The impact of social media marketing on brand loyalty in Fast-Moving Consumer Goods (FMCG) markets
Sosyal medya pazarlamanın hızlı tüketim ürün pazarlarında marka sadakatına etkisi
- Tez No: 667032
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FARID HUSEYNOV
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Marka sadakati, Sosyal Medya Pazarlaması, Hızlı Tüketim Ürün Pazarları, Brand loyalty, social media marketing, fast moving consumer good (FCMG) markets
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Marka sadakatini korumak için, marka sahipleri çeşitli pazarlama yöntemlerinden yararlanmaktadır. Bu mevcut yöntemlere ek olarak, marka sahipleri sosyal medya pazarlamacılığına daha fazla önem vermeye başlamıştır. Sosyal medya pazarlaması, müşterilere ulaşmanın nispeten daha etkili ve daha ucuz yoludur. Sosyal medya pazarlaması ile marka sadakati arasındaki ilişki hem akademinin hem de uygulayıcıların dikkatini çekmiştir. Mevcut literatüre katkıda bulunmak için bu çalışma, sosyal medyanın hızlı tüketim ürünü pazarlarında marka sadakati oluşturmadaki rolünü değerlendirmiştir. Bu çalışma, dört farklı sosyal medya pazarlama faktörünün (Online Marka Topluluğu, Topluluk Bağlılığı, Sosyal Medya Reklamı ve Elektronik Ağızdan Ağıza) marka sadakati üzerindeki etkisini değerlendirmiştir. Bu çalışmada nicel araştırma yöntemleri kullanılmış, katılımcılardan Likert ölçeği şeklinde 201 yanıt alınmıştır. Toplanan veriler, Doğrulayıcı Faktör Analizi (DFA) ve Yapısal Eşitlik Modeli (YEM) yardımıyla AMOS istatistik programı kullanılarak analiz edilmiş ve değerlendirilmiştir. Araştırmanın bulguları, iki bağımsız değişkenin (Elektronik Ağızdan Ağıza ve Toplum Bağlılığı) hızlı tüketim pazarlarında marka sadakatini olumlu yönde etkilediğini göstermiştir. Ancak, diğer iki bağımsız değişken (sosyal medya reklamı ve online marka topluluğu) ile marka sadakati arasında ilişki bulunamamıştır. Bu araştırmanın bulguları, hızlı tüketim ürünleri marka sahiplerine, tüketicilerinin markalarına olan bağlılığının nasıl artırılacağı konusunda önemli bilgiler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
In order to sustain brand loyalty, the brand owners are utilizing various kinds of marketing efforts. In addition to these existing efforts, brand owners have started to give more importance to social media marketing. Social media marketing is relatively more effective and less expensive way of reaching customers. The relationship between social media marketing and brand loyalty has drawn the attention of both academia and practitioners. In order to contribute to the already existing literature this research assessed the role of social media in building brand loyalty in Fast-Moving Consumer Good (FMCG) markets. This research assessed the influence of four different social media marketing factors (Online Brand Community, Community Commitment, Social Media Advertisement and Electronic Word of Mouth) on brand loyalty. In this research quantitative research methods have been utilized, and 201 responses have been collected from participants in the form of Likert scale. Collected data have been analyzed and evaluated with the help of Confirmatory Factor Analysis (CFA) and Structural Equational Model (SEM) via AMOS statistical software. Findings of the research have showed that two independent variables (Electronic Word of Mouth and Community Commitment) positively influence the brand loyalty in fast-moving consumer good markets. However, no relationship has been found between the other two independent variables (Social Media Advertisement and Online Brand Community) and brand loyalty. Finding of this research provides important insights for FMCG brand owners on how to increase loyalty of their consumers' toward their brands.