Ortognatik cerrahi uygulanmış hastalarda nötrofil lenfosit oranının postoperatif ödeme olan etkisinin 3 boyutlu yüz tarayıcısı ve konvansiyonel yöntemlerle değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of neutrophil lymphocyte ratio on postoperative edema in patients undergoing orthognathic surgery using stereophotogrammetry and conventional methods
- Tez No: 666078
- Danışmanlar: PROF. DR. TİMUÇİN BAYKUL
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Ortognatik Cerrahi, Fasiyal Ödem, Nötrofil Lenfosit Oranı, Orthognathic Surgery, Facial Edema, Neutrophil Lymphocyte Ratio
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Ortognatik cerrahi operasyonlar, dentofasiyal deformitelerin düzeltilmesi amacıyla uzun yıllardır uygulanan cerrahi prosedürlerdir. Postoperatif fasiyal ödem ise cerrahi travma sonrasında fizyolojik olarak görülen bir cevap olmakla birlikte, operasyonu takip eden günlerde hareket kısıtlılığına neden olabilmekte, hastanın görmek için sabırsızlandığı operasyon sonrası görünümü maskelemektedir. Çalışmamızda enflamatuar süreçler sonucunda oluştuğu bilinen fasiyal ödem ile, sistemik enflamasyon düzeyinin belirteci olarak kabul edilen nötrofil lenfosit oranı (NLO) arasındaki ilişkiyi değerlendirmeyi amaçladık. Çalışmamıza Ocak 2019 ile Ocak 2020 arasında Süleyman Demirel Üniversitesi Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi kliniğine dentofasiyal deformite sebebiyle başvuran 30 hasta dahil edilmiştir. Hastalardan operasyon öncesinde kan örneği alınarak preoperatif nötrofil lenfosit oranları belirlenmiştir. Operasyon sonrasında ise 1.gün, 2.gün, 3.gün, 10.gün, 1.ay, 6.ay ve 12.ayda anatomik rehber noktalar arası uzaklık ölçümleri yapılmış, ölçümden hemen sonra stereofotogrametri tekniği ile 3 boyutlu fotoğraflar elde edilmiştir. 12. ayda elde edilen uzaklık ölçümleri ve 3 boyutlu fotoğraflar referans alınarak, farklı zamanlardaki ödem miktarları lineer ve hacimsel olarak belirlenmiş, iki farklı metodun birbirleri arasındaki korelasyon da değerlendirilmiştir. Ayrıca hastaların demografik verileri, iskeletsel ilişkinin türü, operasyon süresi, postoperatif ağrı düzeyleri ve kötü kırık mevcudiyetleri kayıt altına alınmıştır. NLO değeri 2 ve üzerinde olan hasta grubunda, operasyon sonrası ilk 10 günde ölçülen (1,2,3 ve 10. günlerde) fasiyal ödem miktarının istatistiksel olarak anlamlı şekilde fazla olduğu, uzun dönem sonuçlar göz önüne alındığında ise çözülme safhasının da daha hızlı gerçekleştiği, uzun dönemde (1.ay ve 6.ay) fasiyal ödem miktarları bakımından istatistiksel olarak anlamlı fark olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Çalışmamızda kullanılan iki farklı ölçüm yöntemi arasında ise yüksek derecede pozitif korelasyon olduğu saptanmıştır. Bu sonuçlardan yola çıkarak, NLO değerinin yüksek olduğu bireylerde enflamatuar süreçlerin daha şiddetli seyrettiği söylenebilir. Operasyon sonrası dönemde hastaların yaşam konforunun arttırılması amacıyla, operasyon öncesinde viral veya bakteriyel enfeksiyon geçiren hastaların operasyonlarının enflamasyon düzeyi normal seviyelere dönene dek ertelenmesi ve yüksek NLO düzeyine sahip hastalarda preemptif steroid ve analjezik ilaçların kullanılması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
Orthognathic surgeries have been used for many years to correct dentofacial deformities. Although postoperative facial edema is a physiological response after surgical trauma, it may cause limitation of movement in the initial days of surgery and mask the postoperative appearance that the patient is impatient to see. In our study, we aimed to evaluate the relationship between facial edema and the neutrophil lymphocyte ratio (NLR), which is accepted as a marker of systemic inflammation. Thirty patients who applied to Süleyman Demirel University Department of Oral and Maxillofacial Surgery due to dentofacial deformity between January 2019 and January 2020 were included in our study. Preoperative neutrophil lymphocyte ratios were determined by taking blood samples from the patients before the operation. After the operation, the distance between the anatomic guide points was measured on the 1st day, 2nd day, 3rd day, 10th day, 1st month, 6th month and 12th month, and 3-dimensional photographs were obtained by stereophotogrammetry technique immediately after the linear measurement. The amount of edema at different times was determined linearly and volumetrically with reference to the distance measurements and 3-dimensional photographs obtained in the 12th month, and the correlation between the two different methods was also evaluated. In addition, demographic data of the patients, type of skeletal relationship, operation time, postoperative pain levels and incidence of bad fractures were recorded. In the patient group with a NLR value of 2 and above, the amount of facial edema measured in the first 10 days after the operation (1, 2, 3 and 10 days) was statistically significantly higher, and the resolution phase occurred faster when long-term results were considered it was concluded that there was no statistically significant difference in the amount of facial edema in the long term (1st and 6th month). A high degree of positive correlation was found between the two different measurement methods used in our study. Based on these results, it can be said that inflammatory processes are more severe in individuals with higher NLR values. In order to increase the comfort of life of patients in the postoperative period, it may be recommended to postpone the operations of patients who have had viral or bacterial infections before the operation until the inflammation level returns to normal levels and to use preemptive steroids and analgesic drugs in patients with high NLR levels.