Çalışanların işin anlamlığı ve yaşam kalitesi arasındaki ilişkiler; Büyükçekmece Belediyesi üzerine örnek bir uygulama
Relations between the significance of the work and the quality of life of employees; a sample application on Büyükçekmece Municipality
  1. Tez No: 666570
  2. Yazar: IŞILAY SARVAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERVE İRİS KOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: işin anlamlılığı, yaşam kalitesi, kişisel iyi oluş, örgütsel davranış, meaningful work, expressiveness of work, quality of life, personal well-being, organizational behavior
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Giriş: Bu çalışmanın amacı; işin anlamlılığının çalışanların yaşam kalitelerinin üzerinde ki etkisini, kişisel iyi oluşlarının çalıştıkları işi anlamlandırmalarıyla ve yaşam kaliteleriyle ilişkisi incelenmek istenmiştir. Yöntem: Araştırma nicel yöntemle tasarlanmış 170 belediye çalışanı ile tarama çalışması yürütülmüştür. Araştırmanın katılımcıları İstanbul ili Büyükçekmece Belediye Başkanlığında çalışan 20-60 yaş arasındaki farklı cinsiyet, medeni durum ve saha-büro olarak ayrılan çalışma gruplarından oluşmaktadır. Araştırmada cevaplanmak istenen verilerin toplanmasında anket, onam formları ve ölçekler kullanılmıştır. İlk olarak çalışanlara sosyo-demografik form, İşin Anlamlılığı Ölçeği, Çalışanların Yaşam Kalitesi Ölçeği ile Kişisel İyi Oluş Endeksi verilmiştir. Bulgular: Saha ve büro personeli olarak iki farklı grupta yapılan araştırmayı, çalışanlar mesai saatleri içerisinde yanıtlanmıştır. Bu ölçeklerde, İA ölçeğinden yüksek puan alanların ÇYK ölçeğinden ve KİOE ölçeklerinden benzer puanlar aldıkları görülmüştür. Ölçeklerin alt boyutları olmasa da çapraz soru tekniği kullanılarak hazırlanmışlardır. Cinsiyet, yaş, medeni durum veya çalışma grubu olarak eşit farklılık göstererek uygulanan ölçeklerin işlerini anlamlı bulmaları, Kruskall Walls ve Mann Whitney U testleri analizleri sonucunda çalışanların yaşam kaliteleri ile arasında istatiksel olarak anlamlı bir fark olmadığını göstermiştir. Yaşam kaliteleri ile kişisel iyi oluşlarının arasında pozitif bir ilişki grafiksel olarak gözlemlense de istatiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Kadınların işlerini anlamlı bulmaları ile çalışan yaşam kalitesi ölçekleri puanları arasında istatiksel olarak anlamlı bir ilişki göstermese grafiksel bir yükselme olduğu görülmektedir. Bu bulgular sonuç bölümünde tartışılmış olup yöneticilere ve araştırmacılara önerilerde bulunulmuştur. Sonuç: Büyükçekmece Belediyesi çalışanlarında işini anlamlı bulanların yaşam kalitelerinde anlamlı bir ilişki saptanamamıştır. Kişisel iyi oluş kavramı, yaşam kalitesi ile ilişkilendirilse de çalışanların yaşam kalitesi ile arasında ki ilişki anlamlı değildir.
Özet (Çeviri)
Introduction: The aim of this study is; The effect of the meaningfulness of the job on the quality of life of the employees, the relationship between their personal well-being and the meaning of the job they work for and their quality of life were investigated. Method: The survey was conducted with 170 municipal employees, which were designed with a quantitative method. The participants of the study consisted of working groups between the ages of 20-60 working in the Büyükçekmece Municipality of Istanbul, divided into different gender, marital status and field-office. Questionnaires, consent forms and scales were used to collect the data to be answered in the study. First, the employees were given the socio-demographic form, the Significance of the Work Scale, the Employees' Quality of Life Scale, and the Personal Well-being Index. Results: The employees responded to the research conducted in two different groups as field and office personnel during working hours. In these scales, it was observed that those who got high scores from the IA scale got similar scores from the ÇYK scale and the HRQI scales. Although the scales do not have sub-dimensions, they were prepared using the cross-question technique. The fact that the scales applied with equal differences in terms of gender, age, marital status or study group found their job meaningful, as a result of the analysis of Kruskall Walls and Mann Whitney U tests, it showed that there was no statistically significant difference between the quality of life of employees. Although a positive relationship was observed graphically between the quality of life and personal well-being, no statistically significant relationship was found. Although there is no statistically significant relationship between women's finding their job meaningful and employee quality of life scale scores, it is seen that there is a graphical increase. These findings were discussed in the conclusion section and suggestions were made to managers and researchers. Conclusion: No significant relationship was found in the quality of life of the employees of Büyükçekmece Municipality who found their job meaningful. Although the concept of personal well-being is associated with quality of life, the relationship between employees' quality of life is not significant.