Kamu diplomasisi bağlamında ülke markalaması ve Katar örneği
National branding and the state of Qatar in the context of public diplomacy
- Tez No: 666495
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MELTEM ÜNAL ERZEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Uluslararası İlişkiler, Public Relations, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Diplomasi, Kamu Diplomasisi, Uluslararası ilişkiler, Ülke Markalaması, Katar, Diplomacy, Public Diplomacy, International Relations, National Branding, Qatar
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Devletler, varoluşları gereği tarih boyunca diğer ülkeler ve uluslar üzerinde etki ve hakimiyet kurmak arzusunda olmuşlardır. Farklı kaynaklardan istifade etmek ve güçlenmek amacıyla hiç şüphesiz ki pragmatik bir anlayışla gelişen bu refleks, devletleri farklı stratejiler geliştirmeye itmiş, geride bıraktığımız yüzyıllar boyunca savaşların getirdiği yıkımın bilincine varılmasıyla güç kullanımının yerini barışçıl çözümlere bırakmıştır. Geleneksel Diplomasi anlayışının kendine has iletişimi, yeni teknolojik gelişmelerin ışığında gelişen ve değişen dünyada sır perdesini ortadan kaldırarak, kamuoyunun da süreçlere bizzat dahil olduğu ve birinci dereceden aktör konumuna eriştiği yeni diplomasi alanlarına doğru yerini terk etmektedir. Kamu diplomasisi devletlerarası diplomasi anlayışından ayrılarak, dış politika elemanlarının daha şeffaf, halkı gözeten ve yumuşak güç unsurlarının icrasına dayanmaktadır. Devletlerin diğer ülkeler ve halkları üzerinde bırakmak istedikleri etki ise kamu diplomasisi icrasının yanında itibar ve prestij kazanılması gerekliliğini ortaya çıkartmaktadır. Kamu diplomasisi bağlamında ancak kendine has bir alanda faaliyet gerektiren ülke markalaması, yaratılmak istenen etkinin kalıcılığı ve doğrudan etkisi amacıyla yapılan çalışmalar bütününü ifade edecektir. Katar Devleti, kamu diplomasisinin tüm gerekliliklerini kullanarak ülkesini bir marka haline getirme yolunda başarılı çalışmalar yapmış ve yapmaya devam eden bir ülke konumundadır. Yapılandırılmış ve yarı yapılandırılmış derinlemesine görüşmeler neticesinde hazırlanan bu çalışmada kuramsal bir çerçeve oluşturulmuş, Katar ülkesi tanıtılmış ve akabinde Katar'ın ülke markalaması çalışmaları incelenmiştir. Katar'da faaliyet gösteren ve ülke ile dirsek temasında bulunan kurum ve kişilerden sağlanan bulgular, Katar'ın ülke markalaması hususunda son derece başarılı ve gelişimini sürdüren bir ülke olduğuna ilişkin bilgiler sunmuştur.
Özet (Çeviri)
States have desire to establish influence and domination over other countries and nations throughout their existence. This reflex, which has developed with a pragmatic approach in order to benefit from different sources and get stronger, has forced the states to develop different strategies, and has been replaced by peaceful solutions with the awareness of the destruction brought by wars for centuries. The distinctive communication of the traditional Diplomacy concept leaves its place to the new diplomacy fields, where the public is personally involved in the processes and has reached the position of a first-degree actor, by removing the secret of the world that develops and changes in the light of new technological developments. Public diplomacy differs from the understanding of interstate diplomacy, and is based on the performance of foreign policy elements with a more transparent, public and soft power elements. The effect that states want to have on other countries and peoples reveals the necessity of gaining prestige and prestige in addition to performing public diplomacy. In the context of public diplomacy, Country Branding, which only requires activity in a specific field, will express the whole work done for the purpose of permanence and direct effect of the desired effect. The State of Qatar is a country that has successfully done and continues to make it's country a brand by using all the requirements of public diplomacy. In this study, which was prepared as a result of semi-structured and structured in-depth interviews, a theoretical framework was established, the country of Qatar was introduced and then the country branding studies of Qatar were examined. Findings from institutions and individuals operating in Qatar and in contact with the country provided information about Qatar's being a highly successful and developing country in terms of country branding.