Ticari uyuşmazlıklar bağlamında dava şartı olarak arabuluculuk
Mediation as a case of case in the context of commercial disputes
- Tez No: 666392
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞİRİN GÜVEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Arabulucu, arabuluculuk, ticari dava, ticari uyuşmazlık, dava şartı arabuluculuk, ticari uyuşmazlıklarda dava şartı arabuluculuk, Mediator, mediation, commercial litigation, commercial dispute, litigation condition mediation, litigation condition mediation in commercial disputes
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çankaya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Arabuluculuk, uzmanlık eğitimi almış olan tarafsız ve bağımsız bir üçüncü kişinin katılımıyla gerçekleşmektedir. Arabuluculuk gönüllü olarak yürütülen uyuşmazlık çözüm yöntemidir. Arabuluculuk yargı dışı ve bir çözüm mekanizmasıolup tarafları, konuşmak ve müzakerelerde bulunmak amacıyla bir araya getiren, tarafların birbirlerini anlamalarını ve bu suretle kendi çözümlerini kendilerinin üretmelerini sağlamak için aralarındaki iletişimi kolaylaştıran, gönüllü bir usuldür. Tümüyle bağımsız, tarafsız ve objektif bir konumda bulunan üçüncü kişinin katılımıyla yürütülmektedir. Ayrıca arabuluculuk, tarafların iradeleri ile şekillenen bir alternatif çözüm yöntemidir. Arabuluculuk ihtiyari bir süreçtir. Yapılan değişiklikler ile bazı ticaret ve iş uyuşmazlıkları, tüketici uyuşmazlıkları gibi alanlarda zorunlu arabuluculuk dediğimiz dava şartı olarak arabuluculuk yürürlüğe girmiştir. 7155 sayılı Abonelik Sözleşmelerinden Kaynaklanan Para Alacaklarına İlişkin Takibin Başlatılması Usulü Hakkında Kanunun 20. maddesi ile Türk Ticaret Kanununa eklenen 5/A maddesinde ticari davalardan, konusu bir miktar paranın ödenmesi olan alacak ve tazminat talepleri hakkında dava açılmadan önce arabulucuya başvurulmuş olması, dava şartı olarak düzenlenmiştir. Buna göre her ticari uyuşmazlık arabuluculuğa tabi olmamaktadır. Öncelikle bir ticari uyuşmazlığın arabuluculuğa tabi olması için, o uyuşmazlığın arabuluculuğa elverişli olması gerekmektedir. Ayrıca uyuşmazlığın konusunun bir miktar paranın ödenmesi olan tazminat ve alacak talepleri olması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Mediation takes place with the participation of an impartial and independent third person who has specialized training. Mediation is a voluntary disputere solution method. Mediation is a non-judicial solutionm echanism, a voluntary method that brings the parties together to talk and negotiate, facilitates communication between the parties in order to ensure that they understand each other and thus produce their own solutions. It is carried out with the participation of a third party who is completely independent, impartial and objective. In addition, mediation is an alternative solution method shaped by the will of the parties. Mediation is an optional process. With amendments made, mediation entered into force as a condition of lawsuit, which we call compulsory mediation, in areas such as some trade and business disputes and consumer disputes. Article 20 of the Law No. 7155 on the Procedure for the Initiation of Proceedings for Money Receivables Arisingfrom Subscription Agreements and Article 5/A added to the Turkish Commercial Code from commercial lawsuits before filing a claim for claims and compensation for thepayment of a certainamount of money is regulated as a condition of lawsuit. Accordingly, not every commercial dispute is subject to mediation. First of all, for a commercial dispute to be subject to mediation, that disputemust be suitable for mediation. In addition, the subject of the dispute must be claims for compensation and receivables, where some amount of money is paid.