Kadın yoksulluğu ile mücadelede yeni arayış: 'Karınca Ticareti' (Habur Sınır Kapısı örneği)
The new combat against poverty of women: 'Karınca Trade' (A sample of the entry point in Habur, Turkey)
- Tez No: 666281
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SAMİ KALAYCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Sosyal Hizmetler, Economics, Social Services
- Anahtar Kelimeler: Yoksulluk, Kadın Yoksulluğu, Habur Sınır Kapısı, Karınca Ticareti, Karıncalık Faaliyeti, Poverty, Poverty of Women, The Entry Point in Habur, Turkey, Karınca Trade, Karınca Trading
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Şırnak Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Yoksulluk, en genel tabirle bireyin esas gereksinimlerini karşılayamama durumudur. Çok boyutlu bir yapıya sahip olan yoksulluk tüm dünya ülkeleri için güncelliğini koruyan küresel bir sorun olmaya devam etmektedir. Yoksulluk sorunu toplum içerisinde tüm kesimlerin maruz kalabileceği bir durum olmasına karşın kadınlar bu sorundan en çok etkilenen dezavantajlı gruplar arasında yer almaktadır. İstihdam ve iş gücüne katılamama, sosyal dışlanma, eğitim ve sağlığa eşitsiz erişim, sosyal koruma yoksunluğu gibi etmenler kadın yoksulluğunu ortaya çıkarmaktadır. Yoksulluk sorunu tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de gittikçe derinleşmekte ve yaygınlaşmaktadır. Bu bağlamda yoksulluk sorunu ile başa çıkmak amacıyla karınca ticareti yapan kadınlar çalışmanın konusunu oluşturmaktadır.“Karınca Ticareti”; bireylerin yolcu statüsünde şirket veya kendi hesabına günübirlik sınırın karşı tarafına geçmek suretiyle gerçekleştirdiği iktisadi faaliyet türüdür. Sınır ticareti ile ortaya çıkan“Karınca Ticareti”veya“Karıncalık”alan yazınında“Bavul ve Mekik Ticareti”olarak yer almaktadır. Bu çalışmanın metodunu nitel araştırma yöntemlerinden derinlemesine görüşme oluşturmaktadır. Saha çalışmasında Habur Sınır Kapısı'nda karıncalık faaliyeti yürüten 25 kadın ile yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Yapılan bu çalışma ile karınca kadınların çalışma koşulları, kadınları bu yola iten sosyal, ekonomik ve kültürel faktörlerin belirlenmesi ile birlikte kadınların Habur Sınır Kapısı'nda karıncalık faaliyeti yürüttükleri sırada karşı karşıya kaldıkları risk ve tehlikelerin neler olduğu, karıncalığın sosyal ve bireysel yaşamlarına nasıl tesir ettiğinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre kadınların ekonomik şartlar nedeniyle karınca ticaretine yöneldiği ve karıncalık yapan kadınların eğitim düzeylerinin yetersizliği düzenli gelir getiren ve sosyal güvencenin olduğu iş kollarında istihdam edilmeleri önünde bir engel olduğu belirlenmiştir. Ayrıca karıncalık faaliyetinin çalışma şartlarının kötü olması, çalışılan sürenin fazlalığı ve fiziksel güç gerektirmesi nedeniyle kadınlara hem fiziksel hem de psikolojik olarak etki ettiği ortaya çıkarılmıştır.
Özet (Çeviri)
Poverty refers to the condition in which an individual cannot even afford to fundamental needs. Poverty has a multiple structure and it's still a global phenomenon and an actual problem for all countries on the world. Although poverty is something that all individuals in any society might be exposed to in time, women are mostly affected from the case and more disadvantageous. In a wide-scale, poverty of women comprises unemployment, social exclusion, uneven access to education and health, and lack of social protection. Poverty has been a case of concern and become more common in Turkey and in all countries all over the world. The objective of the study is women who work to overcome poverty through“Karınca Trade”. Karınca trade is a kind of trade by which individuals work for themselves or a company and they go outside of the country border and run commercial activities. This kind of border trade is also called as“Suitcase Trading”or“Shuttle Trade”. The study method is depth interview which includes semi-structured interviews with 25 women that run karınca trade at the entry point in Habur, Turkey. This study aims to find out the working conditions of women into karınca trade and social, economic and cultural factors that direct these women to this kind of trade. The risks and dangers that these women undergo while conducting their commercial activities and how their commercial activities affect their social and personal lives have also been revealed in the study. The findings of the study show that the women in the study need to run karınca trade due to their economic challenges. Moreover, it was also observed that insufficient education of these women prevents them from being employed in jobs offering regular income and social insurance. In addition to this, the karınca trade also affected these women due to bad working conditions, long working hours and physical demanding.