Aksiller lenf bezlerinin manyetik rezonans görüntüleme (MRG) tekstür analizi sonuçlarının patoloji sonuçları ile karşılaştırılması
Comparison of magnetic resonance imaging (MRI) texture analysis results with pathology results of axillary lymph nodes
- Tez No: 667029
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEHRA HİLAL ADIBELLİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Lenf nodu, Manyetik Rezonans görüntüleme (MR), Tekstür Analizi, Lymph node, Magnetic Resonance Imaging (MRI), Texture analysis
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Bozyaka Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Amaç: Meme kanseri, kadınlarda görülen en yaygın malign karsinomlardan biri ve kansere bağlı ölümlerin en sık ikinci nedenidir. Meme kanserli hastalarda aksiller lenf nodu metastazını saptamak, operasyon şeklinin karar verilmesi, tedavi planlaması ve prognozun belirlenmesinde çok önemli bir faktördür. Bu nedenle, lenf nodu metastazını ameliyat öncesi tespit etmek önemlidir. Malign lenf nodlarını, benign aksiller lenf nodlarından (ALN) ayırt etmek, günlük klinik pratikte sık karşılaşılan bir sorundur. Bu çalışmada aksiller lenf nodlarının, histomorfolojik sonuçları ile manyetik rezonans görüntüleme (MRG) özellikleri ve MRG tekstür özelliklerini karşılaştırarak, benign/malign ayrımını yapmada MR tekstür özelliklerinin etkinliği araştırılmıştır. Gereç ve Yöntem: Retrospektif çalışmamıza, 2018-2020 yılları arasında hastanemizde aksiller lenf nodu patoloji sonuçları bulunan, hastanemizde meme MRG'si mevcut olan ve MRG'de tekstür analizi uygulamasına teknik olarak uygun aksiller patolojik görünümlü lenf nodu olan 139 hasta dahil edildi. Lenf bezlerinin histopatolojik özellikleri, patolojisi malign olarak sonuçlanan lenf bezlerinin primer meme tümörlerinin moleküler özellikleri not edildi. Aynı zamanda lenf bezinin MRG özellikleri ve MRG tekstür anallenizi parametreleri kaydedildi.Gruplar arası karşılaştırmalarda, değişken özelliğine uygun olarak Ki Kare, Student t ve Mann Whitney Utestleri kullanıldı. Hormon reseptör subtipine göre gruplar arasında karşılaştırmalar değişken özelliğine göre tek yönlü ANOVA ve Kruskal-Wallis testikullanılarak yapıldı. Posthoc analizler Mann-Whitney U testi kullanılarak yapıldıve Bonferroni düzeltmesi kullanılarak değerlendirildi. Lezyonların benign/malign ayırımı için belirlenecek parametrelerin tanısal karar verdirici özellikleri alıcı işletim karakteristiği (Receiver Operating Characteristics,ROC) eğrisi analizi ileincelendi. Bulgular: Olguların patoloji sonuçları incelendiğinde %69.8'inin(n:97) malign, %30.2'sinin (n:42) benign olduğu görüldü. Malign grupta yer alan olgulardan %82.5'inde(n:80) makrometastaz, %17.5'inde(n:17) mikrometastaz izlendi. Benign ve malign lenf nodları arasında T2 yağlı hilus varlığı açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık vardı. Benign lenf nodlarında T2 yağlı hilus varlığı %57,1 iken malign lenf nodlarında %33'tü.Makrometastaz ve mikrometastaz olan malign lenf nodları arasında T2 yağlı hilus varlığı açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık vardı. Mikrometastaz olan lenf nodlarında T2 yağlı hilus varlığı %64,7 iken makrometastaz olan lenf nodlarında%26,3'tü. Malign ve benign grupları ayırmada MR tekstür parametrelerinden T2 ağırlıklı görüntülerde Area ve Skewness, difüzyon ağırlıklı görüntülerde ADC sekanslarda Area ve Kurtosis, postkontrast T1 ağırlıklı görüntülerde Area, Variance ve Kurtosis değerleri arasında anlamlı farklılık saptandı. Sonuç: Bu çalışmanın sonuçları MR tekstür analizinin, meme kanseri olgularında metastatik aksiller lenf nodlarını karakterize etmede preoperatif dinamik kontrastlı MR ve diffüzyon MR'a katkı sağlayacağını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective:Breast cancer is one of the most common malignant carcinomas in women and the second most common cause of cancer-related death. Detecting axillary lymph node metastasis in patients with breast cancer is a very important factor in deciding the method of operation, treatment planning and prognosis. Therefore, it is important to detect lymph node metastasis preoperatively. Differentiating malignant lymph nodes from benign axillary lymph nodes (ALN) is a common problem in daily clinical practice. In this study,the efficiency of MRI texture properties in the differentiation of benign / malignancy was investigated by comparing the histomorphological results of the axillary lymph nodes with magnetic resonance imaging (MRI) properties and MRI texture properties, Materials and Methods: In our retrospective study, patients who had breast MRI available in our hospital between 2018-2020 were included. Patients without histopathological results of axillary lymph node and whose axillary pathological lymph nodes were not technically suitable for the application of MRI texture analysis were excluded.A total of 139 patients were enrolled. Histopathological features of lymph nodes and molecular features of primary tumors in breasts were noted. At the same time, the MRI features of the lymph node and the parameters of the MRI texture analysis were noted. Chi-square, Student's t and Mann Whitney U tests were used for comparisons between groups in accordance with the variable property. One-way ANOVA and Kruskal-Wallis test were used for comparisons between groups according to hormone receptor subtype. Posthoc analyzes were performed using the Mann-Whitney U test and evaluated using Bonferroni correction. Diagnostic decision-making features of the parameters to be determined for benign / malignant differentiation of lesions were examined by receiver operating characteristic (ROC) curve analysis. Results: When the pathology results of the cases were examined, it was seen that 69.8% (n: 97) were malignant and 30.2% (n: 42) were benign. Macrometastasis was observed in 82.5% (n: 80and micrometastasis was observed in 17.5% (n: 17)) of the malignant cases, There was a statistically significant difference between benign and malignant lymph nodes in terms of the presence of T2W fatty hilus. While the presence of T2W fatty hilus in benign lymph nodes was 57.1%, it was 33% in malignant lymph nodes. There was a statistically significant difference between macrometastasis and micrometastases in terms of the presence of T2W fatty hilus. While the presence of T2W fatty hilus in micrometastatic lymph nodes was 64.7%, it was 26.3% in lymph nodes with macrometastasis. In separating malignant and benign groups; a significant difference was found between Area and Skewness in texture analysis of T2-weighted images, Area and Kurtosis in ADC sequences in diffusion-weighted images, and Area, Variance and Kurtosis values in post-contrast T1-weighted images.