Vertikal/longitudinal menisküs yırtıkları onarımında kemik iliği ile zenginleştirmenin diz fonksiyonları üzerine etkisi, üçlü karşılaştırma
The effect of augmentation with bone marrow venting on the knee functions in the repair of vertical / longitudinal meniscus tears, triple comparison
- Tez No: 665753
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BURÇİN KARSLI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Vertikal/longitudinal menisküs yırtığı, Menisküs onarımı, Kemik iliği ile zenginleştirme, Vertical/longitudinal meniscus tear, Meniscus repair, Bone marrow venting procedur
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
İbrahim Halil DEMİR, Tıpta Uzmanlık Tezi, Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı, Gaziantep, 2021, Vertikal/Longitudinal Menisküs Yırtıklarının Onarımında Kemik İliği İle Zenginleştirmenin Diz Fonksiyonları Üzerine Etkisi, Üçlü Karşılaştırma. Menisküsün korunması ve onarılması dizin biyomekaniği ve işlevselliği sağlamak için oldukça önemlidir. Bu nedenle menisküs onarımı sonrası yırtıklarının iyileşme oranını artırmak için birçok yeni biyolojik teknik tanımlanmıştır. Çalışmamızda artroskopik olarak tedavi ettiğimiz vertikal/longitudinal menisküs yırtığı olan hastalarda izole onarımı, femur interkondiler çentike hol açarak kemik iliği kök hücrelerinin açığa çıkarılması (BMVP) ve beraberinde menisküs onarımı ve ön çapraz bağ rekonstrüksiyonu (ÖÇBR) ve beraberinde menisküs onarımı yapılan hastaların postop 18. aydaki fonksiyonel sonuçları karşılaştırmak, cerrahi başarı ve bunları etkileyen faktörleri analiz etmektir. Çalışma gurubunu 2015-2019 yılları arası diz ağrısı ve instabilite şikayeti ile Gaziantep Üniversite Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji kliniğine başvuran vertikal/longitudinal menisküs yırtığı tanısı alan ve artroskopik onarım yapılan 83 hasta oluşturdu (izole onarım yapılan 30, ÖÇBR ile onarım yapılan 28 ve BMVP ile onarım yapılan 25). Hastaların verileri retrospektif analiz edildi. Hastaların klinik, fonksiyonel durumlarını cerrahi öncesi ve cerrahi sonrası 18. ay başvurularında Lysholm, WOMAC, IKDC ve VAS kaydedilerek değeğerlendirildi. Cerrahi başarıyı Barrett kriterleri ile karşılaştırdık. Hastaların demografik verileri, sigara kullanımı, yaralanma zamanı, yırtığın yeri, şekli ve zonu, atılan sutur tipi ve sayısına göre inceledik. Çalışmaya dahil edilen hastaların ortalama yaşı 29,73 ± 9,31'du. 58'i erkek 25'i kadındı, 61'i medial menisküs 22'si lateral menisküs yırtığı idi. 51'inde basit longitudinal yırtık 18'inde kova sapı 14'ünde kompleks yırtık mevcuttu. 68 hastada yırtık kırmızı beyaz zonda bulunurken 15'inde kırmızı-kırmızı zondaydı. 11 menisküste anterior 26'sında korpus, 46'sında posterior yırtık vardı. Hastalardan 42'si sigara içerken, 41'i içmiyordu, 49'u BMI25'di. Hastaların ortalama sütürsayısı 3,36 ± 1,28'du. Üç gurup içinde cerrahi öncesi ve cerrahi sonrası 18. ayda Lysholm WOMAC, IKDC değerleri karşılaştırıldığında anlamlı olarak VI iyileşme sağlandı(p:0,001). Cerrahi sonrası 18. ay değerleri karşılaştırdığımızda BMVP ile ve ÖÇBR ile menisküs onarımı yapılan hastaların klinik ve fonksiyonel sonuçlarının benzer olduğunu saptadık (Lysholm p:0,951, WOMAC p:0,241, IKDC p:0,984). Bu iki prosedür de izole menisküs onarımı yapılan hastalara göre daha iyi klinik ve fonksiyonel sonuçlara sahipti(Lysholm p:0,001 WOMAC p:0,027 IKDC p:0,001). Ayrıca Barrett kriterlerine göre 15 hastada tedavide başarısızlık saptandı. Başarısızlık üzerinde yırtığın zonu (p:0,044) ve kompleks olması(p:0,001), BMI>25 olması(p:0,003) ve sigara kullanımı (p:0,049) olumsuz etkileri olduğunu bulundu. BMVP ve ÖÇBR ile menisküs onarım sonrası klinik ve fonksiyonel sonuçların izole menisküs onarımına göre daha iyi olması bize eklem içerisine göç eden kemik iliği kök hücreleri, kan elemanları ve doku iyileştirici faktörlerin menisküs onarımında ve diz fonksiyonları üzerinde olumlu etkileri olduğunu göstermektedir. Ayrıca yırtığın iyileşmesi üzerinde hastaların BMI yüksekliği, yırtığın kompleks ve kırmızı-beyaz zonda olması ile sigara kullanımının olumsuz etkileri olduğu kanaatindeyiz. Vertikal/longitudinal menisküs yırtıklarının onarımında diz fonksiyonlarını arttıran kolay uygulanabilen BMVP'yi rutin olarak uygulanmasını öneriyoruz.
