Afganistan'ın Badahşan ilinin Baharak ilçesinde arıcılık faaliyetinin ekonomik analizi
Economic analysis of bee keeping activity in the Baharak district of Badakhshan province of Afghanistan
  1. Tez No: 666008
  2. Yazar: HASIBA YUSOFI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MİTHAT DİREK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Afganistan'daArıcılık, Arıcılık, Bal Maliyeti, Üretim masrafları, Beekeeping in Afghanistan, Beekeeping, Production costs, Honey Cost
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu araştırmada, Afganistan'ın Badahşan ilinde Baharak ilçesinde arıcılık faaliyetinin ekonomik analizinin yapılması hedeflenmiştir. Bu araştırmanın ana materyalini Baharak ilçesinde faaliyet gösteren arıcılardan anket yoluyla elde edilen birincil veriler oluşturmuştur. İlçede arıcılık yapan 79 arıcılık işletmesi olduğu belirlenmiştir. İlçede faaliyetlerini sürdüren tüm arıcı işletmelerden veri alınması hedeflenmiş ancak bazı istikrarsızlıklardan dolayı 36 arıcı ile yüz yüze anket yapılmıştır. Araştırmada değerlerin hesaplamasında Afganistan para birimi kullanılmıştır. Araştırmada işletmelerin toplam üretim masrafları ortalaması 4695267.9 AF, değişken masrafların ortalaması 932602.3 AF sabit üretim masrafları ortalaması 3762665.6 AF olduğu belirlenmiştir. İnceleme sonucunda işletme başına düşen kg bal maliyeti ortalaması 381.24 AF olduğu tespit edilmiştir. Mevcut çalışmada gayri safi üretim değeri ortalaması 6272000 AF, brüt kar ortalaması 5339397.7 AF, mutlak kar ortalaması 1576732.1 AF ve net kar ortalaması 1.33 AF olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this research, it is aimed to make an economic analysis of beekeeping activity in Baharak district in Badahşan province of Afghanistan. The main material of this research is the data obtained through the survey in Baharak district as the primary data. While conducting the survey, it was determined that there are 79 beekeeping enterprises in the region. However, 36 beekeepers were interviewed face to face due to some instabilities. Since the number of enterprises in the region is certain, it has been deemed appropriate to implement the full count method. In the study, the Afghanistan currency was used to calculate the values. In the study, it was determined that the average of the total production costs of the enterprises was 4695267.9 AF, the average of the variable costs was 932602.3 AF and the average of the fixed production costs was 3762665.6 AF. As a result of the examination, it was determined that the average cost per kg per enterprise is 381.24 AF. In the present study, it was determined that the average gross production value was 6272000 AF, the average gross profit 5339397.7 AF, the absolute profit average 1576732.1 AF and the net profit average 1.33 AF.