01 şubat 2018- 01 ekim 2020 tarihleri arasında hastanemizde böbrek biyopsi yapılan hastaların klinik, demografik özelliklerinin ve renal sonlanımın değerlendirilmesi
Evaluation of clinical, demographic characteristics and renal outcome of patients who underwent kidney biopsy in our hospital between february 1, 2018 to october 1, 2020
  1. Tez No: 667031
  2. Yazar: AYNURA ALIYEVA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MERAL GÜLAY KADIOĞLU KOÇAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Böbrek biyopsisi, Glomerüler hastalıklar, Nefrotik sendrom, Renal biopsy, Glomerulonephritis, Nephrotic syndrome
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Amaç: Hastanemizde 01 Şubat 2018 - 01 Ekim 2020 tarihleri arasında böbrek biyopsisi yapılan olgularınbiyopsi endikasyonlarını, patoloji tanılarını, epidemiyolojik özelliklerini, tedavi yanıtlarını değerlendirilmek ve elde edilen verilerin Türkiye verileri ile karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve yöntem: Çalışmaya 01.02.2018- 01.10.2020 tarihlerinde Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu Şehir Hastanesinde Nefroloji polikliniğinde veya iç hastalıkları servisinde takipleri sırasında böbrek biyopsi endikasyonu konulan 71 hasta dahil edildi. Yaş, cinsiyet, biyopsi endikasyonları, komorbiditeleri, biyopsi öncesi ve sonrası laboratuvar değerleri, patoloji sonuçları, verilen tedaviler ve tedavi yanıtları değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen hastaların %52,11'si kadın, %47,9'ü erkekti. Olguların yaş ortalaması 47,33±14,52'di. Hastaların başvuru esnasında en sık şikayetiayaklarda ödem ve nöktüri idi. En sık bulgu ise asemptomatik proteinüri ve hematürioldu. En sık böbrek biyopsi endikasyonları arasında ilk üç sırada asemptomatik proteinuri (17 hasta, %23,94 ), nefrotik sendrom (16 hasta, %22,54 ) ve nefritik sendrom (16 hasta, %22,54 ) yer aldı. Nefrotik sendrom daha ağrılıklı olarak erkeklerde, akut böbrek hastalığı kadın hastalarda daha fazla görüldü. En sık görülen patoloji primer glomerülonefritlerdi. En sık primer glomerüler hastalıklar arasında İgA nefriti (%21,13) , Membranöz glomerülonefrit (%11,27) ve Minimal değişiklik hastalığı (%8,45) saptandı. Sekonder glomerülonefritlerin en sık nedeni amiloidoz (%40) saptandı. Tartışma: Çalışmamızda en sık böbrek biyopsisi endikasyonuasemptomatik idrar bozuklukları olsa da, bunu az bir farkla nefrotik sendrom izlemiştir. İlginç olan bizim çalışmamızda nefritik sendrom nedeni ile biyopsi yapılan hasta sayısı yüksekti. Primer glomerülonefrit tanılı hastalara verilen tedavi yanıtı değerlendirildiğinde %22,6 hastada ilk 6 ayda tam remisyon sağlandı, 1 yıllık tedavi sonucunda ise tam remisyon %38,7 hastada sağlanabildi. En yüksek remisyon oranı MDH(n=6) tanılı hastalarda saptandı, %83,33 hastalarda tam remisyon sağlandı. Çalışmamızda böbrek biyopsilerinin değerlendirmesi sonucunda, genel olarak ulusal ve uluslararası literatürleuyumlu sonuçlar elde edilmiştir. Günümüzde glomerüler hastalıkların tedavi ile tam remisyon elde etme şansı vardır. Hastaların yakın takibi ve tedaviye uyumu ile kronik böbrek hastalığı gelişmesini erken dönemde engellenmesi mümkündür.
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose is to determine biopsy indications, pathology diagnosis, epidemiological characteristics, response to treatment of the patients who underwent kidney biopsy in our hospital between February 1, 2018 to October 1, 2020. The obtained data are intended to be compared with the data of Turkey. Material and Method: Seventy-one patients who were indicated for kidney biopsy during their follow-up in the Nephrology outpatient clinic or internal medicine service of Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu City Hospital between 01.02.2018 and 01.10.2020 were included in the study. Age, gender, biopsy indications, chronic diseases, laboratory values before and after biopsy, pathology results and treatment responses were evaluated. Findings: 52.11% of the patients included in the study were female and47.9% were male. The mean age of the patients was 47.33 ± 14.52 years. The most common complaint of the patients were edema in the feet and nocturia. The most clinical presentation wereasymptomatic proteinuria and hematuria. Asymptomatic proteinuria (17 patients, 23.94%), nephrotic syndrome (16 patients, 22.54%) and nephritic syndrome (16 patients, 22.54%) were the most common renal biopsy indications. Nephrotic syndrome was more common in men, acute kidney injury were more common in female patients. The most common pathology was primary glomerulonephritis. The most common primary glomerular diseases were IgAnephritis (21.13%), Membranous glomerulonephritis (11.27%) and Minimal changedisease (8.45%). Amyloidosis (40%) was the most common cause of secondary glomerulonephritis. Discussion: Although the most common indication for kidney biopsy in our study was asymptomatic urinary disorders, it was followed by nephrotic syndrome with a slight difference. Interestingly, in our study, the number of patients who underwent biopsy due to nephritic syndrome was high. Complete remission in patients with primary glomerulonephritis after the 6 months of treatment was %22,6; but after one year treatment complete remission was achieved in %38,7 of patients. The highest remission rate was detected in patients with MDH (n = 6), and complete remission was achieved in 83.33% of patients. As a result of the evaluation of kidney biopsies in our study, generally results in accordance with the national and international literature were obtained. Today, glomerular diseases have a chance to achieve complete remission with treatment. With strict follow-up and compliance with treatment, it is possible to prevent the development of chronic kidney disease at an early stage.