Katılım sigortacılığı ve bireylerin katılım sigortacılığını tercih nedenlerine yönelik bir araştırma
A research on participation insurance and the reasons of individual preferences to participation insurance
  1. Tez No: 665881
  2. Yazar: BURAK ÖZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EROL YENER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sigortacılık, Insurance
  6. Anahtar Kelimeler: Katılım Sigortacılığı, Tekafül, İslami Sigortacılık, Sigortacılık, Participation Insurance, Takaful, Islamic Insurance, Insurance
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Yirminci yüzyılın ortasından itibaren İslami finansal ürünler hızlı bir şekilde yaygınlık göstermeye başlamıştır. Geleneksel finansal ürünlere alternatif olarak ve İslam hukukçularının tasvip ettiği bu ürünler müslüman coğrafyada cazip bir hâl almıştır. Katılım bankacılığının hızla yayılmasının ardından, alternatif bir islami sigortacılık sisteminin de oluşması elzem olarak görülmüş ve geleneksel sigortacılık sistemine alternatif olarak katılım sigortacılığı (tekafül) sistemi kurulmuştur. 1979'da Sudan, 1984 yılında Malezya'da katılım sigorta şirketlerinin kurulmasının ardından, Suudi Arabistan ve Ortadoğu ülkelerinde sistemin yaygınlaşmasıyla birlikte islam coğrafyasında bir katılım sigortacılığı pazarı oluşmuştur. Hâlihazırda küresel çapta 33 ülkede 200'ün üzerinde katılım sigorta şirketi bulunmaktadır ve 2020 yılı itibariyle bu şirketlerin pazar payı 40 milyar dolar seviyesindedir. Ülkemizde ise 2009 yılında ilk katılım sigorta şirketi faaliyete başlamıştır. Günümüz itibariyle 12 şirket aktif olarak faaliyetini yürütmektedir. 2019 yılı sonu itibariyle pazar payı 3,5 milyar TL'ye ulaşarak, sigortacılık sektörünün toplam pazar payının % 5'ine tekabül etmektedir. Katılım sigortacılığının giderek artan önemi ve bu alanda yeterli akademik çalışmanın olmaması bu çalışmanın yapılmasının ana nedenlerinden biridir. Çalışmada, bireylerin katılım sigortacılığını tercih sebeplerinin araştırılması amaçlanmıştır. Bu bağlamda ilk olarak katılım sigortacılığı açıklanarak konunun kavramsal çerçevesi ortaya konulmuştur. Katılım sigortacılığına olan ihtiyaç ve katılım sigortacılığının temel çalışma ilkeleri, katılım sigortacılığının tarihi, modelleri, geleneksel sigortacılık ile katılım sigortacılığı arasındaki farklar hakkında bilgi verilerek, ülkemizde ve dünyada katılım sigortacılığının genel durumu hakkında bilgi verilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde bireylerin katılım sigortacılığını tercih etme nedenleri belirlenmeye çalışılmıştır. Bu kapsamda çalışmada kullanılan analiz tekniği olan, çok kriterli karar verme yöntemlerinden AHP tekniği hakkında genel bilgi verilmiş; AHP tekniğinin çalışma şekli, avantajları ve çalışmada AHP tekniğinin kullanılma nedeni üzerinde durulmuştur. Çalışmanın amacı doğrultusunda rastgele seçilmiş olan mevcut ve potansiyel katılım sigortacılığı müşterileri, AHP tekniğinden faydalanılarak çalışmaya dâhil edilmiş ve neden katılım sigortacılığını tercih ettikleri araştırılmıştır. Araştırmadan elde edilen veriler AHP tekniğiyle analiz edilmiştir. Araştırmanın sonucunda elde edilen verilerin ışığında mevcut ve potansiyel katılım sigortacılığı müşterilerinin büyük bir çoğunluğunun (% 63,2) islami hassasiyetler sebebiyle katılım sigortacılığını tercih ettikleri sonucuna varılmıştır. Poliçenin fiyatı, satış kanalına olan yakınlık ve şirketin güvenilirliği hususlarının ise birbirine yakın sonuçlar göstererek katılım sigortacılığı müşterileri üzerinde, poliçe satın alma sebepleri arasında ikincil planda kaldığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Islamic financial products began to spread rapidly in the middle of the twentieth century. These products, approved by Islamic lawyers, have become attractive in the Muslim geography as an alternative to traditional financial products. As the rapid rise of participation banking, alternative Islamic insurance system have been developed essential and participation insurance (takaful) system as an alternative to the traditional insurance system. After the formation of participation insurance companies in Sudan in 1979 and in Malaysia in 1984, the participation insurance market was formed in the Islamic geography, such as Saudi Arabia and Middle East countries. There are more than 200 participation insurance companies in different 33 countries globally and the market share of these companies is approximately 40 billion dollars. The first participation insurance company started to operate in Turkey, in 2009. By the end of 2019, 12 companies are actively operating their market share reached up 3.5 billion TL, corresponding to 5% of the total market share of the insurance industry. One of the main reasons of this study is the lack of sufficient academic studies in this field, despite the increasing importance of participation insurance. This study aims to investigate the reasons why individuals prefer participation insurance. In this context, in the first part of the study, the meaning of participation insurance was explained and the conceptual framework was introduced. Addition to the conceptual framework of the participation insurance, the needs for participation insurance, the basic working principles of participation insurance, the history and models of participation insurance, the differences between traditional insurance and participation insurance, and the current trend of participation insurance in our country and in the world was explained in details. In the second part of the study, the reasons for individuals to prefer participation insurance are tried to be elaborated. In this context, general information about AHP technique was given, which is one of the multi-criteria decision making methods used in the study, and how AHP technique works, its advantages, why this technique was used in this study was emphasized as well. In line with the purpose of the study, randomly selected existing and potential participation insurance customers were included by using the AHP technique in order to investigate the reasons preferences of participation insurance in the study. The data obtained from this research were analysed using the AHP technique. According to the result of the research, the majority of current and potential participation insurance customers (63.2%) prefer participation insurance due to the Islamic sensitivities. As the proximity to the sales channel and the reliability of the company showed similar results, the price of the policy was observed as the secondary parameter impacts on purchasing of policy of participation insurance customers.