Matematik öğretmenlerinin matematiksel problem çözmeye yönelik inançları ile rutin olmayan matematik problemlerine yönelik eğilimleri arasındaki ilişki
The relationship between problem solving belief level of mathematics teachers and their tendency level towards non-routine problems
  1. Tez No: 665943
  2. Yazar: MERVE KARAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEL KABLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Problem çözme, Rutin olmayan problemler, İnanç, Öğretmen eğilimi, Problem solving, Non-routine problems, Believes, Teacher tendency
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu araştırmanın amacı ortaokul ve lise matematik öğretmenlerinin matematiksel problem çözmeye yönelik inanç düzeyleri ile rutin olmayan problemlere yönelik eğilim düzeyleri arasında ilişki olup olmadığının belirlenmesidir. Araştırmada nicel tarama yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmış olup çalışma grubunu Erzurum ili merkez ilçelerde görev yapan 283 ortaokul ve lise matematik öğretmeni oluşturmaktadır. Yapılan analizler sonucunda araştırmadan elde edilen en temel sonuç, matematiksel problem çözmeye yönelik inanç ölçeğinin“matematiğin yeri”alt boyutu hariç diğer dört alt boyutunun rutin olmayan problemlere yönelik eğilimler alt boyutlarının her ikisiyle de ilişkisinin olduğudur. Fakat bu ilişkinin matematiksel problem çözmeye yönelik inanç alt boyutlarına göre farklılaştığı görülmektedir. Yapılan regresyon analizi ile matematiksel problem çözmeye yönelik inanç ölçeğinin alt boyutlarının rutin olmayan problemlere yönelik eğilim ölçeğinin hangi alt boyutlarını yordadığına ilişkin sonuçlar incelendiğinde, ölçeğin alt boyutlarından“matematiğin önemi”ve“matematiksel beceri”alt boyutlarının hem strateji önemine yönelik eğilimler hem de öğretim yaklaşımlarına yönelik eğilimler üzerinde anlamlı bir yordayıcı olduğu,“problemi anlama”ve“problem çözme”alt boyutlarının ise ne strateji önemine yönelik eğilimler, ne de öğretim yaklaşımlarına yönelik eğilimler üzerinde anlamlı bir yordayıcı etkisinin olmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine whether there is a relationship between problem solving belief level of primary and secondary mathematics teachers and their tendency level towards non-routine problems. The relational model of quantitative methods is used in the study. It covers 283 primary and secondary mathematics teachers who are working in the city of Erzurum/TURKEY. In the analysis of the data, the findings of the study were reached by using correlation and regression analysis. As a result of the analysis, the main result obtained from the research is that the four sub-dimensions of the belief scale for mathematical problem solving, except for the“place of mathematics”sub-dimension, are related to both sub-dimensions of tendencies towards non-routine problems. However, it is seen that this relationship differs according to sub-dimensions of beliefs about mathematical problem solving. With the help of regression analysis, it is figured out that which one of the sub-dimensions of the belief scale for mathematical problem solving matches with one of the sub-dimensions of the tendency towards non-routine problems scale. As a result, the“importance of mathematics”and“mathematical skills”sub-dimensions of the scale are significant predictors of both strategy importance and teaching approaches. However, it has been determined that“understanding the problem”and“problem solving”sub-dimensions of the scale have not significant predictive effect on the tendencies towards both strategy importance and teaching approaches.