18-64 yaş arası polifarmasisi olan bireylerin bilgi ve tutumu
Awareness and attitudes of individuals aged between 18 and 64 on polypharmacy
  1. Tez No: 667018
  2. Yazar: ÖMER GÜNEŞ KOCABAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜZİN ZEREN ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Polifarmasi, Tamamlayıcı Tıp, Bitkisel Ürünler, Aile Hekimliği, Polypharmacy, Complementary Medicine, Herbal Products, Family Medicine
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Tabiblik mesleğinde artan uzmanlaşma, hastayı bütüncül olarak değerlendirmeyi zorlaştırmakta ve artan reçete oranı ile polifarmaside de artış olmaktadır. Yaşlı hastalarda çok sayıda polifarmasi araştırması yapılmasına karşılık genç ve orta yaş hasta grubunda yeterli araştırma görünmemektedir. Biz de bu çalışmada polifarmasi ile ilişkili olabilecek faktörleri, hastaların bilgi ve tutumlarını incelemeyi amaçladık. GEREÇ VE YÖNTEM: Çalışmamız 1/08/2020-31/12/2020 tarihleri arasında Şişli Hamidiye Etfal EAH Aile Hekimliği Polikliniği'ne başvuran 6 aydan uzun 4 ve üzeri ilaç kullanan 166 hasta ile 30 maddelik soruları içeren anketler yüzyüze görüşmelerle dolduruldu. Çalışmada polifarmasi tanımlanan hastaların kronik hastalıklarını, tamamlayıcı tıp uygulamarına başvurularını, bitkisel ürün kullanımını, ilaç kullanımını ve ilaç kullanmadan önce profasyonel yardım almalarını, ilaçların düzenli kullanımını ve ilaçlar hakkında bilgi durumunu etkileyecek; hastanın cinsiyeti, yaşı, öğrenim durumu, mesleği, gelir durumu, medeni durumu, sigara kullanımı gibi bilgiler kayıt altına alınarak aralarında anlamlı bir ilişki olup olmadığı araştırıldı. Elde edilen veriler SPSS.26 programı ile analize tabi tutuldu. BULGULAR: Çalışmaya katılan hastaların cinsiyete göre dağılımları; % 42,8 (n=71) erkek, %57.2'i (n=95) kadın, yaş aralıkları; %30,1'i (n=50) 18-50 yaş aralığında , %69,9'u (n=116) 51-64 yaş aralığında , eğitim durumu; %15.1'i (n=25) lise ve üstü, %68,7'si (n=114) lise altı, %16,3'ü okur yazar değil, çalışma durumları %18,7'si (n=31) çalışıyor, %36,1 (n=60) emekli, %45,2'si (n=75) çalışmamakta, aylık gelir durumu; %38,6'sı (n=64) 2200 TL üzerinde, %61,4'ü (n=102) 2200 TL altında,medenı durumları;% 75,3'ü(n=125) evli, %24,7'si(n=41) bekar veya dul , sigara içme durumları; % 43,4'ü (n=72) içmiyor , %25,3'ü (n=42) içiyor , %31,3'ü (n=52) bırakmıştır. Kadın hastlalarda erkek hastalara göre kullanılan ilaç grubu(p=0,035), bitkisel ürünler(p=0,001), vitamin mineral takviyesi (p=0,002), sürekli kullanılan raporsuz ilaç(p=0,004), kısa süreli ilaç (p=0,00) kullanımı, doktora başvurmadan doz değişikliği(p=0,019) daha fazla saptanmıştır. Erkek hastalarda sürekli kullanılan raporlu ilaç daha fazla saptanmıştır(p=0,044). Daha genç hasta grubunda doktora başvurmadan ilaç dozu değişikliği(p=0,002), geleneksel ve tamamlayıcı tıba başvuru(p=0,048), ilaçları hakkında bilgi düzeyi(p=0,033) daha yüksek saptanmıştır. Yaş ile beraber kronik hastalık sayısı(p=0,004), ilaç grubu (p=0,001) ve raporlu ilaç sayısında(p=0.007) artış saptanmıştır. Eğitim düzeyi artıkça ilaçları hakkında ki bilgi düzeyinde artış saptanmıştır(p=0,00). Lise altı eğitimli hastalarda daha fazla ilaç grubu saptanmıştır (p=0,038). Çalışan hasta grubu daha az ilaç grubuna(p=0,019), sürekli kullanılan raporsuz ilaç sayısına(p=0,033), kısa süreli kullanılan ilaç sayısına(p=0,003) ve daha fazla doktor önerisi olmadan ilaç kullanımına(p=0,017), emekli hastalar ise daha fazla raporlu ilaca sahip(p=0,011) saptanmıştır. Düşük gelir hasta grubu daha fazla bitkisel (p=0,042) ve kısa süreli ilaca(p=0,021) sahip olduğu saptanmıştır. Bekar ve dul hasta grubu daha fazla vitamin mineral sayısına sahip olduğu saptanmıştır(p=0,019). Evli hastalar daha fazla sürekli kullanılan raporsuz ilaç sayısına sahip olduğu saptanmıştır(p=0,046). Sigara içmeyen hastalar daha fazla sürekli kullanılan raporsuz ilaca (p=0,016) kısa süreli ilaca(p=0,036) sahipken, sigarayı bırakanlar daha fazla raporlu ilaca (p=0,035) sahip olduğu saptanmıştır. SONUÇ: Sonuç olarak çalışmamızda hastaların sosyodemografik özelliklerinin bilgi ve tutumları üzerindeki etkileri gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
