Suriyeli mültecilerde hayatta anlam fenomeninin incelenmesi: Fenomenolojik bir çalışma
Investigation of meaning in life phenomenon in syrian refugees: A phenomenological study
  1. Tez No: 666822
  2. Yazar: CEMAL ÇAVUŞOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ LOKMAN AKBAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Hayatın anlamı, fenomenoloji, Suriyeli mülteciler, travma, Phenomenology, Syrian refugees, the meaning of life, trauma
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İbn Haldun Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu tez araştırmasının en temel amacı İstanbul'da yaşayan Suriyeli mültecilerin deneyimledikleri acı ve travmalarının ardından hayatlarındaki anlam fenomenin incelenmesidir. Bu minvalde, mültecilerin iç savaş ve mültecilik deneyimleri, bu deneyimlerle nasıl başa çıktıkları ve bu deneyimler ile beraber yaşamlarındaki anlam ve amacın katılımcıların bakış açılarıyla derinlemesine araştırılması amaçlanmıştır. Suriyeli mültecilerin hayatta anlam ve acıda anlam fenomenlerinin anlaşılması için nitel yöntemlerden biri olan yorumlayıcı fenomenolojik analiz yöntemi kullanılmıştır. Bu çalışmada hayatın anlamı fenomenini araştırmak için şu araştırma soruları tasarlanmıştır: Suriyeli mülteciler yaşadıkları acı ve travmatik deneyimlerin ardından nasıl bir anlam inşa etmektedir? Suriyeli mültecilerde hayatta anlam fenomenine etki eden başlıca faktörler nelerdir? Bu amaçla katılımcılar İstanbul'da şehir hayatı yaşayan, üç kadın ve üç erkek, 22-34 yaş arasında ve Suriye İç Savaşı'nı en az iki yıl deneyimleyen mültecilerden oluşmaktadır. Her bir katılımcı ile ortalama bir saat süren bir defalık görüşmeler yapılmıştır. Görüşmelerden elde edilen veriler yorumlayıcı fenomenolojik analiz ile incelenmiştir. Analiz sonucunda, 'savaş ve mültecilik deneyimleri', 'baş etme mekanizmaları', 'hayatın anlamı ve amacı' ve ''gelecek tasarımları' olmak üzere dört üst tema ortaya çıkmıştır. Ortaya çıkan bu temalar mevcut literatürle ilişkili bir şekilde tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to examine the meaning phenomenon after the painful and traumatic experience in the lives of Syrian refugees who live in Istanbul. In this regard, it is aimed in the study to investigate the refugees' experiences of civil war and being a refugee, their coping mechanisms over these experiences, and meaning and purpose of their lives with these experiences from the perspective of the participants. Interpretive phenomenological analysis method, that is one of the qualitative methods, was used to understand refugees' phenomena of meaning in life and meaning in pain. In this study, following research questions were designed to explore the phenomenon of meaning in life: What kind of meaning do Syrian refugees build after their painful and traumatic experience? What are the main factors that affect the phenomena of meaning in life in Syrian refugees? For this purpose, the participants are comprised of three women and three men who live in Istanbul, between age range of 22-34, and experienced the Syrian Civil War for at least two years. One-time interviews were conducted with each participant, which lasted for an hour on average. The data obtained from the interviews were analyzed by interpretive phenomenological analysis. As a result of the analysis, four top themes have emerged: 'War and refugee experiences', 'coping mechanisms', 'meaning and purpose of life' and 'envisagement of the future'. These emerging themes were discussed in relation to the current literature.