Ani sensörinöral işitme kayıplı hastalarda tanı ani sistemik immün inflamasyon endeksinin prognostik önemi
Prognostic value of prretreatment systemic immunoinflammation index in patients presenting with sudden sensorineural hearing loss
- Tez No: 667198
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ R.ÖĞRETİM ÜYESİ AHMET İHSAN TATARAĞASI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Ani sensörinöral işitme kaybı, hastalık prognozu, Sudden sensorineural hearing loss, prognosis
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kapadokya Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Odyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Sistemik immüninflamasyon indeksinin (Sİİ) akut sensörinöral işitme kayıplarındaki (ASNİK) prognostik önemi henüz araştırılmamıştır. Dolayısıyla çalışmamızda tedavi öncesi Sİİ'nin ASNİK tanısı almış hastalardaki prognostik önemini araştırılmıştır. Bu retrospektif çalışmamıza kliniğimizde tek taraflı ASNİK tanısıyla tedavi almış hastalar dahil edilmiştir. Her biri hastanın tanı anındaki saf ses odyometri testindeki işitme eşiği hesaplanmış ve karşı kulak değerleri tanı için referans alınmıştır. Tüm hastalarda tanı anında elde edilen tam kan sayım parametreleri kullanılarak Sİİ [Sİİ= Platelet × (Nötrofil/Lenfosit)] değerleri hesaplanmıştır. Hastalar kullanılansteroid () metil prednisolon ve proton pompa inhibitörü verilerek tedavi edilmiştir. Hastaların tedaviye yanıt değerlendirmesi aynı kulaktaki tedavi öncesi ve sonrası saf ses odyometrik işitme eşik değerlerini karşılaştırılarak yapılmıştır. Siegel kriterlerine göre etkilenen kulakta tedavi sonrası işitme eşiği en az 15 dB düzelme göstermişse tedaviye cevap var olarak kabul edilmiştir. Tedavi cevabı ve SII arasındaki olası anlamlı ilişkiyi gösteren eşik SII değerini belirlemek için Receiver Operating Characteristic (ROC) eğrisi kullanılmış ve Spearman korelasyon analiziyle ilişkinin gerçek değeri test edilmiştir. Çalışmamıza toplam 47 ASNİK tanılı hasta dahil edilmiştir. ROC eğrisi analizinde tedaviye yanıtla ilişkili ideal Sİİ eşik değeri 596 (Eğri altındaki alan: %80.5; Sensitivite: %75.2; Spesifisite: %71.9) olarak bulunmuş ve hastalar buna göre Sİİ≤596 (N=25) ve Sİİ>596 (N=22) olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. Gruplar arası tedavi öncesi demografik ve tedaviyle ilgili faktörler bakımından anlamlı bir farklılık saptanmamıştır. Tüm hasta grubunda tedaviye cevap oranı %66 olarak bulunmuştur. Grupların karşılaştırılmasında tedaviye cevap oranlarının Sİİ≤596 grubunda Sİİ>596 gruba göre anlamlı düzeyde daha iyi olduğu görülmüştür (%84'e karşılık %45.5; P=0.005). Spearman korelasyon analizinde de iki faktör arasında güçlü bir korelasyon olduğu gösterilmiştir (rs=0.726; P=0.005). Her ne kadar daha geniş hasta serilerini içeren çalışma sonuçlarıyla desteklenmeye ihtiyacı olsa da tek merkezli retrospektif çalışmamızın sonuçları tedavi öncesi Sİİ'ninmetilprednizolon tedavisi sonrası hastalık seyrini tahmin etmede yeni ve güçlü bir prognostikbiyobelirteç olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The prognostic significance of the systemic immune-inflammation index (SII) has never been addressed in the context of sudden sensorineural hearing loss (SSNHL). Therefore, weaimed to retrospectively investigate the prognostic worth of SII in newlydiagnosed SSNHL patients. We included the newly diagnosed SSNHL patients who were treated with orally administered methylprednisolone (prednol 1 mg/kg) at our institution. Pure tone audiometric (PTA) tests confirmed the SSNHL diagnosis by granting the contralateral ear as the reference comparator for eachpatient. The SII [SII=Platelets×(Neutrophils/Lymphocytes)] was calculated using the pretreatmentcompletebloodcounts. The treatmentresponsewasdetermined by comparing the post- and pre-treatment PTA results of the affected ear, and any improvement per Siegel's response criteria higher than 15 dB was deemed significant. The Receiver Operating Characteristic (ROC) curve analysis was utilized to search the ideal SII cutoff that may dichotomize the patients into two cohorts with distinctive outcomes. Forty-seven SSNHL patients were included. The ROC curve analysis identified the 596 (Areaunder the curve:80.5%; Sensitivity:75.2%; Spesificity:71.9%) as the SII cutoff dichotomizing the whole population into two cohorts with distinctive treatment responses: SII≤596 (N=25) and SII>596 (N=22), respectively. We distinguished no significant differences between the two SII groupsregarding the pretreatment patient characteristics. Treatment response was evident in 66% cases. Comparative analysis revealed that the treatment response rate was significantly higher in the SII≤596 group than its SII>596 counterparts (%84 versus %45.5; P=0.005). Spearman's correlation analysis further authenticated this correlation as significant (rs=0.726; P=0.005). Although confirmation with the results of competently designed additional large-cohort studies is needed, yet the results of present retrospective single-institutional cohort analysis exhibited that the pretreatment SII mightserve as a novel robust prognostic factor in the accurate prediction of the treatment outcomes in newly diagnosed SSNHL patients treated with methylprednisolone.