Vardiyalı çalışan sağlık personellerinin beslenme durumu ve uyku kalitesi ile tip 2 diyabet riski arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Assessment on the nutritional status and sleep quality of the healthcare personnel working in shifts with the risk of type 2 diabetes
- Tez No: 666852
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖZDE ARITICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Beslenme Davranışı, Beslenme Durumu, Tip 2 Diyabet Riski, Uyku Kalitesi, Vardiyalı Çalışma, Nutritional Behaviour, Nutritional Status, Shift Working, Sleep Quality, Type 2 Diabetes Risk
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu çalışma ile vardiyalı çalışan sağlık personellerinin beslenme durumu ve uyku alışkanlıkları ile tip 2 diyabet riskinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Araştırma, Acıbadem Taksim Hastanesi'nde çalışan 50 vardiyalı ve 40 vardiyasız olmak üzere 90 gönüllü kadın sağlık çalışanı ile yürütülmüştür. Araştırma verileri; bireylerin demografik özellikleri ve antropometrik ölçümlerini sorgulayan anket formu ile elde edilmiştir. Katılımcıların beslenme durumlarını belirlemek amacı ile 24 Saatlik Besin Tüketim Formu, yeme davranışını belirlemek amacıyla Hollanda Yeme Davranışları Anketi (DEBQ), uyku kalitesini belirlemek amacıyla Pittsburgh Uyku Kalite İndeksi (PUKİ), Tip 2 diyabet riski değerlendirmek amacıyla Fin Diyabet Risk Skoru Ölçeği (FİNDRİSK) yapılmıştır. Bu çalışmanın sonucunda katılımcıların uyku kaliteleri karşılaştırıldığında vardiyalı çalışanların toplam uyku kalitesi puanları 9,16±3,31, vardiyalı çalışmayanlarda 4,25±2,40 bulunmuş olup (p0,05). Sonuç olarak vardiyalı çalışan ve çalışmayan sağlık çalışanlarının tip 2 diyabet risk puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmamış olup 10 yıllık tip 2 diyabet risklerinin %1 ile düşük olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study aims to make an assessment on the nutritional status and sleep quality of the healthcare personnel working in shifts with the risk of type 2 diabetes. The research was made on a total of 90 volunteer females and working at Acıbadem Taksim Hospital while 50 of such volunteers were working in shifts and 40 other shiftlessly. The data of the study was obtained through the questionnaire form querying the demographic characteristics and anthropometric measurements. 24 Hours Food Consumption Form was used to define the nutritional status of the participants while DEBQ was used for the purpose of ascertaining the eating behaviours with PSQI for sleeping quality and FINDRISC for Type 2 diabetes risk. As a result of this study, when the sleep quality is compared, the score for the total sleep quality score was observed to be 9,16±3,31 for the personnel working in shifts and 4,25±2,40 for the personnel not shifting (p0,05). As a consequence, there observed no statistically meaningful difference between the Type 2 Diabetes Risk Scores and it was concluded that the 10 years type 2 diabetes risk is as low as 1%.