Kadın futbolcularda PPAR-Alpha geni polimorfizminin incelenmesi
Investigation of PPAR-Alpha gene polymorphism in women football players
  1. Tez No: 666762
  2. Yazar: FARUK BOZYURT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BADE YAMAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Genetik, Genetics
  6. Anahtar Kelimeler: Genetik, kadın futbolcular, PPAR-alpha, Genetics, female footballers, PPAR-alpha
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Amaç: PPAR-Alpha gen polimorfizminin kadın futbolcular üzerindeki etkisini incelemektir. Materyal ve Metot: Çalışmaya 18-26 yaş arasında olan 24 kadın futbolcu ve 25 kadın sedanter gönüllü katılmıştır. DNA izolasyonu için çalışma ve kontrol gruplarından EDTA'lı tüplere 2 ml periferik kan uzman hemşire tarafından sağ veya sol kol ön venöz damardan alınmıştır. Bilgilendirilmiş onam formları doldurulduktan sonra Karadeniz İleri Teknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi (KİTAM) Laboratuvarında genotipleme yapılmıştır. PPAR-α geninin polimorfik bölgesi (rs4253778), PCR-RFLP yöntemi kullanılarak tanımlanmıştır. PPAR-α geninin intron 7 içinde yer alan ve C-T substitüsyonunu içeren 266 bç'lik segment PCR ile çoğaltılmıştır. Amplifikasyon reaksiyonu oluşturularak PCR ürünleri elde edilmiştir. Elde edilen ürünler, agaroz jelde yürütülmüş ve 266 bç'lik fragmanlar GG genotipi; 253bç, 216 bç ve 50 bç'lik fragmanlar GC genotipi ve 232bç ve 21bç'lik fragmanlar CC genotipi olarak değerlendirilip istatistiki analizler yapılmıştır. Bulgular: Sporcuların yaş ortalaması 20,04 yıl, sedanterlerin 21,24 yıl, sporcuların vücut uzunluğu 166,08 cm, sedanterlerin 164,88 cm, vücut ağırlığı sporcularda 57,08 kg, sedanterler de 58,72 kg olarak bulunmuştur. Yapılan Ki Kare analizi sonunda sporcu ve sedanter gruplar arasında farklılık yoktur (p=0,913). Sporcuların genotip dağılımları GC genotipi 6, GG genotipi 17, CC genotipi 1, sedanterlerin ise GC genotipi 5, GG genotipi 19, CC genotipi 1 olarak tespit edilmiştir. Sonuç: Çalışmamızda PPAR-alpha geni polimorfizmi verilerimizin, sporcuların belirlenmesine ve sporcuların hangi spor branşlarına yatkınlığının tespitinde önemli bir etken olacaktır. Türkiye' de PPAR -alpha genotipinin dağılımı ile ilgili buna benzer çalışmalar için bir veri tabanı oluşturulmasında kullanılabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: To Investigate the Effect Of PPAR-Alpha Gene Polymorphism on Female Football Players. Materials and Methods: 24 female football players and 25 female sedentary volunteers between the ages of 18-26 participated in the study. For DNA isolation, 2 ml of peripheral blood samples were taken from the right or left arm anterior venous vessel into EDTA tubes from the study and control groups by specialist nurses. Genotyping procedure was done at the Black Sea Advanced Technology Research and Application Center (KITAM) Laboratory after filling the informed consent forms. The polymorphic region (rs4253778) of the PPAR-α gene was identified by the PCR-RFLP method. The 266 bp segment located in intron 7 of the PPAR-α gene and containing the C-T substitution were amplified by PCR. PCR products were obtained by amplification reaction. The products obtained were run in agarose gel and fragments of 266 bp were evaluated as GG genotype; the 253bç, 216 bp and 50 bp fragments were evaluated as GC genotype; and 232bc and 21bp fragments were evaluated as CC genotype; and then statistical analyzes were performed. Results: The average age of the athletes is 20.04 years, the sedentary ones are 21.24 years; the height of the athletes is 166.08 cm, the sedentary ones are 164.88 cm; the weight is 57.08 kg for the athletes and 58.72 kg for the sedentary. At the end of the Chi-Square analysis, there is no significant difference between sportsmen and sedentary groups (p = 0.913). The distribution of genotypes among athletes was identified as 6 GC genotype, 17 GG genotype, 1 CC genotype; the distribution of genotypes among sedentary was identified as 5 GC genotype, 19 GG genotype, and 1 CC genotype. Conclusion: The data related to PPAR-alpha gene polymorphism will be an important factor for identifying prospective athletes and determining which sports branches the athletes are inclined to. Our study is thought to be used in the formation of data base for some similar studies about the distribution of PPAR-alpha genotype in Turkey.