Twitter aracılığı ile metropol seçmeninin siyasal tercihlerinin etkilenmesi '2019 yılı Ankara örneği'
Influencing the political preferences of metropolitan voters via Twitter '2019 Ankara example'
- Tez No: 667099
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET GÖKHAN GENEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Political Communication, Public Relations, Social Media, Internet, Twitter
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yalova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim ve Tasarım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Siyasal iletişim, siyasi kurumların seçim sırasında yapması gereken iletişim faaliyetlerinden sadece biri değil, aynı zamanda da süreklilik gerektiren bir olgusudur. Pazardaki şirketlerin, ürünlerini satmak için kendilerini rakiplerinden farklılaştırmaları gerektiği gibi, siyasi rekabet içindeki partiler de seçmenleri etkilemek amacıyla bir avantaj elde etmek adına farklılık yaratmak zorundadır. Bu nedenle aday, seçmenleri ile etkileşim kurmak, kendisini tanıtmak, kendisi ile rakibi arasında fark yaratmak, özellikle seçimi kazanmak ve gerekli aday imajını oluşturmak için siyasi iletişim teknolojisini etkin kullanmak durumundadır. Günümüzde internet, tüm kuruluşları dijital yöntemlerle birbirine bağlayarak dünyayı küresel bir köy haline getirdi. Geleneksel medya araçlarıyla karşılaştırıldığında, yeni medya, daha kısa sürede büyük bir izleyici kitlesi çekme fırsatı sunar. Bu fırsatla birlikte İnternet, başta siyaset alanı olmak üzere, eğlence, iletişim ve işlem yöntemleri gibi birçok alanda insanların alışkanlıklarını büyük ölçüde değiştirmiştir. İkinci nesil İnternet servisleri ve sosyal iletişim araçları, 2004 yılından beri kullanılmakta olup, İnternet kullanıcılarının paylaşılarak oluşturdukları sistem de Web 2.0 olarak tanımlanmaktadır. Bu paylaşımların yoğun trafiğini üstlenen, günümüzün en önemli sosyal medya araçlarından biri olan Twitter, özellikle seçim kampanyaları sırasında siyasi partiler için bir siyasi iletişim aracı olarak yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Twitter, siyasi partilerin seçmenlerle buluşmasına aracılık etmek için önemli bir araçtır. Bu araştırmada amaç, sosyal medyanın sunduğu fırsatların siyasi iletişim yoluyla nasıl kullanılacağını incelemektir. Bu çalışma, Twitter olarak tanımlanan bir sosyal iletişim aracının, kendi klasmanında günümüzün en yaygın uygulaması olarak, sosyal medyanın siyasi iletişim sürecinde kullanımına odaklanmaktadır. Bu araştırma ile sosyal medyanın getirdiği yenilik bağlamında, siyasi iletişim kavramını inceleyerek 31 Mart yerel seçimlerinde aday gösterilen siyasi kimliklerin sosyal medyayı nasıl kullandığını belirlemeye çalışmıştır. AnahtarKelimeler: Siyasal İletişim, Halkla İlişkiler, Sosyal Medya, İnternet, Twittter
Özet (Çeviri)
Political communication is not just one of the communication activities that need to be carried out during elections, but requires the concept of continuity. Just as companies in the market must treat them differently in order to sell their products, the parties in political competition must also propose differences that give them an advantage to influence their voters. Therefore, candidates should use political communication technology to interact with their voters, introduce their purpose, create the difference between opponents and themselves, especially to create successful candidate images to win elections. Today, the Internet has transformed the world into a global village by connecting all organizations with each other. Compared with traditional media, new media provides opportunities to reach the public in a shorter period of time. With this opportunity, the Internet has changed social habits through entertainment, communication, and business methods. Web 2.0 was launched in 2004. The system was created by Internet users sharing second-generation Internet services (social communication systems, Wikies, and several communication methods) and is defined as Web 2.0. With the concept of Web 2.0, the Internet has been widely used by political parties as a tool for political communication, especially during election campaigns. Social media is an important mediator between political parties and voters. This research aims to study how to use social media practices in political communication. Web 2.0 is described as the most common application in new communication tools. Papers related to the use of social media in the process of political communication; therefore, the concept of political communication was studied in the context of social media innovation, and how politicians who nominated for the Mayoral election in Ankara on March 31 use social media. Therefore, as the most common application of the new communication method defined as Web 2.0, the use of social media in political communication is the focus of this research. In this sense, it analyzes the innovative concept of political communication brought about by social media, and how politicians nominated for the mayoral elections on March 31stuse social media.