Uluslararası halkla ilişkiler bağlamında sağlık diplomasisi faaliyetlerinin ulus markalama stratejisine etkisi: Türkiye Cumhuriyeti'nin COVID-19 pandemisi sürecinde yaptığı dış yardımlar örneği
The effect of health diplomacy activities on the nation branding strategy in the context of international public relations: Foreign aids made by the Republic of Turkey in the scope of the COVID-19 pandemic / L'effet des activités de diplomatie de la santé sur la stratégie d'image de marque nationale dans le contexte des relations publiques internationales: Les aides internationales apportées par la République de Turquie dans le cadre de la pandémie de COVID-19
  1. Tez No: 728478
  2. Yazar: BUKET FATMA ÖZEKE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ELGİZ YILMAZ ALTUNTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Uluslararası İlişkiler, İletişim Bilimleri, Public Relations, International Relations, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Ulus Markalama, Covid – 19 Pandemisi, İmaj ve İtibar Yönetimi, Uluslararası Halkla İlişkiler, Ulusal Gazeteler, Söylem Analizi, Nation Branding, Covid-19 Pandemic, Image and Reputation Management, International Public Relations, National Newspapers, Discourse Analsysis Au 21e siècle
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Galatasaray Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Stratejik İletişim Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 175
Özet
21. yüzyılda küreselleşme ile birlikte iletişim ve ulaşım teknolojilerinde gerçekleşen yeniliklerle rekabet kavramı ivme kazanmış ve sadece ürünler ve hizmetler arasında sınırlı olmaktan çıkmıştır. Buna bağlı olarak dünya sistemlerinde meydana gelen değişikliklerin de ülkelerin bahsi geçen rekabet ortamına girmelerine sebebiyet verdiği görülmektedir. Widler'in ulus markalamanın fonksiyonunu anlattığı ifadeleri bu durumu açıklar niteliktedir;“Günümüz dünyasında rekabet sadece şirketler arasında sınırlı değildir; aynı zamanda ülkeleri de kapsar durumdadır. ”Markalama“ araçlarının, ulusların küresel marketlerin bir parçası olduğu düzende, diğer ülkelerin ve vatandaşların dikkatini çekmek, iyi niyetlerini göstermek ve haklarında oluşan önyargıları kırmak için önemli bir araç olduğu görülmektedir.”9 Bundan hareketle kamu diplomasilerinin bir parçası olarak yürütülmesi gereken ulus markalama stratejilerinin, ülkelerin rekabet ortamında rakiplerinden farklılaşması ve istenilen iç ve dış hedeflerine ulaşmaları için önem arz ettiği görülmektedir. Ulus markalamanın babası olarak bilinen Simon Anholt, ülkelerin birçok alanda diğer ülkelerle sıkı bir rekabet içerisinde olduklarını ve kendileriyle ilgili ortaya konulan söylemi kontrol edebilmek adına kendilerini“pazarlama”zorunlulukları olduğunu ifade etmektedir.10 Normal zamanlarda bile bu kadar hayati öneme sahip olan ulus markalama çalışmalarının Covid-19 pandemisi gibi insanların ve ülkelerin tüm alışkanlıklarının değişime zorlandığı bir küresel kriz döneminde nasıl bir rol oynadığı sorusu araştırmanın temelini oluşturmuş ve örneklem olarak ve Türkiye'nin Covid – 19 kapsamında yaptığı tıbbi yardımlar haberleri seçilmiştir. Yukarıda bahsedildiği üzere pandemiyle birlikte ülkelerin iş yapış şekillerinde değişikliğe gidilmesi gerekmiştir. Sadece ülkelerin kendilerini tanıtma faaliyetleri ve öncelikleri değil; ancak ülkeler arasındaki etki ağı