Kentin kaotik yapısının çağdaş resim sanatında çözümlenmesi ve yapıbozum etkisi
The city chaotic structure of the resolution in contemporary art of painting and deconstruction effect
  1. Tez No: 666528
  2. Yazar: SEMİHA AKDİŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. BARIŞ YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Kent, Sanat, Postmodernizm, Yapıbozum, Çağdaş sanat, City, Art, Postmodernism, Deconstruction, Contemporary Art
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
Kent yerleşik hayata geçmiş insanlık tarihi boyunca soysal ve kültürel hayatın merkezi olmuş; ekonomi, siyaset, din, kültür, sanat gibi pek çok kavram kent merkezli olarak şekillenmiştir. Sanatçı için kent; hem sanatını icra edeceği ve izleyicisi ile paylaşabileceği bir mekân, hem sanatsal üretime neden olan bir ilham, hem de tarihsel ve doğal zenginlikleri, değişen sosyo-kültürel özellikleri ve sürekli devinim halinde olan çok katmanlı yapısı ile sanatın kendi olarak yorumlanabilir. Sanat tarihi boyunca pek çok sanatçı kentin bu değişken yapısından etkilenmiş ve eserlerinde kent imgesine yer vermiştir. Sanayileşme ile birlikte kentlerin önemi daha da artmış ve görsel sanatlarda kent imgesi dolaylı olduğu kadar doğrudan da sanatın konusu olmaya başlamıştır. 1960 sonrası sanatın materyal ve temsilinde meydana gelen postmodern kırılmalar ile kent imgesinin görsel sanatlardaki tasvirinde de değişmeler yaşanmıştır. Sanat algısının toptan sorgulandığı bu dönemden sonra 'fikir' en önemli sanat konumuna gelirken, kentsel mekân ise başlı başına bir anlatı olarak karşımıza çıkmıştır. 60 sonrası sanatın şekillenmesinde Postmodern düşünce sistemi etkin bir rol oynarken, Postmodern düşünce sisteminde önemli bir yer tutan ve postyapısalcı bir yaklaşım olan yapıbozum( yapısöküm) yöntemi de günümüze dek çağdaş sanat pratikleri içinde kullanılan bir yöntem olagelmiştir. Bu çalışma planlanırken, kent imgesinin görsel sanatlardaki tasvirlerine odaklanılmış ve çağdaş sanat pratikleri içinde kent imgesini yapıbozum yöntemi ile ele alan sanatçılar üzerinden bir araştırma gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The city has been the center of social and cultural life throughout the history of humanity, which has settled, and many concepts such as economy, politics, religion, culture, and art have been shaped as urban-centered. The city for the artist; can be considered as both a place where he can perform his art and share with his audience, and inspiration that causes artistic production. It can also be considered historical, natural riches, changing socio-cultural features, and art itself with its multi-layered structure that is in constant motion. Throughout the history of art, many artists have been influenced by this variable structure of the city and have included the city image in their works. With industrialization, the importance of cities has increased even more and the image of the city in visual arts has begun to be the subject of art directly as well as indirectly. With the postmodern breaks that occurred in the material and representation of art after 1960, there were also changes in the depiction of the city image in the visual arts. After this period when the perception of art questioned altogether, while 'idea' became the most important art, the urban space emerged as a narrative in its own right. While the postmodern thinking system plays an active role in shaping art after 60, the deconstruction method, which is a poststructuralist approach and holds an important role in postmodern thinking system, has also become a method used in contemporary art in practice today. The research carried out on the artists who dealt with the urban image with the deconstruction method in contemporary art practices, and focused on the depictions of the city image in visual arts while planning this study.