Hasan Kayıhan'ın Yoklar, Zincir ve Gurbet Ölümleri romanlarının söz varlığı
The vocabulary of Hasan Kayıhan's novels ('Yoklar', 'Zincir' and 'Gurbet Ölümleri')
- Tez No: 665890
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KENAN ACAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Hasan Kayıhan, Gurbet Ölümleri, Yoklar, Zincir, roman, söz varlığı, Hasan Kayıhan, Gurbet Ölümleri, Yoklar, Zincir, novel, vocabulary
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 275
Özet
Bu çalışmada Türkiye Türkçesinin 1970-1990 arasındaki söz varlığının Türk edebiyatına nasıl yansıdığı Hasan Kayıhan'ın romanlarıyla ortaya konmaya çalışılmıştır. Hasan Kayıhan'ın Gurbet Ölümleri, Yoklar ve Zincir romanlarındaki söz varlığı incelenirken öncelikle fişleme yöntemiyle kelimeler tespit edilmiştir. Elde edilen verilerin sınıflandırmasında temel odak noktasının insan olması gerektiği düşüncesinden hareketle, insanın organları başta olmak üzere insanın temel ihtiyaçları; yiyecek, içecek, giyinme, barınma gibi kavramlar, aile ve akrabalık adları, maddî ve manevî kültürü içine alan kavramlar dikkate alınmıştır. Devamında bitkiler, hayvanlar, coğrafya, özel adlar; ülke- devlet, bölge, kıta, il ilçe, şehir vb. yerleşimler, sosyal- siyasî hayat ve tarih ile ilgili kavramlar; kelime türleri olarak zamirler, sıfatlar, zarflar, edatlar, bağlaçlar, ünlemler yer almaktadır. Özel Kategoriler başlığı altında söz varlığı denilince akla gelen ilk unsurlardan olan deyimler, atasözleri, kalıplaşmış ifadeler, ikilemeler, yansıma sözler, kaba konuşma, hakaret, halk dili, eskimiş, teklifsiz konuşma, mecazlar ve yazara özgü kelimeler incelenmiştir. Çalışmada her bir kelime için her romandan sadece iki örnek alınmıştır. Öte yandan incelemede madde başları koyu yazılarak romanların kısaltılmış adıyla birlikte sözün geçtiği sayfa numarası köşeli parantez içinde roman kısaltması ile (sayfa numaraları arasına/işareti getirilerek) verilmiştir: Gülten [Y./22, 32] vb. Bu çalışmada elde edilen somut veriler, Hasan Kayıhan'ın romanlarında çoğunlukla millî ve toplumsal konuları ele aldığını, gurbetçilik realitesini işlerken Almanca kelimelere ağırlık vererek kişinin kimlik bunalımını etkili bir şekilde işlediğini göstermektedir. O dönemde ülkedeki sosyal ve siyasal olaylarla köy ilişkilerini birbirine bağlamada başarılıdır. Kayıhan, romanlarında başta geçmiş siyasî olayların kötü bir mirası olan sağ sol çatışması olmak üzere döneminin siyasî ve sosyal kargaşasını romanlarının söz varlığı aracılığıyla en başarılı şekilde yansıtmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study tries to reveal how the Turkish vocabulary between 1970-1990 reflects on the Turkish literature by examining Hasan Kayıhan's novels. While examining the vocabulary of Hasan Kayıhan in his novels Gurbet Ölümleri, Yoklar and Zincir, first of all, the words were determined by the filing method. Based on the idea that the main focus in the classification of the data obtained should be human, the basic needs of the human being, especially the human organs; Concepts such as food, drink, clothing, accommodation, names of family and kinship, concepts including material and spiritual culture were taken into consideration. Then plants, animals, geography, proper names; country-state, region, continent, province, district, city and so on. concepts related to settlements, social-political life and history; Pronouns, adjectives, adverbs, prepositions, conjunctions, and exclamations are included as types of words. Under the title of Special Categories, idioms, proverbs, stereotypes, duplications, reflective words, vulgar speech, insult, folk language, obsolete speech, metaphors and author-specific words are examined. In the study, each Word was quoted only twicw from each novel. On the other hand, in the study, the titles of the articles are written in bold and the abbreviated name of the novels and the page number where the word is mentioned are given in square brackets with the abbreviation of the novel (adding/sign between page numbers): Gülten [Y./22, 32] etc. The concrete data obtained in this study show that Hasan Kayıhan mostly deals with national and social issues in his novels, and that he effectively handles the identity crisis of the person by concentrating on German words while processing the reality of expatriation. In his novels, Kayıhan reflects the political and social chaos of his period, especially the clash of the left and right, which is a bad legacy of past political events, through the vocabulary of his novels.