Saccus lacrimalis ve Ductus Nasolacrimalis'in cerrahi anatomisi
- Tez No: 32624
- Danışmanlar: PROF. DR. KAPLAN ARINCI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Morfoloji, Morphology
- Anahtar Kelimeler: Saccus lacrimalis, Ductus nasolacrimalis, Dakriyosis- torinostomi -30, Saccus lacrimalis, Ductus nasolacrimalis, Dacryocystorhi nostomy -31
- Yıl: 1994
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 37
Özet
ÖZET Bu çalışmada 50 kafa iskeletinde fossa sacci lacrimalis'in eni, boyu ve derinliği, canalis nasolacrimalis'in uzunluğu ve çapı ile bu kanalın vertikalle yaptığı açı incelenmiş, bundan sonraki aşamada 12 erişkin kadavrasında saccus lacrimalis'in eni-boyu, kesenin lig. palpebrale mediale'nin üstünde ve altında kalan kısımlarının uzunlukları, ductus nasolacrimalis'in uzunluğu, üst ve alt deliklerinin çapı, alt deliğin spina nasalis anterior'a olan uzaklığı araştırılmıştır. Sonuçta fossa sacci lacrimalis'in boyu ortalama 1 6.62±1.99 mm., eni 9.20H.64 mm. olarak bulunmuştur. Derinlik üç ayrı noktadan ölçülmüş ve üst uçta 1.24±0.34 mm, orta noktada 3.9410.82 mm., alt uçta 6.29ü. 14 mm. tesbit edilmiştir. Canalis nasolacrimalis'in ortalama uzunluğu 10.24i3.40 mm, ortalama çapı 5.5710.76 mm. olarak bulunmuştur. Kanalın vertikal planla yaptığı açı ortalama 1 7.2312.83 derecede olarak tesbit edilmiştir. Kadavrada yapılan ölçümler sonucu saccus lacrimalis'in boyu ortalama 14.4811.85 mm, eni 6.95H.61 mm, kesenin lig. palpebrale mediale'nin üs tünde kalan kısmının ortalama uzunluğu 5.02H.12 mm, altında kalan kısmı nın uzunluğu 9.46H.03 mm, ductus nasolacrimalis'in uzunluğu 16.91 14.50 mm, üst deliğinin çapı 2.7710.32 mm. alt deliğin çapı 2.4510.64 mm. ve alt deliğin spina nasalis anterior'a olan uzaklığı 39.6713. 17 mm. olarak bulun muştur.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The length, width and depth of fossa sacci lacrimalis, length and ra dius of ductus nasolacrimal and the angle between canalis nasolacrimal and vertical plane were studied in 50 skulls. Whereas length and width of saccus lacrimalis, the lengths of its parts which is stroted upper and lower to the lig. palpebrale mediale, length of ductus nasolacrimal, the radii of upper and lower foramen of the ductus nasolacrimal and the distance the lower foramen to the spina nasalis anterior were studied in formalin fixed 12 adult cadaveurs. Fossa saccri lacrimalis was 16.62±1.99 mm. in length, 9.20H.64 mm. in width. The depth of fossa sacci lacrimalis was measured at three effe rent locations. The measurements revealed 1.24±0.34 mm. in the upper pole, 3.94±0.82 mm. in the midpoint, 6.29+1.14 mm. in the lower pole. The length and radius of canalis nasolacrimal were found to be 10.24±3.40 mm. and 5.57±0.76 mm. respectively. The angle between the canalis naso lacrimal and the vertical plane is found to be 17.23±2.83. According to the measurements performed upen the cadaveurs, the length and width of saccus lacrimalis were 14.48±1.85 mm. and 6.95±1.61 mm. respectively. The length of the upper part of the saccus lacrimalis (that is placed upper to the lig. palpebrale mediale) is 5.02±1.12 mm. The length of ductus nasolacrimal is 16.91 ±4.50 mm., the radii of the upper and lower foramen were 2.77+0.33 mm. and 2.45+0.64 mm. respectively. The distance of lower foramen to the spina nasalis anterior is 39.67±3.17 mm.