Kombine sistole-diyastolik indeksin koroner arter bypass cerrahisi sonrası atriyal fibrilasyon gelişimini öngörmedeki değeri
The predictive value of the combined systolic-diastolic index for atrial fibrillation after coronary artery bypass surgery
- Tez No: 667030
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN ARI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Atriyal fibrilasyon, koroner arter bypass cerrahisi, kombine sistole-diyastolik indeks, atrial fibrillation, coronary artery bypass surgery, combined systolic and diastolic index
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
ÖZET Amaç: Koroner arter bypass cerrahisi sonrası görülen atriyal fibrilasyon (post-KABC AF) mortalite ve morbiditede artışa neden olan bir etkendir. Bu nedenle post-KABC AF gelişimini öngörmek, tedavi yönetimi açısından önemlidir. Biz de bu çalışmamızda kombine sistole-diyastolik indeks olarak tanımlanan Ea/(Aa×Sa) ve E/(Ea×Sa) oranlarının post-KABC AF gelişimini öngörmedeki değerini araştırdık. Çalışma planı: Prospektif olarak planlanan çalışmamıza sadece izole koroner bypass uygulanan 102 hasta dahil edildi. Tüm hastaların preoperatif demografik özellikleri, biyokimyasal ve hematolojik parametreleri, elektrokardiyografik verileri kaydedildi. Ekokardiyografik ölçümleri yapılarak Ea/(Aa×Sa) ve E/(Ea×Sa) indeksleri hesaplandı. Postoperatif sinüs ritminde kalanlar grup 1; atriyal fibrilasyon gelişenler ise grup 2 olarak belirlendi. Bulgular: Çalışmaya alınan hastaların E/(Ea×Sa) indeksinin lateral (grup 1: 1.14 ± 0.61 vs grup 2: 1.47 ± 0.87; p = 0.02) mediyal (grup 1: 1.61 ± 0.70 vs grup 2: 1.99 ± 0.91; p = 0.02) ve ortalama (grup 1: 1.30 ± 0.58 vs grup 2: 1.62 ± 0.74; p = 0.01) değerleri grup 2 de grup 1'e göre anlamlı olarak yüksek bulundu. ROC analizi ile sistole-diyastolik indeksin post-KABC AF yi öngördüğü saptandı. ROC analizine göre eğri altındaki alanın (EAA) 0.64 ila 0.66 arasında değiştiği görüldü (p < 0.05). Ea/(Aa×Sa) indeksi ise grup 1 ve grup 2 de benzer olarak bulundu (p > 0.05). Sonuç: Kombine sistole-diyastolik indeks olarak tanımlanan E/(Ea×Sa) oranının post-KABC AF gelişimini öngördüğü saptandı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objectives: It has been known that atrial fibrillation after coronary artery bypass surgery (post-CABG AF) is associated with increased mortality and morbidity. Therefore prediction of post-CABG AF occurrence is important for direction of the management. At this present study, we evaluated the predictive value of combined systolic-diastolic indices [ Ea/(Aa×Sa) and E/(Ea×Sa) ] for post-CABG AF occurrence. Study design: 102 consecutive patients with isolated coronary artery bypass surgery were included in this prospective study. Demographic, biochemical and electrocardiographic characteristics were recorded preoperatively. Echocardiographic examinations were performed and Ea/(Aa×Sa) and E/(Ea×Sa) indices were calculated. Group 1 consisted of patients with sinus rhythm and Group 2 consisted of patients with atrial fibrillation postoperatively. Results: E/(Ea×Sa) index was found significantly higher in group 2 compared to group 1 ( lateral annulus group 1: 1.14 ± 0.61 and group 2: 1.47 ± 0.87; p=0.02, medial annulus group 1: 1.61 ± 0.70 and group 2: 1.99 ± 0.91; p=0.02, average group 1: 1.30 ± 0.58 and group 2: 1.62 ± 0.74; p=0.01). The ROC analysis showed that E/(Ea×Sa) index predict the post-CABG AF occurrence. The area under the curve (AUC) values range from 0.64 to 0.66 (p < 0.05). Ea/(Aa×Sa) index was similar for both groups (p > 0.05). Conclusion: E/(Ea×Sa) ratio, which is defined combined systolic-diastolic index could predict occurrence of post-CABG AF.