Siyonizmin Yahudi radikalizmi üzerindeki etkisi
The impact of zionism on Jewish radicalism
  1. Tez No: 666753
  2. Yazar: LEYLA KUŞASLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER FARUK HARMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Siyasal Bilimler, Tarih, Religion, Political Science, History
  6. Anahtar Kelimeler: İsrail, Kimlik, Radikalleşme, Siyonizm, Yahudilik, Identity, Israel, Judaism, Radicalism, Zionism
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İbn Haldun Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
İsrail'de dini söylemler üzerinden meşruiyet devşiren radikal hareketlerin, kökenlerinin, ideolojilerinin ve eylemlerinin incelendiği bu çalışma, geçtiğimiz üç asırda büyük dönüşümler yaşayan Yahudi kimliğinin radikalleşmesine tesir eden ana faktörleri tarihsel akış içerisinde sunmayı hedeflemiştir. Bu bağlamda öncelikle, modernleşme kuramıyla birlikte Yahudiliğin sabit biçimde yüzyıllardır dönen çarkının kırılmasıyla başlayan Emansipasyon ve Haskala süreçleri incelenerek Avrupa'daki Yahudi probleminin zuhuru irdelenmiştir. Akabinde, antisemitizmin itici gücüyle nihai bir çözüm önerisi olarak sunulan Siyonizme, Yahudi cemaatlerinin verdikleri tepkiler tetkik edilmiş ve dini Siyonist söylem üzerinde durulmuştur. Nihayetinde, Siyonizmin birleştirici gücüyle kurulan İsrail Devleti'nin inşa yıllarından başlayarak günümüze varana dek benimsediği radikal tutum tahlil edilmiştir. Görülmüştür ki, devletin kuruluş safhasında Siyonizm çatısı altında bir araya gelen seküler ve dindar kesimin arasındaki eğreti bağ zaman içerisinde koparak yerini husumete bırakmıştır; dini söylemler laik değerlerden arındırılarak ayrı bir yol izlemiştir. Dine biçilen rol, devletin iç ve dış politikada attığı adımlardan toplumsal düzene varana dek birçok hususta tartışma konusu olmuştur. Bu durum zamanla isteklerini kabul ettirme noktasında terör eylemlerine başvuran uzlaşılmaz radikal dini grupların oluşmasına sebebiyet vermiştir. Şiddet eylemlerini meşru kılmak için dini kaynaktan beslenen bu grupların mazisinin bilinmesi, günümüzde hem İsrail'de artış gösteren sağın kökeninde bulunan şovenist Yahudi tutumun anlaşılmasına hem de Siyonizmin Yahudi kimliğinin üzerindeki etkisini kavramaya imkân sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
This study examines the radical movements, origins, ideologies, and actions that have gained legitimacy through religious discourses in Israel. It aims to present the main factors that have influenced the radicalization of the religious Jewish identity which has undergone major transformations in the past three centuries. Firstly, the emergence of the Jewish problem in Europe is examined by studying the processes of emancipation and haskalah, which started centuries ago with the breaking of the spinning wheel of Judaism, together with the modernization theory. Subsequently, the reaction of the Jewish communities to Zionism, which was proposed as a final solution with the driving force of anti-Semitism, is examined with emphasis on the religious Zionist discourse. Ultimately, the radical attitude adopted by the State of Israel, which was established by the unifying power of Zionism, is analyzed, starting from its early years until today. It is seen that the makeshift bond between the secular and religious groups that came together under the roof of Zionism during the establishment phase of the state was broken in time and replaced by hostility; religious discourses followed a separate path, purified from secular values. The role of religion became the subject of discussion in many issues, from the steps taken by the state in domestic and foreign policy to the social order. This situation in time led to the formation of irreconcilable radical religious groups that resort to terrorist acts to have their demands accepted. Knowing the past of people who use religious sources to legitimize acts of violence will bring more understanding to the chauvinist Jewish attitude that is at the root of the growing right in Israel today, and to the impact of Zionism on religious Jewish identity.