İktisadi güven olgusu ve kişilik tipleri arasındaki ilişki üzerine bir inceleme: İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi örneği
An examination on the relationship between economic trust and personality types: The case of Istanbul University Faculty of Economics
- Tez No: 666641
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLDEN ÜLGEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Psikoloji, Economics, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Davranışsal İktisat, Deneysel İktisat, Kişilik Psikolojisi, Güven, Kişilik Tipleri, Behavioral Economics, Experimental Economics, Psychology of Personaltiy, Trust, Personality Type
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Teorisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
Bu tez, deneysel yöntemleri kullanan davranışsal iktisadın güven kavramına yaklaşımı bağlamında iktisadi güven olgusu ve kişilik tipleri arasındaki ilişkiyi konu almaktadır. Davranışsal iktisat başta psikoloji olmak üzere birçok farklı disiplinden faydalanarak bireylerin ekonomik tercihlerine dair daha gerçekçi tahminlerde bulunmayı hedeflemektedir. Bu amaçla kullandığı ampirik veriler ve bu ampirik uygulamaların çeşitli uyarlamaları iktisada farklı bir boyut kazandırarak iktisadın araştırma konularının psikoloji alanında genişlemesine sebep olmuştur. Bireylerin kişilikleri yaşamlarındaki birçok konuyu etkilemekte, olaylara yaklaşımları arasında birtakım farklılıklara sebep olmaktadır. Ancak ana akım iktisat literatürü incelendiğinde bireyi tek tipleştiren bir yaklaşımla karşılaşılmaktadır. Davranışsal iktisat ise bireyler arasındaki farklılıkların ekonomik tercihleri nasıl etkilediğini ve daha birçok farklı konuyu incelemektedir. Bu bağlamda bu tezin temel amacı davranışsal iktisadın kullandığı yöntemlerden faydalanarak iktisadi güven olgusunun kişilik tipleri ile arasındaki ilişkiyi ve kişilik tiplerinden ne derecede etkilendiğini incelemektir.
Özet (Çeviri)
This thesis, deals with the relationship between economic trust and personality types in the context of the approach of behavioral economics to the concept of trust using experimental methods. Behavioral economics aims to make more realistic predictions about the economic preferences of individuals by making use of many different disciplines, especially the psychology. The empirical data used for this purpose and the different adaptations of these empirical applications have brought a completely different dimension to economics, causing the research topics of economics to expand in the field of psychology. The personalities of individuals affect many issues in their lives and cause some differences between their approach to events. However, when the mainstream economics literature is analyzed, an approach that unifies the individual is encountered. On the other hand, behavioral economics, examines how differences between individuals affect economic preferences and many other topics. In this context, the main aim of this thesis is to examine the relationship between economic trust and personality types and understand how these are affected by the personality types.