Özet (Çeviri)
İbrahim Halil DEMİR, Thesis of Specialization in Medicine, Department of Orthopaedics and Traumatology, Gaziantep, 2021, The Effect Of Augmentation Wıth Bone Marrow Venting On The Knee Functıons In The Repaır Of Vertıcal / Longıtudınal Menıscus Tears, Trıple Comparıson. Protecting and repairing the meniscus is very important to provide knee biomechanics and functionality. Therefore, many new biological techniques have been defined to increase the healing rate of tears after meniscus repair. İn our study, we compared the clinical and functional results, surgical success and factors affecting these at 18 months of patients who in the treatment of vertical / longitudinal meniscus tears, bone marrow stem cells, blood and other tissue healing factors are revealed by drilling the femur intercondylar notch (BMVP), anterior cruciate ligament reconstruction (ACLR) with meniscus repair and isolated meniscus repair. Between 2015 and 2019, 83 patients who applied to Gaziantep University Hospital Orthopedics and Traumatology Clinic with complaints of knee pain, instability and who were diagnosed with vertical / longitudinal meniscus tear and underwent arthroscopic repair (30 with isolated repair, 28 with ACBR repair and 25 with BMVP). We analyzed the data retrospectively. We evaluated the clinical and functional conditions of the patients with Lysholm, WOMAC, IKDC and VAS before and 18 months after surgery. We compared surgical success with Barrett's criteria. We analyzed the causes of failure according to demographic data of the patients, smoking, injury time, location, shape and zone of the tear, type and number of sutures. Of the patients included in the study, 58 were male, 25 were female, 61 were medial meniscus and 22 were lateral meniscus lesions, 51 had simple longitudinal tears, 18 had a bucket handle, 14 had a kompleks tear, 68 patients had a ruptured red-white zone, 15 was in the red-red zone and 11 anterior 26 korpus and 46 posterior tears in all of them. 42 patients were smoking, 41 were non-smokers, 49 were BMI 25. The mean age of the patients was 29.73 ± 9.31 and the average sütürnumber was 3.36 ± 1.28. When Lysholm WOMAC and IKDC values were compared before and 18 months after surgery, a significant improvement was achieved VIII in three groups (p: 0.001). İn 18th month values, we found that the clinical and functional results of the patients who underwent meniscus repair with BMVP and ACBR were similar (Lysholm p: 0.951, WOMAC p: 0.241, IKDC p: 0.984). Both of these procedures had better clinical and functional results compared to patients with isolated meniscus repair (Lysholm p: 0.001 WOMAC p: 0.027 IKDC p: 0.001). In addition, treatment failed in 15 patients according to Barrett's criteria. We found that the zone of tear (p: 0.044) and kompleksity (p: 0.001), BMI> 25 (p: 0.003) and smoking (p: 0.049) had negative effects on failure. Better clinical and functional results after meniscus repair with BMVP and ACBR compared to isolated meniscus shows us that bone marrow stem cells, blood components and tissue healing factors migrating into the joint have positive effects on meniscus repair and knee functions. In addition, we believe that smoking has negative effects on the healing of the tear with the high BMI of the patients, the kompleks and the red-white zone of the tear. In the repair of vertical / longitudinal meniscus tears, we recommend the routine application of BMVP, which can be applied easily, which increases knee functions.