Dakriyosistorinostomi cerrahisinde kontrollü sedoanaljezinin genel anestezi ile karşılaştırılması
Comparison of controlled sedoanalgesia and general anesthesia in dacryocystorhinostomy surgery
  1. Tez No: 666527
  2. Yazar: UTKU SAĞLAM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NERMİN KELEBEK GİRGİN, DOÇ. DR. SERTAÇ ARGUN KIVANÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Dacryocystorhinostomy, sedoanalgesia, dexmedetomidine, bispectral index, general anesthesia
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 40
Özet
Çalışmamızda, dakriyosistorinostomi (DSR) cerrahisinde genel anestezi ve kontrollü sedoanaljezi yöntemlerini; hemodinamik veriler, kanama miktarı, postoperatif komplikasyonlar (kanama, ağrı vs.) ve anestezi memnuniyeti açısından prospektif ve randomize kontrollü olarak karşılaştırmayı amaçladık. Çalışma, etik kurul onayı ve hastalardan alınan yazılı onam sonrası, primer eksternal DSR uygulanacak, 18 yaş üzeri, ASA sınıflaması I-II-III, 44 hastada gerçekleştirildi. Hastalar genel anestezi (GA, n=22) ve kontrollü sedoanaljezi (SA, n=22) uygulanmak üzere rastgele 2 gruba ayrıldı. GA grubuna standart genel anestezi, SA grubuna ise deksmedetomidin (10 dakika 1 µq/kg yükleme, 0,6 µq/kg infüzyon), midazolam (0,04 mg/kg) ve meperidin (intramusküler 50 mg) uygulandı. Anestezi derinliği her iki grupta da bispektral indeks (BİS) monitörü ile takip edildi. Peroperatif hemodinamik veriler ve BİS değerleri (preoperatif, cerrahi insizyon sonrası 5.dk, intraoperatif 10., 20., 30. ve 40.dk), kanama miktarı, cerrahi ve anestezi süresi kaydedildi. Her iki grupta kalp atım hızı ve periferik oksijen saturasyonlarının intraoperatif dönemdeki yüzde değişimleri, tüm ölçüm zamanlarında preoperatif değerlere göre benzerdi (hepsi için p>0.05). GA grubunda, SA grubuna göre, preoperatif değer ile karşılaştırıldığında tüm ölçüm zamanlarında ortalama kan basıncındaki düşme miktarının daha fazla olduğu saptandı (p=0.010, p=0.006, p=0.031, p=0.037, p=0.001). Her iki grupta intraoperatif kanama miktarı, cerrahi ve anestezi süresi, postoperatif ağrı skorları ve komplikasyonlar benzerdi (hepsi için p>0.05). Hasta memnuniyeti SA grubunda anlamlı olarak yüksek idi (p=0.033). Sonuç olarak; eksternal DSR cerrahisinde BİS monitörizasyonu eşliğinde uygulanan kontrollü sedoanaljezide hemodinamik parametrelerin, intraoperatif kanama ve komplikasyonların GA ile benzer, hasta memnuniyetinin ise GA'ya göre yüksek olması nedeniyle seçilmiş olgularda bu yöntemin genel anesteziye alternatif olabileceği kanısındayız. Anahtar Kelime: Dakriyosistorinostomi, sedoanaljezi, deksmedetomidin, bispektral indeks, genel anestezi
Özet (Çeviri)
In our study, we aim to compare general anesthesia and controlled sedoanalgesia methods in dacryocystorhinostomy (DCR) surgery in terms of hemodynamic data, bleeding amount, postoperative complications (bleeding, pain, etc.) and anesthesia satisfaction in a prospective and randomized controlled manner. The study is carried out in 44 patients over the age of 18 with ASA classification I-II-III, who will undergo primary external DCR, after ethics committee approval and written informed consent from the patients. The patients are randomly divided into 2 groups to general anesthesia (GA, n=22) and controlled sedoanalgesia (SA, n=22). Standard general anesthesia is performed to the GA group and dexmedetomidine (1 µq/kg loading for 10 minutes, 0.6 µq/kg infusion), midazolam (0.04 mg/kg) and meperidine (50 mg intramuscular) are administered to the SA group. Depth of anesthesia is monitored with a bispectral index (BIS) in both groups. Peroperative hemodynamic data and BIS values (preoperative, 5 minutes after surgical incision, 10th, 20th, 30th and 40th minutes intraoperatively), amount of bleeding, duration of surgery and duration of anesthesia are recorded. Percentage changes of heart rate and peripheral oxygen saturation in the intraoperative period in both groups were similar to preoperative values at all measurement times (p>0.05 for all). According to the preoperative value, the mean blood pressure decrease was found to be higher at all measurement times in the GA group (p=0.010, p=0.006, p=0.031, p=0.037, p=0.001). Intraoperative bleeding amount, duration of surgery and duration of anesthesia, postoperative pain scores and complications were similar in both groups (p>0.05 for all). Patient satisfaction was significantly higher in the SA group (p=0.033). Based on these findings, we have a strong belief that sedoanalgesia with BIS monitoring can be an alternative to general anesthesia in selected cases of external DCR surgery since the hemodynamic parameters, intraoperative bleeding, and complications are similar to GA and patient satisfaction is higher.