Kardiyak arrest sonrası yoğun bakımda tedavi edilen hastalarda mortaliteye etki eden faktörlerin incelenmesi
Investigation of the factors affecting mortality in patients treated in intensive care after cardiac arrest
  1. Tez No: 666339
  2. Yazar: MEHMET KANDİLCİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MAHMUT ARSLAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: kardiyak arrest, prokalsitonin, laktat, prognoz
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Amaç: Kardiyak arrest sonrası yoğun bakıma kabul edilen hastalarda mortalite ve morbidite oranı çok yüksektir. Bu hastaların prognozlarını tahmin etmek için literatürde pek çok çalışma mevcuttur. Her merkezin farklı tedavi imkânlarına sahip olması nedeniyle hem mortalite oranı hem de prognostik faktörler farklılık gösterebilir. Biz bu çalışmada kardiyak arrest sonrası KSÜ Tıp Fakültesi Reanimasyon ünitesinde 2017 Ocak – 2020 Haziran tarihleri arasında tedavi edilen hastaların mortalite oranlarını, mortalite için risk faktörlerini ve prediktif faktörleri saptamayı amaçladık. Gereç ve Yöntemler: Etik kurul onamından sonra 2017 Ocak- 2020 Haziran tarihleri arasında KSÜ Reanimasyon ünitesinde kardiyak arrest nedeniyle tedavi gören 18 yaş üstü hastaların dosyaları retrospektif olarak incelendi. Hastaların demografik verileri, ek hastalıkları, arrest yeri, arrest nedeni, yatış süresi, KPR süresi, APACHE 2 skorları, ilk kan gazlarındaki pH ve HCO3 ölçümleri, laktat değerleri(1-6-12-24.saat), laktat değişimleri(24-1), laktat değişim oranları, prokalsitonin(PRC) değerleri(1-24. Saat), prokalsitonin değişimleri(24-1), PRC değişim oranları, kan glukoz değerleri kaydedildi. Hastalar iki gruba(taburcu grubu ve eksitus grubu) ayrıldı. Bulgular: Çalışmaya 151 hasta dâhil edildi. Taburcu ve eksitus olan hastalar arasında yaş, cinsiyet, KPR süresi, yatış süresi, komorbid hastalıklar, kan glukoz değeri, prokalsitonin değişim oranı, laktat değişim oranı, arrest yeri, arrest nedeni ve APACHE açısından fark yoktu. Eksitus olan grupta pH ve HCO3 değerinin taburcu olanlara göre daha düşük olduğu bulundu. İlk PRC değerleri her iki grupta benzerdi ancak eksitus grubunda 24.saat PRC değeri daha yüksek ve ilk 24 saatteki PRC değişimi daha fazlaydı. 1,6,12,24. Saatteki laktat değerleri eksitus olan grupta daha yüksekti. İlk 24 saatteki laktat değişimi eksitus grubunda daha fazlaydı. ROC analizinde HCO3 değerinin, 1,6,12,24. iv saat laktat değerinin ve laktat değişimin prediktif önemlerinin olduğunu saptadık. Lojistik regresyon analizinde 24. saat laktat yüksekliğinin ve laktat değişiminin mortalite için bağımsız risk faktörü olduğunu bulduk. Sonuç: Kardiyak arrest hastalarının prognoz tayininde, klinik ve laboratuar inceleme bulguları arasına PRC ve laktat değerlerinin de eklenmesi prognoz tayinindeki doğruluğu arttırabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: Mortality and morbidity rates are very high in patients admitted to ICU after cardiac arrest. There are many studies in the literature to predict the prognosis of these patients.Since each center has different treatment options, both mortality rate and prognostic factors may differ. In this study, we aimed to determine the mortality rates, risk factors and predictive factors for mortality in post cardiac arrest patients admitted to the reanimation unit of KSU Faculty of Medicine between January 2017 and June 2020. Material and Methods: After the approval of the ethics committee, the files of patients over the age of 18 who were treated for cardiac arrest in the KSU reanimation unit between January 2017 and June 2020 were retrospectively reviewed.Demographic data of the patients, comorbidities, arrest location, etiology of arrest, duration of hospitalization, CPR duration, APACHE 2 scores, pH and HCO3 measurements in first blood gases, lactate values (1-6-12-24thh), change in lactate values (24- 1), rate of lactate change , procalcitonin (PRC) values (1-24th hour), change in PRCvalues (24-1), rate of PRC change, blood glucose values were recorded.The patients were divided into two groups (discharge group and exitus group). Results: 151 patients were included in the study. There was no difference between discharged and exitus patients in terms of age, gender, duration of CPR, length of stay, comorbid diseases, blood glucose value, rate of PRC change, rate of lactate change, arrest location, etiology of arrestand APACHE II scores.It was found that pH and HCO3 values were lower in the exitusgroup than in the discharge group.Initial PRC values were similar in both groups, but the 24th hour PRC value was higher and the change in PRC value in the first 24 hours was greater in the exitus group.The lactate change in the first 24 hours was higher in the exitus group. In the ROC analysis, we found that the HCO3 value; II 1,6,12,24th hour lactate and change in lactate value had predictive significance. In logistic regression analysis, we found that high 24thhour lactate levels and change in lactate value were independent risk factors for mortality. Conclusion: In prognostication of cardiac arrest patients, considering PRC and lactate values together with clinical and laboratory examination findings may increase the accuracy in determining prognosis. Key Wrods: cardiac arrest, procalcitonin, lactate, prognosis.