Çocukluk çağında kronik spontan ürtiker ve kronik indüklenebilir ürtiker nedeni ile çocuk alerji polikliniğine başvuran hastaların klinik ve etiyolojik özelliklerin araştırılması
Investigation of the clinical and etiological characteristics of the patients admitted to the pediatric allergy outpatient clinic due to chronic spontaneous urticaria and chronic inducible urticaria in childhood
- Tez No: 666026
- Danışmanlar: PROF. DR. METİN AYDOĞAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Çocukluk çağı kronik ürtiker, kronik spontan ürtiker, indüklenebilir ürtiker, KSÜ, KSÜ-KInd, IndU, Physical trigger, urticaria, food / additive (packaged product consumption)
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Ürtiker sık görülen deri hastalığıdır ve çocuk alerji polikliniğine en sık başvuru nedenlerindendir. Çocuklarda kronik ürtiker etiyolojisi ile ilgili literatürde sınırlı veri mevcuttur. Tanımlanabilen etiyoloji oranı çocuklarda %21 ile %51 arasında değişmektedir. Bu çalışmada Kocaeli Üniversitesi Çocuk Alerji Polikliniği'ne kronik ürtiker nedeniyle başvuran hastaların sıklığının, klinik ve epidemiyolojik özelliklerinin belirlenerek çocukluk çağında kronik spontan ürtiker (KSÜ), kronik spontan ve indüklenebilir ürtiker (KSİÜ), kronik indüklenebilir (KİÜ) demografik özelliklerini araştırmayı amaçladık. Bu çalışma, Ağustos 2018-Mart 2020 tarihleri arasında Kocaeli Üniversitesi Hastanesi Çocuk Allerji Bilim Dalı'nda yapıldı. Kocaeli Üniversitesi Çocuk Alerji Polikliniği'nde L50 olarak adlandırılan ürtiker tanı kodu ile incelenen hastalar çalışmaya dahil edildi. Retrospektif olarak hastaların başvurudaki tıbbi hikayelerini, demografik özelliklerini, fizik inceleme ve laboratuvar bulgularını içeren anket dolduruldu. Ürtiker tetikleyicileri olarak enfeksiyon, ilaç, besin, katkı maddesi (paketli ürün tüketimi), polen, fiziksel tetikleyiciler, enfeksiyon ve emosyonel olarak sınıflandırıldı. Tetikleyici faktörler hastalardan alınan öyküye göre belirlendi. Retrospektif olarak incelendiğinde öykü ve fizik inceleme sonucu kronik ürtiker tanısı alan 110 hasta [5,5 yaş (±4,43 SDS), ortanca] çalışmaya dahil edildi. 23 hasta (%21) KSÜ, 43 hasta (%39) KSİÜ, 44 hasta (%40) KİÜ tanısı aldı. Çalışmamızda genel grupta kronik ürtikeri olan hastalarda erkek-kız cinsiyeti benzer bulundu, ancak KSÜ erkeklerde istatistiksel olarak daha sık olduğu saptandı (p=0.036). Hastaların %99,1 de ürtiker, %32,7'sinde anjioödem mevcuttu. Bu hastaların %66,4'ünde sadece ürtiker, %0,9'unda sadece anjiyoödem ve %31,8'inde ürtiker ile anjiyoödem birlikte bulunmaktaydı. Bu çalışmada çocukluk çağında indüklenen kronik ürtikerli hastalarda tetikleyici olarak ilk sırada enfeksiyonlar, ikinci sırada fiziksel tetikleyiciler ve üçüncü sırada gıda katkı maddeleri (paketli ürün tüketimi) bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Urticaria is a common skin disease and is one of the most common reasons for referral to the pediatric allergy clinic. There is limited data in the literature regarding the etiology of chronic urticaria in children. The rate of definable etiology ranges from 21% to 51% in children. In this study, we aimed to investigate the prevalence and demographic characteristics of chronic spontaneous urticaria (CSU), CSU + inducible urticaria (IU) in childhood by determining the frequency, clinical and epidemiological characteristics of patients who applied to Kocaeli University Pediatric Allergy Outpatient Clinic due to chronic urticaria. This study was carried out in Kocaeli University University Umuttepe Hospital Pediatric Allergy Division between August 2018 and March 2020. 110 patients who were examined in Kocaeli University Umuttepe Hospital Pediatric Allergy Outpatient Clinic with urticaria diagnosis code were included in the study. A questionnaire containing the medical history, demographic characteristics, physical examination and laboratory findings of the patients was filled retrospectively. Causes of urticaria were classified as infection, medicine, food, additives (packaged product consumption), pollen, physical triggers, infection and emotional. Triggering factors were determined according to the history taken from the patients. When examined retrospectively, 110 patients [5.5 years (± 4.43 SDS), median] who were diagnosed with urticaria with the code L50 as a result of history and physical examination were included in the study. 23 patients presented with KSÜ, 43 patients with KSÜ-KInd, 44 patients with inducible urticaria. In our study, male-female gender was found to be similar in 110 patients with chronic urticaria in the general group. Among the study groups, males in the KSÜ group, females in the KSÜ + KInd group and males in the induced group were observed more frequently. 99.1% of the patients had urticaria and 32.7% had angioedema. 66.4% of these patients had only urticaria, only 0.9% had angioedema, and 31.8% had urticaria and angioedema together. The reasons that trigger the symptoms of patients with induced chronic urticaria were determined as 28.2% infection, 27.2% physical triggers, 25.5% food additives, 25.5% emotional (stress), 12.7% triggered by exercise. 21% of our patients were found to have KSÜ urticaria. In this study, infections were found in the first place as triggers, physical triggers in the second and food additives (packaged product consumption) in the third place in patients with chronic urticaria induced in childhood.