Mide-özofagogastrik bileşke kanserlerinde operasyon öncesi trombosit/lenfosit oranının komplikasyon gelişimi ve sağ kalımı öngörmedeki rolü
The role of pre-operational thrombocyte / lymphocyte ratio in complication development and survival presentation in stomach-esophagogastric junction cancers
  1. Tez No: 667017
  2. Yazar: HÜSEYİN FENERCİOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ENVER İLHAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Mide kanseri, prognostik faktörler, sağkalım, TLO, Gastric cancer, prognostic factors, survival, PLR
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Bozyaka Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Amaç: Mide kanseri görülme sıklığı ve prognozu açısından önemli bir sağlık problemidir. Birçok kanserde olduğu gibi mide kanserinde de hastalığın seyrini tanı anında öngörmek tedavi kararını belirlemede önemli yer tutmaktadır. Son yıllarda tam kan sayımı parametreleriyle kanserler arasında prognoz açısından ilişki olabileceği ile ilgili birçok çalışma yapılmıştır. Mide ve özofagogastrik bileşke kanseri nedeniyle ameliyat ettiğimiz hastalarda prognostik faktörlerin sağkalım ile ilişkisinin belirlenmesi ve hastaların tanı anındaki trombosit-lenfosit oranının (TLO) sağkalım ve komplikasyon ile olan ilişkisini değerlendirmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: 2010-2020 yılları arasında, SBÜ İzmir Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği 1. Kısımda mide ve özofagogastrik bileşke kanserleri nedeniyle radikal gastrektomi+D2 lenf nodu diseksiyonu yapılan 93 hasta dahil edildi. Veriler retrospektif olarak incelendi. Verilerin değerlendirilmesinde SPSS 21.0 yazılımı kullanıldı. Sağkalım analizleri Kaplan-Meier yöntemi ile hesaplandı. TLO değeri için ROC analizi yapılarak cut-off değer belirlendi. Bulgular: Hastaların 67'si erkek, 26'sı kadındı ve yaş ortalamaları 63.74±12.7 idi. Hastalar postoperatif komplikasyona göre 2 gruba ayrıldığında, komplikasyon olan grupta çıkarılan lenf nodu sayısı daha az, lenfovasküler invazyon daha fazlaydı. TLO ile sağkalım arasındaki ilişki incelendiğinde; TLO artışıyla yaşam sürelerinin anlamlı ölçüde kısaldığı görüldü. Tek değişkenli analize göre; yaş, ASA skoru, TNM evresi, lenfovasküler invazyon, perinöral invazyon, patolojik lenf nodu sayısı, çıkarılan lenf nodu sayısı ve TLO'nun sağkalıma etkisi olduğu görüldü. Bu faktörler çok değişkenli Cox regresyon analiziyle incelendiğinde patolojik lenf nodu sayısı, çıkarılan lenf nodu sayısı ve yaşın bağımsız prognostik faktörler olduğu saptandı. Sonuç: Mide ve özofagogastrik bileşke kanserinde tanı anındaki TLO ile sağkalım arasında istatistiksel olarak ilişki olup, bu oran arttıkça sağkalım oranları azalmakta ve prognoz daha kötü olmaktadır. Mide ve özofagogastrik bileşke kanserinde TLO, mide kanseri hastalarında klinik önemi tahmin etmek için basit, ucuz ve kullanışlı bir öngörücü biyobelirteç olabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: Gastric cancer is important health problem of its incidence and prognosis. As in many cancers, predicting the course of the disease at the time of diagnosis plays an important role in determining the treatment decision in gastric cancer. In recent years, studies have been carried out possible relationship between complete blood count parameters and cancers in terms of prognosis. Relationship between prognostic factors and survival operated for gastric and esophagogastric junction cancer, evaluate the relationship platelet-lymphocyte ratio(PLR), diagnosis with survival and complications. Materials and Methods:93 patients, underwent radical gastrectomy+D2 lymphadenectomy for gastric and esophagogastric junction cancers 2010-2020 in the SBU Izmir Bozyaka Training and Research Hospital General Surgery Clinic 1st Section were included. Data were analyzed retrospectively. SPSS 21.0 used evaluate the data. Survival analysis calculated by the Kaplan-Meier method.The cut-off value was determined by ROC analysis for the PLR value. Results: 67 male, 26 female and mean age was 63.74±12.7. Patients were divided into two groups for postoperative complication, lymph nodes removed the group with complications was less and the rate of lymphovascular invasion was higher. When the relationship between PLR and the survival of patients in our study is examined; It was statistically shown that the life span was significantly shortened with the increase of PLR.Univariate analysis; age,ASA score, TNM stage, lymphovascular invasion, perineural invasion, pathological lymph nodes removed and PLR effect on survival. Multivariate Cox regression analysis, it was found pathological lymph nodes, lymph nodes removed and age were independent prognostic factors. Conclusion: There is statistically significant relationship between PLR at the time of diagnosis and survival in gastric and esophagogastric junction cancer. As this rate increases, survival rates decrease and prognosis becomes worse. PLR in gastric cancer can be simple, inexpensive and useful predictive biomarker to estimate clinical significance gastric and esophagogastric junction cancer.