AIM: Increasing specialization in the medical profession makes it difficult to evaluate patients as a whole, and polypharmacy increases as the prescribing rate increases. Despite the large number of polypharmacy studies conducted on elderly patients, there is not enough research in the young and middle age groups. In this study, we aimed to analyze the factors that may be associated with polypharmacy, and the awareness and attitudes of the patients concerning drugs and medical treatements. METHOD: Our study was based on face-to-face 30 questions interviews conducted with 166 patients regularly taking 4 or more medicines for a period of more than 6 months. The patients were seen between 01/08/2020-31/12/2020 at the Family Medicine Outpatient Clinic, Şişli Hamidiye Etfal Teaching and Research Hospital. Gender, age, educational background, occupation, income, marital status and smoking habits were taken into account and it was investigated whether those factors could have a relevant relation with chronic diseases, use of complementary medical practices, herbal products, over the counter medicines, repeated use of prescription drugs, adherence to suggested dosage, awareness and attitudes. The data obtained were analyzed with the SPSS.26 program. RESULTS: The patients participating in the study were classified by gender; 42.8% (n = 71) male, 57.2% (n = 95) female, age ranges; 30.1% (n = 50) in the 18-50 age range, 69.9% (n = 116) in the 51-64 age range, educational background; 15.1% (n = 25) of high school and above, 68.7% (n = 114) below high school, 16.3% illiterate, 18.7% (n = 31) working, 36.1% (n = 60) retired, 45.2% (n = 75) not working, monthly income; 38.6% (n = 64) above 2200 TL, 61.4% (n = 102) below 2200 TL, marital status; 75.3% (n = 125) were married, 24.7% (n = 41) single or widowed, smoking status; 43.4% (n = 72) non-smokers, 25.3% (n = 42) smokers, and 31.3% (n = 52) exsmokers. Range of drug classes (p = 0.035), herbal products (p = 0.001), vitamin and mineral supplements (p = 0.002), use of repeated prescription drugs subject to medical consultation (p = 0.004), occasional use of prescription drugs (p = 0.00) and change of dosage without any medical consultation (p = 0.019) were all more considerable in females compared to males. Use of repeated prescription drugs without further medical consultation in male patients was more common (p = 0.044). In the younger patients group, change in drug dosage without consulting a doctor (p = 0.002), use of complementary medical practices (p = 0.048), and awareness towards the drugs used (p = 0.033) were higher. There was an increase with age in the number of chronic diseases (p = 0.004), range of medication classes (p = 0.001) and the number of repeated prescription drugs without further medical consultation (p = 0.007). As the level of education increased, the level of awareness to drugs also increased (p = 0.00). A wider range of drug classes was detected in patients with a lower than high school educational background (p = 0.038). The working patients group presented fewer drug classes (p = 0.019), use of repeated prescription drugs subject to medical consultation (p = 0.033) and occasional use of prescription drugs (p = 0.003), while the use of over the counter drugs without any medical consultation (p = 0.017) was higher. The retired patients group showed a higher use of repeated prescription drugs without further medical consultation (p = 0.011). The low-income patients group showed a higher use of herbal (p = 0.042) and occasional drugs (p = 0.021). It was found that the single and widowed patients group had higher vitamin and mineral intake (p = 0.019). Married patients presented a higher use of repeated prescription drugs subject to medical consultation (p = 0.046). It was found that non-smoking patients showed a higher use of repeated prescription drugs subject to medical consultation (p = 0.016) and occasional use of prescription drugs (p = 0.036), while ex-smokers showed a higher use of repeated prescription drugs without further medical consultation (p = 0.035). CONCLUSION: In conclusion, our study shows that sociodemographic characteristics effect the awareness and attitudes of patients to drugs and medical treatements.