Rokuronyum kullanarak ve kullanılmadan propofol verilerek uygulanan EKT'nin kardiyovasküler ve solunumsal parametrelerinin karşılaştırılması
Comparison of cardiovascular and respiratory parameters of ECT applied with and without using rocuronium with propofol
  1. Tez No: 666056
  2. Yazar: OSMAN OĞUZHAN KURŞUN
  3. Danışmanlar: PROF. AYŞE ARSLAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Elektrokonvülsif Tedavi, Rokuronyum, Sugammadeks, PVI, EKG, Hemodinamik Parametreler, Solunumsal Parametreler, Electroconvulsive Therapy, Rocuronium, Sugammadex, PVI, ECG, Hemodynamic Parameters, Respiratory Parameters
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Amaç: EKT uygulanan hastalarda anestezi indüksiyonu sırasında propofol kullanılan hastalar ile rokuronyum ve propofol kullanılan hastaları kardiyak (KAH, OAB, EKG), solunumsal (SpO2, PI, PVI) parametreler ve yan etkiler (miyalji, bulantıkusma, taşikardi-bradikardi, hipertansiyon-hipotansiyon, aritmi, alerji) yönünden karşılaştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza ASA I-II şizofreni, majör depresyon ve bipolar hastalığı olan 84 hasta dahil edilmiştir. Hastaların demografik verileri (yaşı, cinsiyeti, ASA skoru, VKİ) kaydedilmiştir. Grupların kalp atım hızı (KAH, atım/dakika), PVI, PI, SpO2, OAB (mmHg) ve EKG hem indüksiyon öncesi hem de konvülziyon sona erer ermez kaydedilmiştir. Hastaların EKG'lerinde P, Pd, QRS, QT, T değerleri ölçülmüştür. Çalışmamızda R grubundaki hastalara (n=42) indüksiyonda %2 lidokain IV 0,5 mg/kg, propofol IV 1-2 mg/kg, rokuronyum IV 0,2 mg/kg ile yapılmış olup, konvülziyon sonrası ise sugammadeks IV 2 mg/kg ile dekürarizasyon uygulanmıştır. P grubundaki hastalara (n=42) ise sadece indüksiyonda %2 lidokain IV 0,5 mg/kg ve propofol IV 1-2 mg/kg verilmiştir. EKT sonrasında hastalar derlenme ünitesindeki miyalji, bulantıkusma, taşikardi-bradikardi, hipertansiyon-hipotansiyon, aritmi, alerji gibi yan etkiler kaydedilmiştir. Bulgular: Grup P ve grup R arasında demografik veriler bakımından istatiksel olarak anlamlı derecede önemli bir fark yoktu (p>0,05). Hem grup P'de hem de grup R'de indüksiyon öncesi Pd değerleri EKT sonrası Pd değerlerine göre istatistiksel olarak daha düşüktü (p=0,001). P grubundaki hastalar ve R grubundaki hastaların her ikisinde de KAH bakımından EKT sonrası değerler indüksiyon öncesi değerlere göre istatistiksel olarak daha yüksekti (p=0,001). KAH değerleri Kadın hastalarda, erkek hastalara göre hem indüksiyon öncesi hem de konvülziyon sonrası istatistiksel olarak daha yüksekti (p=0,001). Hem grup P'de hem de grup R'de indüksiyon öncesi OAB değerleri EKT sonrası OAB değerlerine göre istatistiksel olarak daha düşüktü (p=0,001). Grup R'de derlenme süresi grup P'ye göre istatistiksel olarak daha uzundu (p=0,001). Yan etkiler bakımından miyalji grup P'de 14 (%33) hastada, grup R'de 4 (%9) hastada görülmüş olup grup P'de istatistiksel olarak anlamlı derecede daha yüksekti (p=0,001). Hem grup P'de hem de grup R'de indüksiyon öncesi SpO2 değeri EKT sonrası SpO2 değerine göre istatistiksel olarak daha yüksekti (p=0,001). Sonuç: EKT'de kas gevşetici kullanılmadan yapılan propofol anestezisi uygulamasında hızlı derlenme sağlanmış, postoperatif geçici miyalji dışında ilave yan etki görülmemiş, bu nedenle yeterli ve güvenli anestezi sağladığı kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Objectives: We aimed to compare patients who were used propofol during anesthesia induction with patients who were used rocuronium and propofol in terms of cardiac parameters (HR, MAP, ECG), respiratory parameters (SpO2, PI, PVI) and side effects (myalgia, nausea-vomiting, tachycardia-bradycardia, hypertension-hypotension, arrhythmia allergy) in patients who underwent ECT. Materials and Methods: In our study, 84 patients with ASA I-II schizophrenia, major depression and bipolar disease were included. Heart rate (HR, beats / minute), PVI, PI, SpO2, MAP (mmHg) and ECG of the patients were recorded both before induction and at the end of convulsion. P, Pd, QRS, QT, T values were checked in the ECGs of the patients. In our study, patients in the R group (n = 42) were administered with 2% lidocaine IV 0.5 mg / kg, propofol IV 1-2 mg / kg and rocuronium IV 0.2 mg / kg for induction. After convulsion, decurarization with sugammadex 2 mg / kg was applied. Patients in the P group (n = 42) were given 2% lidocaine IV 0.5 mg / kg and propofol IV 1-2 mg / kg only for induction. After ECT, patients were followed up in the recovery unit, and side effects (myalgia, nausea-vomiting, tachycardia-bradycardia, hypertension-hypotension, arrhythmia, allergy) were observed and recorded. Results: There was no statistically significant difference between group P and group R in terms of demographic data (p>0,05). QT interval after convulsion was statistically longer in female patients compared to the male patients (p = 0.034). Pd values before induction were statistically lower than Pd values after ECT in both group P and group R (p=0,001). In both patients in the P group and the R group, the post-ECT values for HR were statistically higher than the pre-induction values (p=0,001). Preinduction MAP values were statistically lower than post-ECT MAP values in both group P and group R (p=0,001). The recovery time was statistically longer in group R than group P (p=0,001). In terms of side effects, myalgia was seen in 14 (33%) patients in group P and in 4 (9%) patients in group R, and it was statistically significantly higher in group P (p=0,001). SpO2 value before induction was statistically higher than SpO2 value after ECT in both group P and group R (p=0,001). Conclusion: In ECT application of propofol anesthesia without the use of muscle relaxants, rapid recovery was provided, no additional side effects were seen except for postoperative temporary myalgia, thus it was concluded that it provided sufficient and safe anesthesia.