Afet sonrasında olay yerine adli antropolojik yaklaşım
Forensic anthropological approach to the scene after a disaster
  1. Tez No: 666594
  2. Yazar: CANSEL ÇEKEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NEHİR VAROL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Antropoloji, Anthropology
  6. Anahtar Kelimeler: adli antropoloji, afet, afet kurbanlarının kimliklendirilmesi, olay yeri inceleme, crime scene investigation, disaster, forensic anthropology, identification of disaster victims
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Adli Bilimler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Afetler sonrasında meydana gelen can ve mal kayıpları kaçınılmazdır. Afet sonrasında olay yeri yönetimi ve bu sürecin doğru işlemesi çok önemlidir. Özellikle toplu ölümlerin gerçekleştiği afetler sonrası insana ait buluntular olduğunda bu kalıntıların en doğru şekilde tanımlanması gerekmektedir. Bu tanımlamanın doğru bir şekilde yapılabilmesi uzmanlık gerektirdiği için, afet sonrasında yapılan olay yeri inceleme çalışmalarının adli antropoloji alanında uzman kişiler tarafından yürütülmesi gerekmektedir. Bu çalışmada ülkemizde meydana gelen afetler sonrası olay yeri inceleme ve kimliklendirme sürecinde adli antropolojik yaklaşımın önemi vurgulanmıştır. Afetler sonrası olay yerinde adli antropolojik bakış açısı ile yapılan incelemeler özellikle hayatını kaybetmiş afetzedelerin kimliklendirilmesi açısından çok önemlidir. Yürütülen kimliklendirme çalışmalarında elde edilen kalıntıların doğru bir şekilde toplanması için adli antropolojik tekniklerin kullanımının yaygınlaştırılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Forensic anthropological approach to the scene after a disaster The loss of life and property after disasters is inevitable. After the disaster, scene management and the correct functioning of this process are very important. Especially when there are human finds after disasters where mass deaths occur, these remains should be identified in the most accurate way. Since proper definition of this definition requires expertise, the post-disaster crime scene investigation studies should be carried out by experts in forensic anthropology. In this study, the importance of forensic anthropological approach in the process of crime scene investigation and identification after the disasters that occurred in our country was emphasized. After disasters, investigations made with a forensic anthropological point of view are very important, especially in terms of identifying the victims who lost their lives. It is necessary to expand the use of forensic anthropological techniques in order to collect the remains obtained from the identification studies correctly.