Geri Dön

Sanatta çileli beden metaforu

The art of suffering body metaphor

  1. Tez No: 666359
  2. Yazar: LEYLA GÜÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAYDAR BALSEÇEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Batman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 74

Özet

Bu çalışmada, insanoğlunun varoluş serüveninde kendi bedenine yönelik eleştirel ve protest dilin, sanat literatüründe nasıl ve ne şekilde yer aldığı sorunsalı üzerinde durulmuş ve bir anlatım dili oluşturulmaya çalışılmıştır. Bu anlatım dilinin“çile metaforu”kullanılarak bir dönüşüm ve değişime uğrama hali, çeşitli örneklerle tartışmaya açılmış ve yeni önermeler ortaya konulmuştur. Bu doğrultuda; Çalışmanın ikinci bölümünde“Sanatta Beden ve Çileli Beden”başlığı altında vebu iki kavramın kendi aralarındaki etkileşim ve çatışma noktalarına açıklık getirilmiş, sanat tarihsel ve felsefi kaynaklar zemininde tartışmaya açılmıştır. Böylece“çileli beden”kavramı çarpıcı ve protest örneklerle bu bölümün temelyapı taşını oluşturmuştur. Çalışmanın üçüncü bölümünde ise“metafor”kavramı üzerinde durularak“çileli bedenle”arasındaki ilişki ortaya konulmuş, Ortaçağ kilise öğretilerinden, Rönesans eserlerine, aydınlanma düşüncesinden, modernist fikir ve yaklaşımlara kadar olan örneklerden bir yelpaze oluşturulmaya çalışılmıştır. Ayrıca bu bölümde modernizm ve post-modernizm kavramlarının yol açtığı kaos ortamına değinilmiş, teknolojik gelişmeler ve yeni tüketim modelleriyle birlikte yeniden inşa edilen“beden”kavramı irdelenmiştir. Çalışmanın dürdüncü bölümünde ise Foucault ve Bourdieu'nun beden kavramına yönelik fikirlerine yer verilmiş, bedene yönelik bilinçaltımıza kazınmış olan olumsuz öğretiler ve düşünce sistematiği üzerinde durularak yeni sanatsal eğilimlerden bahsedilmiştir. Ayrıca 2000'li yıllardan sonra küreselleşmenin etkisiyle sansasyonel algı oluşturmaya yönelik gösteriler vesanat hareketleri de bu bölüm çatısı altında toplanmıştır. Son olarak çalışmanın beşinci bölümünde ise konuya ilişkin yapılmış olan görsel çalışmalara ve kavramsal açıklamalarına yer verilmiştir.

Özet (Çeviri)

In this adventure of human existence, the critical and protest language for their own body, the problem of how and what place to learn in art literature has been emphasized and a language of expression has been tried to be formed. The transformation and change of this expression language, translated as the“metaphor of suffering”, has been discussed with various examples and new recommendations have been put forward. In this direction; In the second part of the study, under the title of“Body in Art and the Suffering Body”, the interaction and conflict points between these two concepts were clarified, art was opened to discussion on the basis of historical and philosophical sources. Thus, the concept of“suffering body”formed the basic building block of this section with striking and protest examples. In the third part of the study, the concept of“metaphor”was emphasized and the relationship between“suffering body”was revealed. An attempt has been made to create a range of examples from medieval church teachings, Renaissance works, Enlightenment thought, Modernist ideas and approaches. In addition, the chaos environment caused by the concepts of modernism and post-modernism is mentioned in this section, and the concept of“body”, which is reconstructed with technological developments and new consumption models, is examined. In the fourth part of the study, Foucault and Bourdieu's ideas about the concept of body are included, and new artistic tendencies are mentioned by emphasizing the negative teachings and thought systematics that are engraved in our subconscious about the body. In addition, after the 2000s, demonstrations and art movements aimed at creating sensational perception with the effect of globalization have been gathered under the roof of this section. Finally, in the fifth part of the study, visual studies and conceptual explanations on the subject are included.

Benzer Tezler

  1. Cumhuriyetten günümüze toplumsal değişimin Türk resim sanatında kadın imgesine yansıması

    Reflection of the sosial chance on the image of woman in Turkish art of painting since the fondation of republic

    MERYEM UZUNOĞLU

    Sanatta Yeterlik

    Türkçe

    Türkçe

    2008

    Güzel SanatlarMimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi

    Resim Ana Sanat Dalı

    PROF. AYDIN AYAN

  2. Sanayi devriminin doğurduğu sanat anlayışları ve grafik tasarımın bu süreç içerisindeki gelişimi

    Artistic perceptions that the industrial revolution has formed and the development of graphic design throughout this process

    TURGAY YILDIZ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2013

    Güzel SanatlarHaliç Üniversitesi

    Grafik Tasarımı Ana Sanat Dalı

    ÖĞR. GÖR. MEHMETŞAN YILDIZHAN

  3. Le Theme du malheur dans Les Fleurs du Mal de Baudelaire

    Başlık çevirisi yok

    ALİ YAĞLI

    Yüksek Lisans

    Fransızca

    Fransızca

    1994

    Fransız Dili ve EdebiyatıCumhuriyet Üniversitesi

    Fransız Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı

  4. Afrika maskelerinin çağdaş sanata etkisi

    The Affect of African masks to the modern art

    ESER MERİÇ CANTÜRK

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2002

    Güzel SanatlarMarmara Üniversitesi

    Resim Ana Sanat Dalı

    PROF. DR. EROL ETİ

  5. Yeşil Bulut

    Green Cloud

    BİRNUR KARATİMUR

    Sanatta Yeterlik

    Türkçe

    Türkçe

    1998

    Sahne ve Görüntü SanatlarıMarmara Üniversitesi

    Sinema Televizyon Ana Sanat Dalı

    PROF. DR. ZAFER DOĞAN