İnsani yönetim stratejilerinin şirket performansına etkisi: Tersanelerde bir alan araştırması
The effect of humanitarian management strategies on company performance: A research in Turkish shipyards
- Tez No: 667084
- Danışmanlar: PROF. DR. SERAP PALAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Economics, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yönetim stratejileri, şirket karlılığı, verimlilik, performans, Türkiye tersaneleri, Management strategies, profitability, productivity, performance, Turkey shipyards
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma İlişkileri ve İnsan Kaynakları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Türkiye'de ki geleneksel yönetim pratikleri, çalışanları ne kadar uzun çalıştırırsan ne kadar az ücret verirsen verimliliğin dolayısıyla da karlılığın o kadar artacağı yönündedir. Buna karşılık mevcut veriler, doğru yönetim stratejilerinin ve çalışanlara yönelik doğru yönetici tutumlarının çalışan verimliliğini ve buna bağlı olarak da şirket performansını olumlu bir şekilde etkilediği göstermektedir. Bu tez çalışması, British Council Newton Institutional Link Fund ile beraber British Economic Social Research Council tarafından desteklenen ve Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi ile Cardiff Üniversitesi arasında yürütülen iş birliği çerçevesinde gemicilik endüstrisinde Nisan 2016-2018 yılları arasında gerçekleştirilen uluslararası bir projenin verilerine dayanarak hazırlanmıştır. 'İnsani yönetim stratejileri şirket performansını olumlu yönde etkiler mi?' sorusundan hareketle, şirket performansı ile yönetim stratejileri arasındaki ilişkilerin insani ve katı yönetim yaklaşımları özelinde incelenmesi amaçlanmıştır. Ana tersaneler projesinde ve bu tez çalışmasının sınırlı kapsamı çerçevesinde, farklı ölçeklerde faaliyet gösteren Türkiye tersanelerinde toplanmış olan nicel ve nitel verilere yer verilmiştir. Elde edilen nicel ve nitel verilerden faydalanılarak, bu tez çalışmasında insani yönetim stratejilerinin şirket performansı üzerindeki etkileri istatiksel yöntemlerle analiz edilmiştir. Bu çalışmada karşılıklı çıkarlar yönetiminin geliştirilebileceği ve bu bağlamda demokratik ve katılımcı uygulamalarla çalışanlara maddi ve manevi kazançlar sağlayarak yöneticilerin verimlilik ve karlılığı arttırabilmelerinin mümkün olacağı mevcut veriler ile bulgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
The authoritarian management practices in Turkey tend to make employees work long hours with the least possible pay as a way of increasing labour productivity and profitability. The evidence, on the other hand, points to the fact that correct management strategies and executive attitudes towards employees can affect employees' productivity and consequently company performance positively. This dissertation is prepared using the data collected through an international project which was conducted betwen April 2016 and 2018. It was carried out in collaboration between Bandırma Onyedi Eylül University and Cardiff University, supported by the Newton Institutional Link Fund, the British Council and the British Economic and Social Research Council. In particular, the leading question of the thesis is this: Do humanitarian management strategies affect performance positively? In the light of the leading research question, it is aimed to examine the company performance and management strategies in the shipyards sector with a special focus on the contrast between humanitarian and solid/hard management approaches. Within its limited context, this dissertation is using both quantitative and qualitative data collected in shipyards from different regions with different products and establishment sizes. In this thesis, the effects of humanitarian management strategies on company performance were analyzed by using statistical methods. It has been found that empirical data can provide beneficial strategies in management, and in this context, it is possible to increase productivity and profitability by providing the material and moral gains that managers can deliver to employees through democratic and participatory practices.