Rusya Federasyonu'nun yurtdışındaki askeri üslerinin jeostratejik analizi
Geostrategic analysis of Russian military bases abroad
- Tez No: 666755
- Danışmanlar: PROF. DR. BAYRAM ALİ SONER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Rusya, Askeri Üs, Jeostrateji, Strateji, Rus Üsleri, Russia, Military Base, Geostrategy, Strategy, Russian Bases
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Polis Akademisi
- Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Güvenlik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 179
Özet
Rusya varlığıyla ve uyguladığı politikalarla Türkiye'nin siyasetini cumhuriyetin ilk yıllarından beri etkileyen bir devlet. Siyasi etkilerinin yanı sıra askeri etkileri de fazla olan bir komşu. Uzun yıllardır devam eden komşuluk süreci içerisinde zaman zaman bir tehdit, zaman zaman ise ortak doğrular çerçevesinde bir dost konumunda. Son yıllarda iki ülke arasında çeşitli krizler gerçekleşse de genellikle ilişkilerin iyileştirilmesi açısından yükselen bir trendin olduğu gözlemlenmekte. Bu gelişen ilişkiler ise Rusya'yı daha iyi anlama gerekliliğini doğurmakta. Suriye, Kırım ve Gürcistan krizlerinin ardından da askeri operasyonları ve üsleri dikkat çekecek bir konu olarak karşımıza çıkmakta. Tezimiz Rusya'nın askeri üslerinin jeostratejik bir analizini yapmayı amaçlamaktadır. Bu analizi yaparken askeri üs, jeostrateji gibi kavramlar incelenmiş ve araştırılmıştır. Çalışma“Strateji”,“Jeostrateji”,“Askeri Üs”,“Rusya'nın Sınırları Dışındaki Askeri Üsleri”başlıkları altında dört bölümden oluşmaktadır. İngilizce, Türkçe ve Rusça yapılan literatür taramasından faydalanılmıştır. Rusya'nın sınırları dışında kalan üslerinin her birinin kurulması, kurulduğu dönemki şartlar, varlığının dayandırıldığı temeller, tarihsel süreçteki değişimleri, hedefleri ve kullanıldıkları operasyonlar araştırılmış ve tezimizde yer almıştır. Sonuç bölümünde ise Rusya'nın askeri üsleri coğrafi konumları da dikkate alınarak değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Russia is a state that affects, with its existence and policies, the politics of Turkey since the early years of the republic. Russia is a neighbor with much military and political influence. In the neighborhood process that has been going on for years, it is a threat from time to time and a friend from time to time within the framework of common truths. Although various crises have occurred between the two countries in recent years, it is generally observed that there is a rising trend in terms of improving relations. These developing relations, on the other hand, necessitate a better understanding of Russia. After the crises in Syria, Crimea and Georgia, Russia's military operations and bases appear to be an issue that will attract attention. This thesis aims to make a geostrategic analysis of Russia's military bases. In this analysis, concepts such as military base and geostrategy were examined and investigated. The study consists of four chapters:“Strategy”,“Geostrategy”,“Military Base”and“Russia's Military Bases Abroad ”. The literature review is in English, Turkish and Russian. The establishment of each of the bases outside the borders of Russia, the conditions of the period in which it was established, the foundations of their existence, the changes in the historical process, their targets and the operations they were used were investigated and included in our thesis. In the conclusion part, the military bases of Russia have been evaluated considering their geographical location.