ve büyük devlet kavramlarının da yeniden sorgulanmaya başladığı bir küresel kriz olan Covid – 19'la, kamu sağlığının hem ülkelerin kendi ekonomik sistemleri ve sağlık sistemlerindeki sorunların düzeltilmesi hem de diğer ülkelerle olan ilişkilerinin yeniden tanımlanması adına önem taşıyan bir unsur olduğu görülmüştür. Yakın tarihin en bulaşıcı hastalıklarından biri olan Covid – 19'un, ülkeler içerisindeki bulaşıcılığının kontrol edilebilmesi için hükümetler tarafından atılan adımların, uluslararası ilişkiler açısından iyi bir komşu olmanın temel unsurlarından biri olarak kabul edilmektedir. Ülkeler sadece sınırları içerisinde hastalığı muhafaza etmekle kalmayıp, aynı zamanda diğer ülkelerin pandemiyle olan savaşlarında yardımcı olmak adına sağlık personeli eğitimi, tıbbi ve koruyucu malzeme bağışı, solunum cihazı ve aşı hibe edilmesi gibi küresel sağlık diplomasisi kapsamında adımlar atmıştır. Küresel sağlık diplomasisinin birçok örneğine gebe olan Covid-19 pandemisinin, diğer pandemilerden ayıran bir diğer özellik ise yapılan yardımların parçalı bir yapıda olmasıdır. Bu açıdan küresel sağlık diplomasisi faaliyetlerinin Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) gibi örgütlerden uzaklaştığı görülürken11, ülkelerin yardımseverliği ve cömertliği hayati önem kazanmıştır. Bu sebeple Covid – 19'la ülkelerin, uluslararası arenada liderler ve diğer ülkelerin vatandaşları nezdinde, pandemiyle özdeşleşen yeni ulus algılarının hasta sayıları, mortalite oranları, aşılama çabaları ve yaptıkları yardımlarla şekillendiği görülmektedir. Çoğu ülkenin yeterli koruyu malzemelerine ulaşımda sıkıntı çektiği ve yardım talebinde bulunduğu bu küresel sağlık krizi döneminde, Türkiye'de bu yardım taleplerini karşılayan ve yaptığı yardımlarla üçüncü en çok yardım yapan ülke olmuştur.12 Araştırma bu kapsamda Türkiye'nin yaptığı tıbbi yardımlarının ulus markalama araçları ve yumuşak güç stratejileri açısından taşıdığı önemi somut örnekler üzerinden irdelenmiştir. Türkiye'de ilk Covid-19 vakasının görüldüğü 10 Mart 2020 ve kısıtlamaların kaldırılmaya başlandığı 16 Mart 2020 tarihleri arasında incelemesi yapılan Türkiye'nin Covid-19 pandemisi kapsamında yaptığı tıbbi yardımları konu eden ve ulusal gazetelerde yer alan haberlerle ulus markalama çalışmaları kapsamında oluşturulan söylem, Van Dijk'in Eleştirel Söylem Çözümlemesi ile analiz edilmiştir. Böylelikle yapılan yardımların, Türkiye'nin dış amaçlarına ulaşması, diğer ülkelerin vatandaşları ve liderleriyle olan ilişkilerin yeniden tanımlanarak Türkiye markasını güçlendirmek için önemli bir araç olduğu sonucuna ulaşılmıştır. İç hedef kitle de ise halka bu zor zamanda güven vermek ve yapılan yardımların uluslararası önemi artırılmaya çalışılmış ve ulus markalamanın itme ve çekme fonksiyonları aktif bir şekilde kullanılmıştır. Van Dijk'in söylem analizi ile incelenen haberlerden elde edilen bulgulara göre, genel olarak dış tıbbi yardımlar önemli bir soft power aracı olarak gözükse de ideolojik olarak ayrışan gazeteler bu yardımları farklı şekillerde ele almıştır. Sol yönelimli gazetelerde, ülkenin kendi vatandaşlarının Covid-19'un bilinmezlikleri ile endişe içerisindeyken, dış yardımların gerekliliğine eleştirel bir bakış açısı sergilerken, sağ ve orta yönelimli gazetelerin bu yardımların Türkiye'ye getireceği prestij ve uluslararası arenadaki söz hakkı üzerinde durmaktadır.
