Ankara Şehir Hastanesinde yatan ve COVID-19 tanısı almış 65 yaş üzeri hasta bireylerin klinik seyirleri ile pnömokok bağışıklama arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between the clinical course of patients over 65 years of age and pneumococcal immunization of patients over 65 years of age and hospitalized in Ankara City Hospital and diagnosed with COVID-19
- Tez No: 666763
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET KESKİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: pnömokok, ASYE, aşı, COVID-19, pnömokok aşısı, aile hekimliği, pneumococcus, LRTI, vaccine, COVID-19, pneumococcal vaccine, family medicine
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Giriş ve Amaç: COVID-19 enfeksiyonu insanlarda pnömoniye sebep olabilir ve özellikle yaşlı kişilerde ölümcül seyredebilmektedir. Bazı çalışmalarda, özellikle pnömokok aşıları ile aşılamanın semptomatik SARS-CoV-2 enfeksiyonuna ve ölüm vakalarına karşı koruduğunu göstermektedir.Bu sebeple COVID-19 tanısı nedeniyle hastanede yatan 65 yaş ve üzeri hastaların klinik seyirlerinin pnömokok bağışıklama ile daha hafif seyredebileceği tahmin edilmektedir. Çalışmamızda Ankara Şehir Hastanesi'nde yatan COVID-19 PCR testi pozitif olan 65 yaş ve üzeri hasta bireylerin klinik seyirleri ile pnömokok bağışıklama arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Pnömokok aşısının hastaların hastanede yatış sürelerini ve BT bulgularını nasıl etkilediğinin incelenmesine ek olarak ülkemizde aile hekimliği merkezlerinde yapılan pnömokok aşılarının COVID-19 pandemisindeki öneminin araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve yöntem: Araştırmamız, tanımlayıcı, kesitsel ve retrospektif tipte bir çalışmadır. Ankara Şehir Hastanesi'ne COVID-19 şüphesiyle başvuran ve tanısı kesinleşen 65 yaş ve üzeri 294 bireyle gerçekleştirilmiştir. Araştırmaya katılan kişiler benzer özelliklere sahip üç gruba ayrılmıştır ve hastaların demografik bulguları kaydedilmiştir. Hastanede yatış süresince çekilen BT bulguları ve kalış süreleri incelenmiştir. 1. grup servis hastaları, 2. grup direkt olarak yoğun bakım ünitesinde tedaviye alınan hastalar ve 3. grup servisten yoğun bakım ünitesine geçen hastalar şeklindedir. Anket formunda hastaların yaş, cinsiyet, medeni durum, kronik hastalıklar, pnömokok aşısı olma durumu, PCR ve BT bulguları sorgulanmıştır. Belirlenmiş olan 3 grup arasındaki farklılıklar analiz edilerek pnömokok bağışıklamanın hastanede yatış süresi ve BT bulgularına etkisi araştırılmıştır. Verilerin analizi SPSS (Version 25.0, Inc Chicago, IL) istatistik programında yapılmıştır. Çalışmada p değeri 0.05'ten küçük veriler istatistiksel olarak anlamlı kabul edilmiştir. Bulgular: Hastaların %100'ü 65 yaş ve üzeri olup yaş ortalamalarının 74.93±6.61 olduğu saptanmıştır. Hastalar kronik hastalık yönünden değerlendirildiğinde; diğer hastalıklarla birlikte olanlar dahil katılımcıların büyük bir kısmının (%62,60) hipertansiyon, %36,73'ünün koroner arter hastalığı, %31,97'sinin diabetes mellitus, %22,1'inin de astım, KOAH ve kronik bronşit gibi solunum sistemi hastalıklarına sahip olduğu saptanmıştır.BT'si viral pandemiyle uyumlu olan erkeklerin (%71,5) sayısının kadınlardan (%53,8) daha fazla olduğu saptanmış olup aradaki fark istatistiksel açıdan anlamlı bulunmuştur. Çalışmamızda pnömokok aşısı olan bireylerin çoğunun (%69,5) BT bulgusunun viral pandemiyle uyumlu olmadığı,pnömokok aşısı olmayan bireylerin de çoğunun (%88) BT bulgusunun viral pandemiyle uyumlu olduğu saptanmıştır. Araştırmamızda pnömokok aşısı olan 65 yaş ve üzeri COVID-19 hastalarının prognozunun iyi seyrettiği , bu hastaların viral pandemi ile uyumlu akciğer BT bulgularının daha az olduğu dolayısıyla hastanede yatış süresinin kısaldığı ve yoğun bakım ihtiyaçların az olduğu tespit edilmiştir. Sonuç: SARS-CoV-2 aşısının dışındaki mevcut aşıların SARS-CoV-2'ye karşı etkileri konusunda bilgilendirmenin arttırılması konusunda özellikle hastayı bütüncül değerlendiren biz aile hekimlerine önemli görevler düşmektedir. Çalışmamızın sonuçlarına paralel olarak daha çok aile hekimliği