İnvaziv meme karsinomlarında moleküler sınıflandırma ile prognostik klinikopatolojik parametrelerin korelasyonu
Correlation of prognostic clinicopathological parameters via molecular classification in invasive breast carcinomas
  1. Tez No: 667199
  2. Yazar: SATİNUR ATEŞER KALKAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AKGÜL ARICI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Patoloji, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: invasive breast cancer, molecular classification, molecular subtypes, prognostic factors, predictive factors
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 188
Özet
Meme kanseri dünyada kadınlarda en sık görülen kanser türüdür. Klinik seyrini ve biyolojik yapısını anlamak ve kişiye özel tedavinin belirlenmesi için prognostik/prediktif parametrelerin belirlenmesi patologlar ve klinisyenler için önemlidir. Tümörde heterojenitenin farkedilmesi genetik temelli moleküler sınıflandırmanın ortaya çıkmasına neden olmuştur. Bu sınıflandırmanın prognostik değeri merak konusu olmuştur. Çalışmamızda Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi 2005-2018 yılları arasında 'invaziv duktal karsinom, NOS' tanısı almış 232 olgu immünohistokimyasal olarak moleküler alt tiplerine ayrıldı. Prognostik/ prediktif parametrelerin kendi içinde ve bu alt tiplerle korelasyonunun ve sağ kalım analizlerinin tayini amaçlandı. Çalışmamızda yaş ortalaması 56,13 (±13,37) olup,ortalama tümör çapı 29 mm(±17) idi. Olguların 182'si(%78,4) ER pozitif, 153'ü(%65,9) PR pozitif ve 97'si(%41,8) HER-2 pozitifti.Analizlerde tümör çapı ile grade ve PNI, grade ile ER ve PR durumu, LVI ile PNI, LN metastazı ve metastatik LN sayısı, ER ile PR ve HER-2 durumu, PR ile HER-2 durumu arasında literatürle uyumlu ve istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptandı. Sağ kalım analizlerinde ortalama sağ kalım süresini anlamlı olarak değiştiren parametreler arasında hasta yaşı, tümör çapı, LVI, PNI, aksiller diseksiyon durumu, LN metastaz durumu bulundu. Olgularımızın 124'ü (%53,4) luminal A, 72'si (%31,0) luminal B, 25'i (%10,8) HER-2'den zengin, 11'i (%4,7) triple negatif alt tipte idi. Moleküler alt tip ile tümör çapı, LVI, PNI, LN durumu, metastatik LN sayısı literatürle uyumlu bulundu. Moleküler alt tipler ile grade arasında istatistiksel anlamlı ilişki saptandı. Moleküler çalışmalar ile sınıflandırılmanın geliştirilmesinin, moleküler alt tiplerin daha geniş serilerde çalışılarak prognostik/prediktif önemleri olup olmadığının tespitinin ve rutin kullanılan prognostik parametreler ile beraber kullanımının hasta izleminde yararlar sağlayacağı kanısına varıldı. Anahtar kelimer; invaziv meme kanseri, moleküler sınıflandırma, moleküler alt tipler, prognostif faktörler, prediktif faktörler
Özet (Çeviri)
Breast cancer is the most common cancer in women worldwide. Determining the prognostic/predictive parameters of breast cancer is important for pathologists and clinicians to understand the clinical course and biological structure of cancer and to decide a personalized treatment approach. The identification of heterogeneity in the tumours led to the urgency of genetic-based molecular classification. Prognostic value of this classification has been a curiosity in last decades. In current study, 232 cases that diagnosed as“Invasive ductal carcinoma, NOS”in Tokat Gaziosmanpaşa University Medical Faculty Hospital dates between 2005-2018 were divided into molecular subtypes by using immunohistochemistry methods. We aimed to determine the prognostic/predictive parameters in itself and the correlation of these subtypes and survival analysis determination. Average age of the cases was 56.13 (± 13.37) and the mean tumour diameter was 29 mm (±17) in the current study. Amount of 182 of the cases (78.4 %) were ER positive, 153 (65.9 %) were PR positive, and 97 (41.8 %) were HER-2 positive. A statistically significant correlation was found between tumour diameter and grade and PNI, grade and ER and PR status, LVI with PNI, LN metastasis and metastatic LN count, ER with PR and HER-2 status, PR and HER-2 status. All the data from analyses were consistent with the literature. Among the parameters that significantly changed the mean survival rate in survival analysis were found as the patient age, tumour size, LVI, PNI, axillary dissection status, LN metastasis status. Amount of 124 patients from our cases (53.4 %) were luminal A, 72 (31.0 %) were luminal B, 25 (10.8 %) were rich in HER-2, 11 (4.7 %) were detected as triple negative subtype. Molecular subtype, tumour diameter, LVI, PNI, LN status, and metastatic LN number were found to be consistent with the literature. A statistically significant relationship was found between the molecular subtypes and grade parameters. In conclusion improving the classification with molecular studies, determining whether molecular subtypes have prognostic/predictive significance by performing in larger series of cases, and their use with routine prognostic parameters will provide benefits in long term patient follow-up.