Savunma sanayii politika ve stratejilerinin savunma sanayinin yapısına ve gelişimine etkisi
The effects of defense industry policies and strategies on defense industry's structure and development
- Tez No: 666117
- Danışmanlar: PROF. DR. CEM HARUN MEYDAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Savunma ve Savunma Teknolojileri, İşletme, Defense and Defense Technologies, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Savunma Sanayi Stratejileri, Savunma Sanayi Politikaları, Savunma Sanayi, Sanayileşme, Savunma Planlama, Defense Industry Strategies, Defense Industry Policies, Defense Industry, Industrialization, Defense Planning
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Milli Savunma Üniversitesi
- Enstitü: Alparslan Savunma Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Savunma Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Savunma Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Günümüzde ülkelere yönelik iç ve dış tehditler giderek değiştiği ve belirsizleştiği için ülke savunmasının önemi artmıştır. Daha etkili bir savunma için ülkeler savunma planlaması yapma yoluna gitmiştir. Savunma planlamaları insan kaynağından teçhizata kadar her şeyi içermektedir. Etkili bir savunma ve diğer ülkelere caydırıcılık sağlamak, güçlü bir savunma donanımına sahip olmak demektir. Savunma gücünün artması savunma sanayinin dünya genelinde gün geçtikçe hızla gelişen ve önemi artan bir sektör olmasına yol açmıştır. Bu kapsamda ülkeler savunma sanayinin gelişimi için çeşitli stratejiler ve politikalar oluşturmuştur. Bu çalışma savunma sanayi politika ve stratejilerinin savunma sanayi üzerindeki etkisini ve yıllar içerisinde bu etkinin nasıl olduğunu incelemektedir. Çalışmada savunma sanayine yönelik strateji ve politikalar, Kalkınma Planları ve Savunma Sanayi Başkanlığı'nın yayınladığı savunma sanayi strateji ve politikalarıdır. Savunma sanayi şirketleri örneklemini Savunma Sanayi Portalı ve savunma sanayi kümelenmelerine üye olan şirketler oluşturmaktadır. Devletimizin savunma sanayine yönelik strateji ve politikalarının savunma şirketlerinin artışına etkisi incelenirken normallik testi, korelasyon ve regresyon analizleri gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın sonucunda savunma sanayi strateji ve politikalarının savunma sanayi şirketlerinin artışına anlamlı bir etkisi olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Nowadays, the importance of country defense has increased as internal and external threats against countries are changing and becoming uncertain. For a more effective defense, countries have opted for defense planning. Defense planning includes everything from human resources to equipment. Providing an effective defense and deterrence to other countries means having strong defense equipment. The increase in defense power has led the defense industry to become a rapidly developing and increasingly important sector throughout the world. In this context, countries have created various strategies and policies for the development of the defense industry. This study examines the impact of defense industry policies and strategies on the defense industry and how this effect has been over the years. In the study, the strategies and policies for the defense industry are the Development Plans and the defense industry strategies and policies published by the Defense Industry Presidency. The sample of defense industry companies consists of companies that are members of the Defense Industry Portal and defense industry clusters. While examining the effects of our government's strategy and policies for the defense industry on the increase of defense companies, test of normality, correlation and regression analyzes were analyzed. As a result of the study, it was seen that defense industry strategies and policies had a significant effect on the increase of defense industry companies.