Hayat bilgisi dersinin disiplinlerarası öğretimi açısından incelenmesi
Analysis of the lesson life studies in the sense of interdisciplinary schooling
  1. Tez No: 667085
  2. Yazar: NİHAL KARA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BURÇİN TÜRKCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Hayat Bilgisi dersi, Öğretim programı, Disiplinler arası öğretim, Sınıf öğretmeni, Life science course, Curriculum, Interdisciplinary teaching, Classroom teacher
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Disiplinler arasılık, farklı alanlardaki disiplin içeriklerinin ilişkisi bulunduğu noktalarla birleşerek öğretimi ve kazandırılmasını amaç edinmektedir. Bir dersin diğer derslerle bağlantılı konularının ilişkilendirilerek işlenmesini öngören disiplinler arası öğretim, derslerde disiplinler arası öğretim çalışmalarının düzenli, sistemli ve devamlı yapılması ile çocuğun eğitim-öğretim sürecindeki akademik başarısını desteklemeyi amaçlamaktadır. Derslerin amaç, kazanım, temel ilkeler, dikkat edilecek hususlar ve ölçme değerlendirme gibi bölümlerinde disiplinler arası öğretim vurgusu yer almaktadır. Eğitimde bu kavramın en çok kullanıldığı derslerden biri de içeriği gereği Hayat Bilgisi dersidir. Bu çalışmada Hayat Bilgisi dersinin disiplinler arası öğretim ile gerçekleştirilmesine dair çalışmalarla ilgili sınıf öğretmenleri görüşlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma, 2019-2020 eğitim-öğretim yılında Tokat il merkezindeki resmi ilkokullarda görev yapan sınıf öğretmenlerinin görüşlerine dayalı olarak gerçekleştirilmiştir. Nitel araştırma yöntemi ile gerçekleştirilen çalışmada 30 sınıf öğretmeni ile yarı yapılandırılmış görüşme yapılmıştır. Araştırma verileri betimsel analiz tekniği ile çözümlenmiştir. Çalışma sonucunda elde edilen bulgulara göre öğretmenlerin disiplinler arası öğretimi çalışma ve etkinliklerinde kullandıkları görülmüştür. Öğrencilere ve öğretmenlere olan katkıları ve kullanırken karşılaştıkları zorluklar belirtilmiştir. Disiplinler arası öğretimin kullanımı için önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Interdisciplinarity is targetting the training of discipline extents while building consensus on the point where various discipline contents have regard. Interdisciplinary education which foresees to relate the subjects of a course one another, aims to support the academic success of the child in the education and training process providing that the interdisciplinary education activities are performed systematically, constantly and deliberately. There is an emphasis on interdisciplinary teaching in sections such as aim, acquisition, basic principles, issues to be considered and assessment and evaluation. One of the courses in which this concept is mostly used in education is the Life Science lesson due to its content. In this study, it was aimed to determine the opinions of classroom teachers about the studies regarding the realization of the Life Science course with interdisciplinary teaching. This research is accomplished in 2019- 2020 Academic Year depending upon the remarks of the teachers teaching at the official primary schools in Tokat city center. A structured interview was held with the teacher of the course about qualitative research method. The research data were analyzed with the descriptive analysis technique. According to the findings obtained at the end of the study, it was seen that the teachers used interdisciplinary teaching in their work and activities.