Konya Etnografya Müzesindeki Türkiye Selçuklu Sultanı II. Mesud'un sikkeleri
  1. Tez No: 666496
  2. Yazar: NİSA SAĞKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SADİ S. KUCUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Turkish Seljuk Empire coins, Sultan Sultan II. Gıyaseddin Mesud, Konya Etnography Museum, Islamic numismatics
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Tarihi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ortaçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 179
Özet
Ülkemizde, Türkiye Selçuklu Devleti'nin ekonomik ve siyasal gücünün göstergesi olan sikkelerin, incelenerek, literatüre eklenmesi hem numismatik bilimine hem de tarih, sanat tarihi ve iktisat tarihi gibi bilim dallarına büyük katkı sağlayacaktır. Bu sebeple Konya Etnografya Müzesinde yer alan, sultan II. Gıyaseddin Mesud'a ait toplam 103 gümüş sikkenin kataloğu ve değerlendirmesi yapılmıştır. Tezimiz giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Giriş kısmında tezin önemi, konusu, amacı ve uygulanan yöntemler ile Sultan II. Gıyaseddin Mesud'un kısaca siyasi tarihi ele alınmıştır. Birinci bölümdeki genel değerlendirme kısmında ise, kataloğumuzda yer alan II. Mesud sikkelerinin kısa değerlendirilmesi ve sikkelerin ayrıntılı incelemeleri yapılmıştır. Sikkelerin fiziksel özellikleri, sikkelerde yer alan metinler, basım teknikleri, darphaneler, bordür tipleri ve sikkelerdeki tasvir ve süslemeler ayrıntılı biçimde incelenmiştir. Ayrıca katalog için önemli ve tamamlayıcı olan tablolara da yer verilerek, daha verimli bir çalışma amaçlanmıştır. İkinci kısım olan son bölümde ise II. Gıyaseddin Mesud'a ait 103 gümüş sikkenin sistematik kataloğu yapılmıştır. Katalog çalışmasında yer alan sikkeler, alfabetik olarak darp şehirlerine göre sıralanmıştır. Darp şehirlerindeki darp tarihleri de kronolojik olarak yazılmıştır. Katalogda yer alan pek çok bozuk kondüsyonlu sikke, her ne kadar tespitlerimizi yapmamızı zorlaştırsa da yapılan bu araştırma ile Türkiye Selçuklu Devleti'nin son sultanı II. Gıyaseddin Mesud'un sikkelerinin, literatüre kazandırılması ve tarihsel verilerin teyidi açısından, ayrıca daha önce örneğine rastlanmamış ejderha figürlü yeni sikkenin ortaya çıkarılmasından bakımından mümismatik bilimine önemli katkı sağlamıştır. Anahtar Kelime: Türkiye Selçuklu sikkeleri, Sultan II. Gıyaseddin Mesud sikkeleri, Konya Etnografya Müzesi, İslam nümismatiği
Özet (Çeviri)
Examining the coins, an indication of economic and political power, of the Seljuk Empire would provide great insight into numismatics as well as the history and history of arts and economics. Hence, a total of 103 silver coins belonging to Sultan Gıyaseddin Mesud, thought to be the last sultan of the Seljuk Empire, archived in Konya Ethnography Museum have been thoroughly studied, cataloged, and evaluated. My thesis consists of an introduction section and additional two sections. The introduction section outlines the importance, the subject, and the purpose of this study as well as the methodologies used and briefly discusses the political history of Sultan II. Gıyaseddin Mesud. In the general evaluation part of the first section, the coins of II. Mesud in our catalogue were evaluated comprehensively. The physical characteristics of the coins, the texts on the coins, the printing style, the mints, the border types, and the descriptions and decorations on the coins were examined in detail. In addition, by adding important and complementary tables to the catalogue a more thorough study was aimed to be achieved. In the second and the final section, a systematic catalog of 103 silver coins belonging to Gıyaseddin Mesud was prepared. The coins in the catalog were listed alphabetically by minting cities. The dates of the mint in the minting cities were also listed chronologically. Although it has been difficult to study the many of the damaged coins in the catalog, this research contributed greatly to the numismatics by introducing the coins of II. Gıyaseddin Mesud into the literature, by helping to verify the historical data, and by discovering an unprecedented dragon figured coin.