Ruhu'l-Beyân tefsirinde Yusuf suresinin tefsiri
Exegesis of surah Yusuf in the tafsir of the Ruhul-Beyân
- Tez No: 665920
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET EMİN YURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Tarih, Religion, History
- Anahtar Kelimeler: Hz. Yusuf, Züleyha, Mısır, rüya, iffet, basiret, Prophet Yusuf, Zulayha, Egypt, dream, chastity, clairvoyance
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Iğdır Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 173
Özet
Kıssa, en güzel anlatım yollarından biridir. Kur'anın üçte biri kıssalardan meydana gelir. Yani yüce Yaratıcı, bir kısım mesajlarını kıssalarla vermektedir. Bu kıssaların büyük bir kısmı peygamberler ve onların kavimleriyle olan maceralarıdır. İşte, Kur'anda en dikkat çekici peygamber kıssalarından biri Hz. Yusuf'un ibretlerle dolu hayat hikâyesidir. Kur'an bize bu kıssayı“ahsen-i kasas”yani“en güzel kıssa”olarak takdim eder, yüz on dört suresinden biri olarak sunar. Altı yüz sayfalık ilahi kelamın yaklaşık kırkta biri bu kıssayı anlatır. Kıssa, Hz. Yusuf'un küçüklüğünde gördüğü bir rüya ile başlar. Rüyasında on bir gezegen, ay ve güneşin kendisine secde ettiğini görmüştür. Rüyayı babasına anlattığında babası Yakub rüyanın mesajını hemen anlar. Zira Yusuf'un on bir kardeşi vardır. Anne-babası da ay ve güneş mesabesindedir. Secde etmeleri ise, Hz. Yusuf'un ulaşacağı büyüklüğü sembolize etmektedir. Ancak rüyanın gerçekleşmesi kırk yıl sonra olmuştur. Bütün tefsir kitaplarımızda bu kıssa çeşitli yönleriyle ele alınmıştır. Osmanlı dönemi müfessirlerinden Bursevi, bu kıssayı“işari mana”yönüyle de ele almıştır. Serdedilen işari manalar, Tasavvuf ilminin çok kıymettar verileriyle doludur.
Özet (Çeviri)
Parable is one of the finest ways of expression. A third of the Quran consists of parables. In other words, the Supreme Creator gives some of his messages through stories and parables. A large part of these parables are the adventures of the prophets and their people. One of the most remarkable stories of the prophet in the Quran is the parable of prophet Yusuf. The Qur'an presents this story to us as“AhseneI kasas”, that is,“the most beautiful story”, and presents it as one of the one hundred and fourteen surhas. About forty of the six hundred pages of divine words tell this parable. The parable begins with a dream that Prophet Yusuf had when he was little. In his dream, he sees that eleven planets, the moon and the sun prostrate themselves before him. When he tells his father about the dream, his father Yakub immediately understands the message of the dream. Yusuf has eleven brothers. His parents are also the moon and the sun. Their prostration symbolizes the greatness that Yusuf will reach. But the dream would come true four decades later. In all our tafsir books, this parable is addressed in various aspects. Bursevi, one of the mufessians of the Ottoman period, also addresses this story in the direction of“ishari mana”. Those referred meanings are full of valuable associations of Sufi science.