Heteroseksüel erkeklerin vazektomiye yönelik söylemleri
Discourses of heterosexual men on vasectomy
- Tez No: 666506
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ UMUT ŞAH
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Vazektomi, Erkeklik, Babalık, Söylem Analizi, Açıklayıcı Repertuarlar, Vasectomy, Masculinity, Fatherhood, Discourse Analysis, Interpretative Repertoires
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu çalışmada, Türkiye'de yaşayan heteroseksüel erkeklerin, erkek doğum kontrol yöntemi olan vazektomiye dair açıklamaları ve bu açıklamalara kaynaklık eden söylemler (açıklayıcı repertuarlar) incelenmiştir. Çalışma kapsamında, 25-43 yaş arasında, 17 heteroseksüel erkek ile yarı-yapılandırılmış derinlemesine odak grup görüşmeler yapılmıştır. Görüşmeler, görüşmecinin onayı dahilinde ses kayıt cihazıyla kaydedilmiş ve ardından yazıya aktarılmıştır. Görüşme metinleri söylem analizi yöntemi ile incelenmiştir. Görüşme analizi sonucunda katılımcıların vazektomiye dair açıklamalarına kaynaklık eden beş açıklayıcı repertuara ulaşılmıştır:“Son çare olarak vazektomi”,“erkekliğe müdahale olarak vazektomi”,“babalığa engel olarak vazektomi”,“cerrahi operasyon olarak vazektomi”,“geleneklere ters düşen bir uygulama olarak vazektomi”. Sonuç olarak, katılımcıların vazektomiyi bir doğum kontrol yöntemi oluşundan ziyade toplumsal cinsiyet normları çerçevesinde erkeklik ve babalık ile ilişkisi üzerinden açıkladıkları ve anlamlandırdıkları görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, the explanations of heterosexual men living in Turkey about vasectomy, which is a male contraceptive method and the discourses that are the source of these explanations were examined. Semi-structured in-depth interviews are made with 17 men between the age of 25-43. Interviews were recorded with a voice recorder with the knowledge of the interviews and then transcribed. Interview texts were analyzed with discourse analysis method. As a result of analysis, five interpretative repertoires are obtained:“Vasectomy as a last option”,“vasectomy as an intervention to masculinity”,“vasectomy as an obstacle to fatherhood”,“vasectomy as a surgical operation”,“vasectomy as a method contrary to traditions”. As a result, it was seen that the participants explained and made sense of vasectomy through relationship with masculinity and fatherhood within the framework of gender norms rather than as a contraceptive method.