Kalıcı, sürekli ve ilgili: Yaşsız yaşlılar
Permanent, continuous and interested: Ageless elderlies
  1. Tez No: 666571
  2. Yazar: MERT ERSÖZLÜ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ALİ AYDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Toplumsal tip, yaşlanma, yaşam seyri, yaşsız yaşlılar, Social type, ageing, life course, ageless elderlies
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu araştırma, yaşsız yaşlıların yaşlanma süreçleri hakkında bilgiler edinerek, yaşsız yaşlı toplumsal tipinin arkasında yatan sosyal gerçekliği anlama çabası içindedir. Buradan hareketle perenniallerin (yaşsız yaşlıların) yaşam stratejilerini ortaya koymak ve bu yaşam stratejilerinin altında yatan sosyal gerçekliğin daha iyi bir şekilde anlaşılmasını sağlamak araştırmanın amacıdır. Bu amaç doğrultusunda araştırmanın evrenini Antalya ili olarak belirlenmiştir. Örneklem, Antalya ili merkez ilçelerinde yaşayan 60 yaş üstü 7 erkek 8 kadından oluşmaktadır. Katılımcılarla yarı yapılandırılmış soru formu aracılığıyla derinlemesine mülakat gerçekleştirilmiştir. Gerekli teknikler ve prosedürler uygulandıktan sonra görüşmeler edinilen bilgiler ve konularına göre temalara ayrılmış her katılımcının ifadesi diğeriyle karşılaştırılarak analiz edilmiştir. Araştırmanın kuramsal çerçevesini toplumsal tip kuramı, yaşlılığın kümülatif avantajlar ve dezavantajlar teorisi ve Pierre Bourdieu'nun habitus kavramı oluşturmaktır. Bu kuramlar yaşam seyri perspektifinden değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgular yaşsız yaşlı toplumsal tipinin oluşmasında; yaşam boyu öğrenme, sosyal ilişkiler, bireylerin dijital yatkınlıkları ve yaş olgusuna bakışlarının etkili olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
This research aims to understand the social reality behind the ageless elder' social type by getting information about the aging processes of the ageless elderlies. From this point forth, the main aim of the research is to reveal the life strategies of perennials and to understand the underlying reason of the social reality and life strategies. For this purpose, the population of the research has been determined as the province of Antalya. The sample consists of 7 men and 8 women who are over the age of 60 living in the cenral districts of Antalya. Within this scope, the in-depth interviews were with the participants through a semi-structured questionnaire. After applying the necessary techniques and procedures, the interviews were divided into themes according to that gained information and their subjects and the statements of each participant were analyzed by comparing them with the other. The theoretical framework of the research contains the theory of social type, the theory of cumulative advantages and disadvantages of aging and the concept of habitus of Pierre Bourdieu. These theories have been discussed in terms of life course perspective. The findings obtained in this research about the ageless elderly social type show lifelong learning, social relationships, digital predispositions of individuals and their attitude towards age to be effective.