merkezlerinde uygulanan pnömokok aşısının COVID-19 seyrini olumlu yönde etkilediği görülmüş olup, erişkin bağışıklama her dönemde önem verilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Investigation of the Relationship Between the Clinical Course of Patients Over 65 Years of Age and Pneumococcal Immunization of Patients Over 65 Years of Age and Hospitalized in Ankara City Hospital and Diagnosed with COVID-19 Introduction and Aim: COVID-19 infection can cause pneumonia and can be fatal,especially in elderyl people.Several studies have shown that some vaccines may protect against symptomatic SARS-CoV-2 infection and death.Therefore, it is estimated that the clinical course of patients aged 65 and over hospitalized due to the diagnosis of COVID-19 may be milder with pneumococcal immunization. In our study, it was aimed to examine there relationship between the clinical course and pneumococcal immunization of patients aged 65 and over with positive COVID-19 PCR test hospitalized in Ankara City Hospital. In addition to examining how the pneumococcal vaccine affects the duration of hospitalization and CT findings of the patients,it is aimed to investigate the importance of pneumococcal vaccines administered in family medicine centers in our country in the COVID-19 pandemic Materials and Methods: Our research is a descriptive, cross-sectional and retrospectivestudy. It was carried out with 294 individuals aged 65 and over who applied to Ankara City Hospital with suspected COVID-19 and whose diagnosis was confirmed. Participants in the study were divided into three groups with similar characteristics, and the demographic findings of the patients were recorded. CT findings and length of stay were examined during hospitalization. The first group consists of ward patients, the second group is the patients who are directly treated in the intensive care unit, and the third group is the patients who transferred from the service to the intensive care unit. In the questionnaire form age, gender, marital status, chronic diseases, pneumococcal vaccine status, PCR and CT findings will be questioned. The effects of pneumococcal immunization on hospital stay and CT findings were investigated by analyzing the differences between the 3 groups. Data analysis was performed in SPSS (Version 25.0, Inc Chicago, IL) statistics program. Data with a p value less than 0.05 were considered statistically significant in the study. Results: 100% of the patients were 65 years and older and the average age was found to be 74.93±6.61. When the patients are evaluated in terms of chronic disease; Most of the participants (62,60%), including those with other diseases, had hypertension, 36.73% coronary artery disease, 31,97% diabetes mellitus, and 22,1% respiratory system diseases such as asthma, COPD and chronic bronchitis. It was determined that the number of men (71,5%) whose CT was compatible with the viral pandemic was higher than that of women (53,8%), and the difference was statistically significant. It was found that the CT finding of most of the individuals (69,5%) who had pneumococcal vaccine was not compatible with the pandemic, and that the CT finding of most of the individuals (88%) who did not have the pneumococcal vaccine was compatible with the pandemic. In our study, it was determined that the prognosis of COVID-19 patients aged 65 and over who received the pneumococcal vaccine was good, that these patients had less lung CT findings compatible with the viral pandemic, therefore the hospitalization period was shortened and the need for intensive care was low. Conclusion: We, family physicians, who evaluate the patients in a holistic way, have important responsibilities in increasing the awareness about the effects of existing vaccines other than the SARS-CoV-2 vaccine against SARS-CoV-2. In parallel with the results of our study, it was observed that the pneumococcal vaccine administered in more family medicine centers positively affected thecourse of COVID-19, adult immunization should be given importance in every period.