Modern iç mekan kavramı çerçevesinde konutlarda mutfak oluşumları
  1. Tez No: 665892
  2. Yazar: SÜHEYLA SIPAHI BAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İSMAİL EMRE KAVUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Mekan, Modern İç Mekan, Modernizm, Modern Mutfak, Space, Modern Interior, Modernism, Modern Kitchen
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Mimarlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
İnsanoğlu varolduğu zamandan beri mekana ihtiyaç duymuştur. Bu ihtiyacını karşılayabilmek için önce barınaklar daha sonra da konutlar oluşturmuştur. İnsan, yaşamını sınırlı öğelerle oluşturduğu bu mekanlarda sürdürmüştür. Beslenme olgusu da yaşamın temel yapı taşıdır. İnsanoğlu beslenme ihtiyacını gidermek için çevresinden temin edebildiği gıdalarla karşılamış ve pişirmeyi de öğrenerek mutfak mekanlarının temelini oluşturmuştur. Zamanla pişirilen gıdaların dumanın tahliye etmesi gerektiğini öğrenmiş yaptığı icatlarla barındıkları mekanları geliştirmişleridir. Sosyal statünün oluşmaya başlamasıyla konutlar gelişmiş ve boyutları kullanıcılarına göre değişiklik göstermiştir. Mutfak mekanları da bu ihtiyaca göre büyümeye başlamıştır. Sınıfsal farklıkların oluşmasından dolayı daha büyük ve kalabalık mekanlarda pişirilien yemeklere göre depolama alanları artmış pişirme teknikleri gelişmiştir. Mutfak mekanlarının diğer yaşam alanlarıyla ayrı olarak tasarlanmaya başlanmasına kadar mutfak mekanı pişirme eyleminin gerçekleştirildiği yaşam alanlarıyla aynı mekanda kalmıştır. Büyük saraylar ve manasıtlar gibi kalabalık ve yüksek statüdeki insanlara cevap verecek kadar büyümüş ve yaşam mekanlarından ayrı olarak kullanılmaya başlanılmıştı. Endüstri devriminden sonra seri üretimle teknolojik gelişmlerin de mekanlara entegre edilmesiyle artık mutfak mekanları da ergonomik ve fonksiyonellik ilkeleri doğrultusunda mimari birer öğeye dönüşmüşlerdir. Modern mekan kavramı da endüstri devriminden itibaren yaşamda yerini almaya başlamıştır. Modernizm prensipleri ile iç mekan tasarımları daha fonksiyonel bir hal almaya başlamıştır. Antik süslemelerin gerkesizliğini savunun modernist mimarlar yapılarında iç mekanı da içine alan tasarımlarla, konutlarda daha yaşanılabilir ve yeni dünyanın ihtiyaçlarına cevap veren iç mekan tasarımları oluşturmuşlarıdır. Modern mutfak olgusu da kullanıcı ihtiyaçlarına cevap veren, esnek mekanlar içinde yaşamı da içine alan mekanlar halini almışlardır.
Özet (Çeviri)
Mankind has needed space since its existence. In order to supply this need, shelters were created first and then houses. Man has continued his life in these places where he created his life with limited items. Nutrition is the basic building block of life. Mankind has supplied with the foods that can be obtained from the environment in order to meet the nutritional need and formed the basis of the kitchen spaces by learning to cook. In time, they learned that the food cooked had to evacuate the smoke, and developed the places they shelter in with their inventions. With the emergence of social status, residences have developed and their sizes have changed according to their users. Kitchen spaces have also started to grow according to this need. Due to the differences in class, cooking techniques have increased in storage areas compared to the dishes cooked in larger and crowded places. Until the kitchen spaces were designed separately with other living spaces, the kitchen space remained in the same space with the living spaces where the cooking action took place. It grew large enough to respond to crowded and high status people such as large palaces and manas, and was used separately from living spaces. After the industrial revolution, with the integration of technological developments into spaces with mass production, the kitchen spaces have now turned into an architectural element in line with the principles of ergonomics and functionality. The concept of modern space has also started to take its place in life since the industrial revolution. Interior designs started to become more functional with the principles of modernism. Defending the needlessness of ancient ornaments, modernist architects have created interior designs that are more livable in residences and respond to the needs of the new world, with designs that include the interior in their buildings. The concept of modern kitchens has become spaces that include life within flexible spaces that respond to user needs.