Otizmin sosyal temsilleri
Social representations of autism
  1. Tez No: 666505
  2. Yazar: BETÜL KAPŞIGAY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ UMUT ŞAH
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Otizm, sosyal temsiller, tematik içerik analizi, nitel araştırma, autism, social representation, thematic content analysis, qualitative research
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Otizm hem psikolojik hem nörolojik hem de otizmli bireylerin toplumun bir parçası olması sebebiyle sosyal bir olgudur. Toplumsal süreçleri ve değişimleri anlamanın yollarından biri, çeşitli olguların gündelik konuşmalar içerisinde nasıl anlamlandırılıp dolaşıma sokulduğunu incelemektir. Bu çerçevede bu çalışma, otizme yönelik sosyal temsilleri incelemeyi amaçlamaktadır. Moscovici'ye (1984) göre, sosyal temsiller sosyal etkileşim sürecinde şekillenen ve bireylerin dünyayı anlama ihtiyacını karşılamaya hizmet eden anlam kalıplarıdır. Bu bağlamda otizm de sosyal etkileşimler içerisinde inşa edilen sosyal bir olgu olarak ele alınmıştır. Araştırmanın katılımcıları; Bursa'da yaşayan, 18-60 yaş aralığında, 42'si erkek ve 58'i kadın olmak üzere 100 kişiden oluşmaktadır. Araştırmanın amacına uygun olarak hazırlanmış olan 7 soruluk görüşme formu katılımcılarla yüze yüze görüşerek uygulanmış ve kaydedilen görüşmeler yazıya geçirilmiştir. Elde edilen veriler, tematik içerik analizi ile analiz edilmiştir. Analiz sonucunda; otizmin bir hastalık/bozukluk olarak görüldüğü, otizmli bir birey olmanın zor ve olumsuz bir durum olarak karşılandığı, otizmli bireylerin olumsuz özelliklere sahip ve uyumsuz kişiler olarak algılandığı, otizmin daha çok erkek çocuklarda olduğunun varsayıldığı, otizmli bireylere ve ailelerine karşı acıma ve üzüntü hissedildiği görülmüştür. Sonuçlar, otizme yönelik yaygın ve güçlü tek bir sosyal temsilin olduğunu ortaya koymaktadır;“hastalık/bozukluk olarak otizm”. Bu temsilin ise kendi içinde“iletişim sorunu olarak otizm”ve“biyolojik problem olarak otizm”şeklinde iki alt temsile ayrıldığı görülmüştür. Paylaşılan bu temsillerin, bilimsel bilgiden ziyade toplumsal etkileşimlere dayanan sağduyu bilgisinden kaynaklandığı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Autism is a social phenomenon as both psychological, neurological and autistic individuals are part of the society. One of the ways to understand social processes and changes is to examine how various phenomena are interpreted and circulated in everyday conversations. In this context, this study aims to examine social representations about autism. According to Moscovici (1984), social representations are patterns of meaning that are shaped in the process of social interaction and serve to meet the need of individuals to understand the world. In this context, autism is also considered as a social phenomenon built within social interactions. The participants of the research; It consists of 100 people living in Bursa, between the ages of 18-60, 42 men and 58 women. The 7-question interview form, which was prepared in accordance with the purpose of the research, was applied face to face with the participants and the recorded interviews were written. The data obtained were analyzed by thematic content analysis. As a result of the analysis; It has been observed that autism is seen as a disease/disorder, being an individual with autism is considered as a difficult and negative situation, individuals with autism are perceived as incompatible and incompatible people, autism is assumed to be mostly in boys, and there is a sense of sadness and sadness towards individuals with autism and their families. The results reveal that there is only one widespread and strong social representation for autism;“Autism as illness/disorder”. It is seen that this representation is divided into two sub-representations, namely“autism as a communication problem”and“autism as a biological problem”. It can be said that these shared representations are due to common sense knowledge based on social interactions rather than scientific knowledge.