Jerusalem: A study on the holy city within the context of the Arab-Israeli conflict
Kudüs: Arap-İsrail ihtilafı çerçevesinde kutsal şehir üzerine bir çalışma
  1. Tez No: 62835
  2. Yazar: UMUT UZER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜHA BÖLÜKBAŞI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Jerusalem Question, Zionism, Arab-Israeli Conflict, Arab-Israeli Wars. Ill
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
oz KUDÜS: ARAP-İSRAİL İHTİLAFI ÇERÇEVESİNDE KUTSAL ŞEHİR ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA Üzer, Umut Yüksek Lisans, Uluslararası İlişkiler Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Süha Bölükbaşı Nisan 1997, 117 sayfa Bu tez Kudüs ihtilafinı dini, tarihi, demografik ve siyasi boyutlarıyla tahlil etmektedir. Kudüs'ün modern tarihinin anlaşılması için, şehir üzerindeki hem dini, hem de tarihi taleplerin anlaşılması gereklidir. Ayrıca, Kudüs üzerindeki anlaşmazlık daha büyük bir problemin parçasıdır; Arap-İsrail uyuşmazlığı. Bu sebepten dolayı ilk konuyu ikincisinin çerçevesine oturtmak zaruridir. Tez ayrıca, Kudüs meselesinin hukuki ve siyasi veçhelerini de açıklamakta ve Araplar ile İsrailliler arasındaki temel problem olan, bu sorunun çözümüne dair öneriler sunmaktadır. Kudüs hakkındaki anlaşmazlığın mevcudiyeti, barışçı bir Ortadoğu'nun kurulması önündeki en önemli engeldir. Anahtar kelimeler. Kudüs Meselesi Siyonizm, Arap-İsrail İhtilafı, Arap-İsrail Savaşları iv
Özet (Çeviri)
ABSTRACT JERUSALEM: A STUDY ON THE HOLY CITY WITHIN THE CONTEXT OF THE ARAB-ISRAELI CONFLICT Üzer, Umut M. S., Department of International Relations Supervisor. Associate Prof. Dr. Süha Bölükbaşı April 1997, 117 pages This thesis analyzes the dispute around Jerusalem with its religious, historic, demographic and political dimensions. Comprehension of the religious as well as historic claims on the city are paramount to understand the modern history of Jerusalem. Furthermore, the conflict over Jerusalem is part of a larger problem; the Arab-Israeli dispute, which necessitates putting the former into the framework of the latter. The thesis also dwells into the legal and political aspects of the Jerusalem Question and the prospects for the resolution of this issue which is the major problem that exists between the Arabs and the Israelis. The existence of the disagreement over Jerusalem is the main obstacle for the establishment of a peaceful Middle East.