Kistik fibrozisli hastalarda lactobacillus rhamnosus GG desteğinin gastrointestinal sistem ve pulmoner inflamasyon ile beslenme durumuna etkisi
The effect of lactobacillus rhamnosus GG support on gastrointestinal system and pulmonary inflammation and nutrition status in patients with cystic fibrosis
  1. Tez No: 666770
  2. Yazar: HATİCE SERÇE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜLYA GÖKMEN ÖZEL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Kistik fibrozis, probiyotik, inflamasyon, interlökin, beslenme. Destekleyen Kurumlar, Cystic fibrosis, probiotic, inflammation, interleukin
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Diyetetik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 178
Özet
Bu çalışmada, kistik fibrozisli hastalarda Lactobacillus rhamnosus GG probiyotik desteğinin intestinal inflamasyon ve pulmoner inflamasyon belirteçleri ile beslenme durumuna etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Randomize, kontrollü çalışmada yaş ortalaması 12±3,4 yıl olan (6-18 yaş arası) kistik fibrozisli 36 hasta (erkek=19, kız=17) eşit sayıda probiyotik (n=18) ve kontrol (n=18) olarak rastgele 2 gruba ayrılmıştır. Probiyotik grubundaki hastalara 90 gün süresince günde 1 kapsül (6x109 kob) Lactobacillus rhamnosus GG probiyotik desteği verilmiştir. Çalışmanın başında ve sonunda hastaların besin tüketim kayıtları, antropometrik ölçümleri, kan ve gaita numuneleri alınmış, balgam kültürü ve %FEV1 ölçümleri incelenmiştir. Müdahale sonunda serum total protein, albümin, prealbümin TNF-α, IL-6, IL-1β, IgG, IgM, %FEV1 düzeylerinde ve balgam kültürlerinde probiyotik ve kontrol grubu hastaları arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır (p >0,05). Antropometrik ölçümlerde müdahale öncesine göre artış saptanmış, ancak gruplar arasındaki fark anlamlı bulunmamıştır (p >0,05). Serum IL-8 düzeyi, müdahale sonrası probiyotik grubunda anlamlı olarak azalırken, kontrol grubunda yükselmiştir (p=0,03). Serum IL-17 düzeyi yüksek hasta oranı, müdahale sonrası probiyotik grubunda kontrol grubuna göre azalmış ancak anlamlı bulunmamıştır (p >0,05). Fekal kalprotektin düzeyi müdahale sonrası probiyotik grubunda azalmış kontrol grubunda yükselmiş, ancak müdahale öncesi ve sonrası gruplar arasındaki fark anlamlı bulunmamıştır (p=0,5). Bu bulgular kistik fibrozisli hastalarda Lactobacillus rhamnosus GG probiyotik desteğinin serum IL-8, IL-17 ve fekal kalprotektin düzeyini azaltabileceğini desteklemiştir. Sonuç olarak rutin tedavide probiyotik desteği için kullanılacak tür, suş, doz önerisi ya da kullanım süresi belirtmek için veriler yetersiz olsa da, probiyotiklerin tedavi edici özellikleri oldukça önemli bir yaklaşımdır.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to investigate the effect of Lactobacillus rhamnosus GG probiotic supplementation on nutritional status with markers of intestinal inflammation and pulmonary inflammation in patients with cystic fibrosis. In a randomized, controlled study, 36 patients with cystic fibrosis (male=19, female=17) with a mean age of 12±3,4 years (between the ages of 6 and 18) were randomly divided into 2 groups as equal numbers of probiotics (n=18) and controls (n=18). The patients in the probiotic group were given 1 capsule (6x109 cfu) Lactobacillus rhamnosus GG probiotic supplement daily for 90 days. At the beginning and at the end of the study, food consumption records, anthropometric measurements, blood and stool samples of the patients were taken, sputum culture and %FEV1 measurements were examined. At the end of the intervention, no significant difference was found between probiotic and control group patients in serum total protein, albumin, prealbumin, TNF-α, IL-6, IL-1β, IgG, IgM, %FEV1 levels and sputum cultures (p >0.05). There was an increase in anthropometric measurements compared to before the intervention, but the difference between the groups was not significant (p >0.05). While IL-8 level decreased significantly in the probiotic group after the intervention, it increased in the control group (p =0.03). The proportion of patients with high IL-17 levels decreased in the probiotic group after the intervention compared to the control group, but was not found to be significant (p >0.05). Fecal calprotectin level decreased in the probiotic group after the intervention and increased in the control group, but the difference between the groups before and after the intervention was not significant (p =0.5). These findings suggest that Lactobacillus rhamnosus GG probiotic supplementation may reduce serum IL-8, IL-17 and fecal calprotectin levels in patients with cystic fibrosis. As a result, although the data are insufficient to specify the species, strain, dose recommendation or duration of use for probiotic support in routine treatment, the therapeutic properties of probiotics are a very important approach.