Özet (Çeviri)
In the 21st century, the concept of competition has gained momentum with the developments in communication and transportation technologies, together with globalization, and is no longer limited to products and services. According to that, the World Order changes also caused the countries to enter the aforementioned competitive environment. Widler's statements regarding the function of nation branding help understand this situation better;“The competition in today's world is not only between the companies but the nations. The 'branding' tool has become crucial in the global market of nations competing for attention and goodwill; the remedy against prejudice is branding.”5 Based on this point of view, it can be said that nation branding strategies, which should be carried out as a part of public diplomacy efforts, are essential for countries to differentiate from their competitors and to achieve their desired internal and external goals. Known as the father of nation branding, Simon Anholt also stresses the competitiveness of the global order. 6 He states that countries are in tight competition with one another in many key areas and have to“market”themselves to control their discourse. The question of how nation branding, which has such vital importance even in ordinary times, plays a role in global crises, such as the Covid-19 pandemic, where all the habits of people and the nations are forced to change, forms the basis of this research. To answer this question, the medical aids provided by Turkey within the scope of Covid-19 have been selected as the subject of this thesis. As mentioned above, with the pandemic, it was, and still is to an extent, necessary to change the way nations operate. These changes included but were not limited to the way governments do their promotion activities or the decline in tourism. The network of influence between countries and the concepts of great states also began to be questioned and changed throughout Covid-19. It has been seen that public health is an influential agenda both in correcting the economic and the health systems in one's own country and also redefining the relations with other countries. It can be exemplified by governments taking steps to control the contagiousness of the Covid – 19 pandemic within the country's borders is considered as one of the essential elements of being a“good neighbor”in terms of international relations in this new world order. Ever since the beginning of the pandemic, countries have taken steps within the scope of global health diplomacy, such as health personnel training, donating medical and protective equipment, granting respiratory machines and vaccines, to not only stop the spreading of the disease within their borders but also to help other countries in their fight against the coronavirus. Another feature distinguishing the Covid-19 pandemic, which has many examples of global health diplomacy inside its sleeve, from other pandemics is that the provided aid is fragmented. In this respect, it can be said that the global health diplomacy activities center has shifted away from the international institutions such as World Health Organisation (WHO)7 and to the benevolence and generosity of countries. With that, it can be seen that the new nation perceptions identified uniquely with the Covid – 19, in the international arena (such as the leaders and the citizens of the other countries), are influenced by the number of daily patients, mortality rates, vaccination efforts, and last but not least with the aid they provide to the other countries. In this period of a global health crisis, where most nations had difficulties accessing adequate protective materials and demanding assistance from other countries, Turkey has become the third country that provided the third largest amount of foreign medical aids. 8 In this context, the research examines the importance of Turkey's medical aids in terms of nation branding tools and soft power strategies through concrete examples. The discourse created within the extent of nation branding studies with the news articles in national newspapers about the medical aid provided by Turkey to help fight the Covid-19 pandemic, which covers the time between the period of March 10, 2020, when the first Covid-19 case was seen in Turkey, and March 16, 2020, when the restrictions began to be lifted, was analyzed by Van Dijk's Critical Discourse Analysis. Thus, it has been reached that the medical aid provided has been an essential tool for Turkey to achieve its external goals and to strengthen the Turkish brand by redefining the relations with the citizens and leaders of other countries. It was also seen for the internal target audience, mentioned news articles that were about medical aids were used to give confidence to the public in this difficult time and to increase the magnitude of the medical aids provided in the eyes of Turkish citizens, which correlates to the fact that Turkey actively used both push and the pull functions of nation branding during this period. According to the findings obtained from the news analyzed with Van Dijk's discourse analysis, although foreign medical aids seem to be a crucial soft power tool in general, national newspapers with different ideologies regard it in differently. Left-oriented national newspapers question the necessity of foreign medical aids while the country's own citizens are concerned with the obscurity of Covid-19, while the right and middle-oriented newspapers focus on the advantages it will surely bring to the country's prestige.