin daha etkili olduğu saptanmıştır. Evre 2-3 diz osteoartritli hastalarda hilterapi öncelikli olarak tedavi planında düşünülmelidir.
Özet (Çeviri)
Objective: We aimed to investigate the effects of high intensity laser therapy and shortwave diathermy treatment on pain, physical function and quality of life in patients with knee osteoarthritis and to compare the effectiveness of these modalities. Materials and Methods: Sixty patients who applied to Kırıkkale University Faculty of Medicine, Department of Physical Medicine and Rehabilitation outpatient clinic with knee pain, were diagnosed with primary knee OA according to ACR criteria and radiologically evaluated as Kellgren-Lawrence stage 2 and 3 included in the study. The study was designed to be a prospective, randomised. The patients were randomly divided into 2 groups. The first group received high intensity laser therapy and exercise for 2 weeks (5 days a week, a total of 10 sessions), and the second group received shortwave diathermy therapy and exercise for 2 weeks (5 days a week, a total of 10 sessions). The patients were evaluated before and after the treatment with VAS, WOMAC, Timed Up and Go Test, Stair Climb Test, 30-Second Chair Stand Test, 40 Meter Fast Paced Walk Test, and SF-36 tests. Results: A statistically significant difference was found in all tests before and after treatment in the HILT group. In the SWD group, a statistically significant difference was found in all tests except for 30-Second Chair Stand and 40 Meters Fast Paced Walk Test. Hiltherapy was found to be more effective than Short Wave Diathermy in terms of changes before and after treatment in all tests except the Stair Climb Test and the 40 Meter Fast Paced Walk Test. Conclusion: Although the treatments applied to both groups are effective in the short term; high intensity laser therapy has been found to be more effective on pain, physical function and quality of life. In patients with stage 2-3 knee osteoarthritis, high intensity laser therapy should be considered primarily in the treatment plan.